![]() |
Jałowiec wstępne formowanie - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html) +--- Wątek: Jałowiec wstępne formowanie (/thread-1410.html) Strony:
1
2
|
Jałowiec wstępne formowanie - Teddy - 06-23-2013 Cześć Istotnie korona wygląda na "ciężką", czego powodem jest nadmiar gałązek w koronie, ale tym problemem możesz się zająć jesienią. Drugim powodem jest "nieporządek" w gałązkach i na ten moment jeśli Ci Arek mogę doradzić to zrób jak pobieżnie zaznaczyłem na poniższej fotce: - we wszystkich gałązkach pędy wyrastające od spodu i rosnące do dołu wytnij, - usuń również wyrastające w kątach rozgałęzień zbędne przyrosty, - pędy rosnące na boki w gałązkach i przewieszające się do dołu odrutuj delikatnie najcieńszym drutem (max. 0,5 mm) i skieruj je do góry do światła. Jest to pracochłonne i mocno stresujące zajęcie, bo łatwo taki półzdrewniały lub jeszcze całkiem zielony pędzik urwać lub ukręcić, ale "nikt na ziemi raju nie obiecywał" Te w/w zabiegi prześwietlą trochę Ci koronę i dzięki temu pozostałe pędy dostaną więcej światła, no i korona będzie wizualnie lżejsza. W drugiej połowie lipca będziesz mógł w gałązkach podciąć pędy "lidery", tak jak zaznaczyłem Ci jednego na fotce pozdrawiam Tadek Bednarczyk Jałowiec wstępne formowanie - arrrr - 06-23-2013 No muszę którąś niedziele poświęcić i zająć sie tym. Dzięki za pomoc. Jałowiec wstępne formowanie - Michał Malawski - 06-24-2013 Hej Na wstępie powiem ci, że materiał pierwsza klasa ![]() Jak dla mnie droga jaką wstępnie wybrałeś jest bardzo dobra i ja poszedłbym dalej w takim kierunku jak na vircie. Na górze delikatny jin... Jeżeli chodzi o to co napisał Tadek to nie zgadzam się tym, że nie należy teraz ciąć pędów dominujących. W naszym klimacie w tej chwili jest najlepszy czas na uszczykiwanie oraz przycinanie przerostów. Więc nie czekaj i jak najbardziej rwij i przycinaj . Polska leży w strefie klimatu przejściowego i należy z jałowcami postępować zgodnie z terminarzem jak na załączonym kalendarzu (temperate climates). Zgodzę się z Tadkiem z tym że każda gałązka musi być wydrutowana w taki sposób jak kolega opisał. Metry drutu przed tobą ale efekt będzie piękny. Jałowiec wstępne formowanie - ZKM - 06-24-2013 uff. W końcu ktoś wkleił porządnego wirta. 100% zgadzam się z Michałem Malawskim co do kształtu korony. Męczył mnie ten kształt jaki zaproponowałeś, według mnie ( idąc za Michałem) czapa powinna być bardziej owalna, przynajmniej jej górna część. Nie taka szpiczasta jak teraz. Tak i tylko tak, jestem o tym przekonany. A to co wkleiłeś Michale, to bonsai today? Jałowiec wstępne formowanie - Michał Malawski - 06-24-2013 Si senior. ![]() Jałowiec wstępne formowanie - mariuszek_83 - 06-25-2013 Czapka powinna przypominać, albo mieć podobny kształt jak głowa delfina Jałowiec wstępne formowanie - arrrr - 06-26-2013 Dzięki wszystkim za opinię i podpowiedzi co dalej z drzewkiem robić. Virt mi sie podoba tylko jakoś prawa strona mi nie leży. Zastanawiam się czy nie skrócić jeszcze wierzchołka i właśnie z górnej części zrobić jin :roll: Tylko czy w tym roku sie jeszcze na to porywać. Drzewko było przesadzane na wiosnę. Jest w bardzo dobrej kondycji. Ale czy nie będzie za dużo tego jak na jeden rok? Jałowiec wstępne formowanie - arrrr - 07-01-2013 Witam wszystkich. Dzisiaj znalazłem godzinkę na pracę przy jałowcu. Z jednej strony dużo czasu, znaczy według mojej zony :lol: a z drugiej bardzo mało bo ledwie zacząłem coś robić przy drzewko. Powiem szczerze że wydaję mi sie że dobrze ułożyłem zielone a jak zrobię zdjęcie to już mi coś nie pasuję. Może jak zdążę przed zimą to uda mi sie zadrutować całość. ![]() Jałowiec wstępne formowanie - wog - 07-01-2013 przesadziłeś z wielkością fot:-) Re: Jałowiec wstępne formowanie - peper50 - 07-01-2013 arrrr napisał(a):Powiem szczerze że wydaję mi sie że dobrze ułożyłem zielone a jak zrobię zdjęcie to już mi coś nie pasuję. Nie przejmuj się mam ten sam problem ![]() Pozdrawiam. Jałowiec wstępne formowanie - Teddy - 07-04-2013 Cześć Michał ma rację, mozna już spokojnie ciąć lidery. Ja podałem połowę lipca bo tak mamy spotkania Juku , na których tniemy właśnie lidery w drzewach. Jakbyś nie wiedział jak to robić to poniżej zamieszczam link do filmiku z ogrodu Juraja Marcinko, gdzie właśnie na początku tego filmu jest sfilmowane cięcie liderow przez Juraja i to właśnie na jałowcu http://www.youtube.com/watch?v=5UOMjqblQNs pozdrawiam Tadek Bednarczyk Jałowiec wstępne formowanie - arrrr - 10-05-2013 Witam minęło kilka tygodni od ostatniej aktualizacji tak wiec wrzucam zdjęcia. Jałowiec był trochę drutowany :wink: poprostu zabrakło czasu. W następnym roku planuje przesadzanie zmiana konta nasadzenia i drzewko muszę lekko obrócić. ![]() Z prawej strony wyciąłem jedną gałąź a lewa strona została lekko opuszczona. ![]() Jałowiec wstępne formowanie - ZKM - 10-05-2013 dla mnie super Jałowiec wstępne formowanie - arrrr - 10-06-2013 Dzięki Maciek za opinię, w przyszłym roku może sie zbiorę i zadrutuję wszystkie gałązki. Aby tylko nie dopadła rdza tego drzewka. Obok mam dwie duże gruszę i rdza to u mnie największe zagrożenie. Pryskam i pryskam i czasami nie pomaga ![]() Jałowiec wstępne formowanie - Bolas - 10-06-2013 Sympatyczna i ładnie zbalansowana roślina. Jałowiec wstępne formowanie - Michał Malawski - 10-06-2013 Kierunek widze jak na moim vircie. ![]() Pozdro Re: Jałowiec wstępne formowanie - arrrr - 10-07-2013 Michał Malawski napisał(a):Kierunek widze jak na moim vircie.Michał po twoim vircie zrozumiałem co jest nie tak. Ja ułożyłem bardzo dużo małych chmurek które w sumie wyglądały jak jedna bryła a wystarczyło złączyć te małe chmurki w kilka wiekszych i wreszcie zaczęło to wyglądać. Co do drutowania to muszę jeszcze kilka gałązek zadrutować bo bardzo lecą w górę. Jałowiec wstępne formowanie - JurasM_Pl - 10-07-2013 Michał podpowiedz z jakiego źródła dałeś scan dotyczący terminów prac nad jałowcami? Myślę że można z tej chyba książki zdobyć również informacje o terminach prac nad innymi roślinami co byłoby bardzo pomocne. Jałowiec wstępne formowanie - Michał Malawski - 10-07-2013 Książka tylko o jałowcach niestety ![]() Re: Jałowiec wstępne formowanie - JurasM_Pl - 10-07-2013 Rzeczywiście szkoda że tylko o jałowcach. Napewno wielu z nas (szczególnie początkującym) przydałby sie taki kalendarz przeprowadzania prac na drzewkach bo nie od dziś wiadomo źe przeprowadzenie zabiegów w odpowiednim czasie to podstawa sukcesu. Jałowiec wstępne formowanie - jeremi - 10-08-2013 wydaje mi się że powinieneś odrutować małe gałązki, wtedy będziesz mógł ładniej formować koronę i całe drzewo będzie się lepiej prezentować. poza tym kozak... Jałowiec wstępne formowanie - arrrr - 08-04-2019 Kilka latek minęło od ostatniego zdjęcia na forum . Więc wrzucam fotkę jak wyglada teraz jałowiec. ![]() Re: Jałowiec wstępne formowanie - Adam Kisieliński - 08-04-2019 Dla mnie bomba.Kolejne lata to tylko uszczykiwanie tego co będzie uciekał poza formę. Mieszkam blisko Arka i miałem okazję widzieć jak roślina się zmienia praktycznie od samego pozyskania i tu powiedzieć że nastąpił "tylko" progres to nic nie powiedzieć.Kawał dobrej roboty, acha Arek mam dla niej stanowisko pod cieniówka na ławce nr1 ![]() Jałowiec wstępne formowanie - krzysiek.custo - 08-09-2019 Fajny, tło też bomba. Jałowiec wstępne formowanie - Bolas - 08-14-2019 Ladniusi Re: Jałowiec wstępne formowanie - maciej.krzyk96 - 03-17-2020 przepiękne! |