![]() |
Kalina koralowa 'Nanum' - historia - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html) +--- Wątek: Kalina koralowa 'Nanum' - historia (/thread-1556.html) Strony:
1
2
|
Kalina koralowa 'Nanum' - historia - Bolas - 04-27-2015 Myślę że niższa donica i będzie robiła piorunowe wrażenie. Kalina koralowa 'Nanum' - historia - RafiW - 04-27-2015 Masz rację Bolek. Dla tej rośliny miałem kupioną płytszą ale też mniejszą i niestety się nie zmieściła więc trafiła do tej. W przyszłości na pewno będzie zmieniona. Pozdrawiam Re: Kalina koralowa 'Nanum' - historia - sabamiki - 04-27-2015 no ta jest na wypasie ![]() Kalina koralowa 'Nanum' - historia - Korund - 04-28-2015 Fantastyczne ![]() Kalina koralowa 'Nanum' - historia - RafiW - 07-22-2015 Witam Sezon wakacyjny i mam troszkę więcej czasu na pisanie, więc aktualizuje wątek. Jeśli chodzi o małą kalinę to wróciła w tym roku do mniejszej doniczki. Wymaga większej uwagi i częstszego podlewania ale wygląda lepiej bo jest mniejsza, ale i tak wymaga jeszcze redukcji. Grubas zrobił się straszny w porównaniu z pierwotnym obwodem pnia. Duża kalina też rozwija się w dobrym kierunku. Potrzebuje jeszcze kilku lat, żeby w stanie bezlistnym prezentowała się okazale. Pod liściem jest już ok co pokazała nominacja do nagrody Trienalle na wystawie w Pilźnie. Pozdrawiam Kalina koralowa 'Nanum' - historia - wog - 07-24-2015 kłaniam się:-) Kalina koralowa 'Nanum' - historia - tomekb - 07-24-2015 fajne Kalina koralowa 'Nanum' - historia - RafiW - 11-01-2015 Witam Jesienna aktualizacja tematu. Obie kaliny w pełnym słońcu pięknie się przebarwiły. Niestety znając życie za kilka dni będą "gołe", więc dzisiaj uwieczniłem ich wygląd. Pozdrawiam Kalina koralowa 'Nanum' - historia - RafiW - 11-04-2015 No i tak jak się spodziewałem kalina po 3 nocach z przymrozkiem jest już bez liści. Korona wymaga przerzedzenia i dalszej pracy nad grubością pędów i zmniejszeniem gałązek. Doniczka w w stanie bezlistnym jest zdecydowanie za duża. Pozdrawiam Kalina koralowa 'Nanum' - historia - Robert J. - 11-05-2015 Bardzo ładny maluch, teraz bez przerzedzenia gałązek wygląda jak stara wierzba, którą się ogławia Kalina koralowa 'Nanum' - historia - RafiW - 11-11-2015 Robert, kalina w czerwonej doniczce to nie taki maluch pień jest rozmiaru dużej pięści, wysokości doniczki 10 cm a rośliny 35cm (pod liściem). Aktualne zdjęcie drugiego, prawdziwego malucha. Przez te pięć sezonów pracy pień "zrobił się" naprawdę masywny. Pozdrawiam Kalina koralowa 'Nanum' - historia - wog - 11-14-2015 bomba Kalina koralowa 'Nanum' - historia - RafiW - 02-08-2016 Witam Wiosna coraz bliżej (albo nawet już jest ![]() Przed cięciem Po cięciu Zabieg ten ma na celu (w przypadku tej odmiany) pobudzenie do wypuszczenia dużej ilości nowych pędów z głównych gałęzi. Jak znajdzie się doniczka to pewnie będzie przesadzona bo bez liści widać, że jest za duża. Może macie jakieś propozycje? Dodatkowo jedna z moich nowych kalin, wysokość 10 cm. Taki ojciec i syn ![]() Pozdrawiam Kalina koralowa 'Nanum' - historia - Bolas - 02-08-2016 Fajnie oglądać dalszą historię roślin tym bardziej że w maluchach sporo się zmienia. Kalina koralowa 'Nanum' - historia - RafiW - 04-24-2016 Mała aktualizacja tematu. Kaliny ruszyły i chyba teraz wyglądają najlepiej. Mała jest gotowa do pokazania na Triennale: Duża kalina trochę opóźniona ale liście już są: Jest też nowa duża kalina, już przesadzona do czegoś mniejszego i po przycięciu: Trochę dużo tych kalin się zrobiło w kolekcji i części trzeba będzie się pozbyć. Jacyś chętni? Pozdrawiam Kalina koralowa 'Nanum' - historia - RafiW - 03-29-2017 Na dzień dzisiejszy kalina zaczyna wyglądać tak jak chciałbym ją prezentować w stanie bezlistnym. Doniczka oczywiście do wymiany. Pozdrawiam Re: Kalina koralowa 'Nanum' - historia - n0c0n - 03-29-2017 Jest piękna. Czy nowa doniczka będzie również w czerwonej tonacji? Bardzo fajnie wyglądają czerwone gałązki i doniczka. Kalina koralowa 'Nanum' - historia - RafiW - 03-29-2017 Doniczka pewnie będzie w podobnej tonacji bo jej połączenie z czerwonymi pędami mi też się podoba. Pozdrawiam Kalina koralowa 'Nanum' - historia - RafiW - 03-30-2018 Witam Zmiana doniczki u dużej kaliny. Podoba się Wam obecna forma? Pozdrawiam Kalina koralowa 'Nanum' - historia - tomfish - 04-01-2018 RafiW, Zmiana zdecydowanie na plus. Jak dla mnie do pełni szczęścia mogłaby być ciut płytsza ![]() Kalina koralowa 'Nanum' - historia - Rafał Pater - 04-07-2018 Rafał, nowa doniczka podoba mi się mniej niż poprzednia. Jest bardzo pękata, więc mimo iż zaokrąglona i powinna wydawać się lżejsza, to według mnie wygląda na cięższą. Oczywiście jest spora szansa na to, że tak to wygląda tylko na zdjęciu i w rzeczywistości jest inaczej. Czy myślałeś nad brązową, nieszkliwioną doniczką? Ta kalina jest na tyle kolorowa (czerwone pędy, jasno zielone liście), że stonowana doniczka bardziej by do niej pasowała? A może coś bardziej kremowego/pastelowego? Kalina koralowa 'Nanum' - historia - RafiW - 04-07-2018 Witam To w dalszym ciągu doniczka robocza. Nie znalazłem jeszcze nic co by mi do tej rośliny idealnie pasowało. Ta będzie na rok a potem zobaczymy. Bez liści jest za duża ale za chwilę będzie ok. W przyszłości na pewno będzie płytsza ale teraz nie chcę stopować jej rozwoju. Mam już pewien schemat w głowie i ciężko będzie mi zrezygnować z czerwonego koloru, a ten jest rzadki wśród dużych doniczek. Pozdrawiam Kalina koralowa 'Nanum' - historia - RafiW - 11-29-2018 Kolejny sezon minął więc można pokazać kaliny jak wyglądają na dzień dzisiejszy. Pędy coraz bardziej zagęszczone więc będzie z czego wybierać na wiosnę. Na początek największa w kolekcji: I te mniejsze: Pozdrawiam Kalina koralowa 'Nanum' - historia - Bolas - 11-29-2018 Pikne panie pikne... Kalina koralowa 'Nanum' - historia - RafiW - 01-09-2020 Co roku trochę lepiej. Doniczka oczywiście do zmiany ![]() Pozdrawiam Kalina koralowa 'Nanum' - historia - Bolas - 01-16-2020 Srebrna donica mmmmm super ![]() |