![]() |
Ligustr Marketsai - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html) +--- Wątek: Ligustr Marketsai (/thread-1606.html) |
Ligustr Marketsai - RafiW - 06-23-2015 Witam Szacunek za utrzymanie rośliny w takim stanie w mieszkaniu. Druga sprawa to wielkość korony. Moim zdaniem korona jest już za duża w stosunku do wielkości pnia i doniczki. Konieczna byłaby redukcja korony na obrzeżach w celu jej zmniejszenia i polepszenia proporcji pień-korona. Na zdjęciach z wcześniejszych lat proporcje te są lepsze. Pozdrawiam i powodzenia Ligustr Marketsai - wog - 06-23-2015 wow Ligustr Marketsai - Yarek - 06-23-2015 Dzięki panowie za opinie. Chyba będę musiał nazwać to drzewko brzidal :-) Co do sugestii Michała w sprawie usunięcia kilku gałęzi aby wyeksponować pień to wydaje mi się, że nie ma na razie takiej potrzeby ponieważ w realu i na innym tle pień jest dobrze widoczny. Rafał co to twojego spostrzeżenia to masz trochę racji. Po usunięciu liści zastanawiałem się nawet czy nie skrócić delikatnie wszystkich gałęzi. Muszę się nad tym zastanowić. Aczkolwiek uważam, że na zdjęciu z roku 2014 korona jest za płaska i należało ją rozbudować. Z drugiej strony nawet gdybym przyciął za mocno to w 2 miesiące wróci do dzisiejszej formy. Kilka osób na priv pytało w czym jest posadzony ligustr i jak go nawoże. No wiec drzewko rośnie w czystej akadamie bez żadnych dodatków. System korzeniowy w ligustrze tak szybko przyrasta, że należałoby drzewko przesadzać praktycznie dwa razy w roku. Korzenie chłoną wodę jak gąbka. Co do nawozu to stosuje florovit(od marca do sierpnia co 1,5 tygodnia) dodatkowo 2 razy w tygodniu dolewam do wody biohumus. Re: Ligustr Marketsai - n0c0n - 06-24-2015 Niesamowite co można zrobić z marketsai. Po prostu super. Mam jeszcze pytanie. Trzymasz drzewko przez cały rok w domu? Można coś takiego uzyskać w warunkach domowych? Ligustr Marketsai - Yarek - 06-25-2015 Ligustr przez cały rok stoi na parapecie w mieszkaniu. Jak widać da się w takich warunkach wycisnąć coś przyzwoitego z marketowca: -) Ligustr Marketsai - Yarek - 07-05-2015 Po dwóch tygodniach ligustr jest już zielony. Zgodnie z sugestiami Michała i Rafała odsłoniłem trochę pień i przyciąłem całe drzewko. Wydaje mi się, że proporcje są już teraz dobre i nie trzeba go bardziej "odchudzać". Nie wiem czy widać to na tym zdjęciu, ale pracuje obecnie nad przedłużeniem pnia w koronie. Ligustr Marketsai - Michał Malawski - 07-05-2015 Klasa proszę Pana ... idzie na facebooka Polskiej Asocjacji Bonsai. Mistrzostwo jak dla mnie Ligustr Marketsai - pawulonjaman - 07-05-2015 Miło popatrzeć na cały progres. Gratulacje Ligustr Marketsai - Błaniu - 07-05-2015 Bonsai Mr. Mijagi ! Ligustr Marketsai - tomir - 03-17-2017 Odświeżę temat. Jak się ma drzewko? Dalej stoi cały czas w pomieszczeniu na parapecie? Ligustr Marketsai - Yarek - 03-18-2017 W maju po defoliacji wrzuce aktualne fotki. Ligustr caly czas stoi na parapecie i jeszcze przez 2 tygodnie będzie doświetlany. Od czerwca do końca września wystawiam go na balkon. W tej chwili drzewko jest po przycince korzeni. W przypadku mojego ligustra zabieg obowiazkowy który wykonuje co roku ponieważ w tak płaskiej donicy korzenie bardzo szybko przerastają. Ligustr Marketsai - tomekb - 03-22-2017 Tomku, w jakiej mieszance trzymasz ligustra? Ligustr Marketsai - Yarek - 03-22-2017 Ligustr jest posadzony w akadamie bez żadnych dodatków. Ligustr Marketsai - arbuz - 03-25-2017 Niesamowity progres !! Piękne drzewo ! Ligustr Marketsai - Yarek - 05-10-2017 Stan aktualny :-) Za 3-4 tygodnie wrzucę fotkę w pełnym ulistnieniu. Ligustr Marketsai - Bolas - 05-10-2017 Myślałeś może o zgłoszeniu go na Trienale? Ligustr Marketsai - Yarek - 05-12-2017 Bolek, Myślałem o tym ale niestety zmieniły mi sie planu urlopowe i nie dam rady przygotować drzewek. Może w przyszlym roku☺ |