Forum Polskich Bonsaistów
Jak przyciac Ficus benjamin pod bazę. - Wersja do druku

+- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl)
+-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html)
+--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html)
+--- Wątek: Jak przyciac Ficus benjamin pod bazę. (/thread-1071.html)

Jak przyciac Ficus benjamin pod bazę. - Robert J. - 02-09-2011

Witam

U brata w pokoju stał sobie ficus i zamierał powoli. Mam go u siebie w pokoju i po kilku podlewaniach odżył i pojawiły się pierwsze listki i odrosty. Chcę go wykorzystać pod bazę przyszłego bonsai, tyle że nie wiem gdzie go przyciąć.
Jest dość gęsty, jak widać na zdjęciach liście zaczynają powoli odrastać. Od pnia wyrasta gałąź i w ogóle korzenie się ciekawie prezentują bo są jakby podniesione.

Myślałem, aby go przyciąć i przesadzić do mniejszej doniczki a bryłę korzeniową umieścić na jakimś kamieniu owalnym aby go ładnie oplotły korzenie.

[Obrazek: afad7abd.jpg][Obrazek: 49959a72.jpg][Obrazek: f96c5cb5.jpg][Obrazek: ed239bbb.jpg][Obrazek: deff1c74.jpg]

Co byście mi zaproponowali i jak go przyciąć? Można również spróbować zrobić szczepki z pozostałych gałązek.

Re: Jak przyciac Ficus benjamin pod bazę. - peper50 - 02-09-2011

Jak dla mnie to masz trochę drastyczne plany co do rośliny tym bardziej, że nie jest wcale dobrze zagęszczona. Ja bym polecił poczekać aż roślina wydobrzeje... przyciąć nisko i prowadzić od nowa jeśli już na bonsai.

Re: Jak przyciac Ficus benjamin pod bazę. - Robert J. - 02-09-2011

W sumie dla mnie jako początkującego ten ficus jest "gęsty", ale ja się nie znam i dlatego pytam. Więc, jak go doprowadzę do normalności, to na jakiej wysokości go przyciąć aby coś dało się w przyszłości z niego stworzyć? I czy z tym przesadzaniem(mniejsza doniczka) to dobrze kombinuję czy to będzie zbyt dużo na roślinkę w jeden sezon?

Pozdrawiam

Re: Jak przyciac Ficus benjamin pod bazę. - stachu - 02-09-2011

Przesadzić możesz w tym sezonie ale nie do mniejszej doniczki. To tylko spowolniło by jego wzrost i przyrost na masie. Ta jest chyba ok tylko do lepszej mieszanki przesadź

Re: Jak przyciac Ficus benjamin pod bazę. - Robert J. - 02-09-2011

A w którym miejscu proponowalibyście przycięcie go, aby za kilka lat była ładna baza do formowania?

Re: Jak przyciac Ficus benjamin pod bazę. - Robert J. - 02-18-2011

Czy usunięcie tych dużych liści spowoduje, że ficus puści więcej nowych pąków? Jest bardzo nowych zalążków pędów ale wygląda to tak jakby cała moc rośnięcia była brana na te duże liście.

Re: Jak przyciac Ficus benjamin pod bazę. - Bolas - 02-18-2011

Defoliację przeprowadza się w połowie sezonu wegetacyjnego na roślinach bardzo mocnych i zdrowych.

Re: Jak przyciac Ficus benjamin pod bazę. - śruba22 - 02-18-2011

Czy ten termin (czerwiec) tyczy sie rowniez indoor?

Re: Jak przyciac Ficus benjamin pod bazę. - Bolas - 02-19-2011

Wszystko zależy od warunków. Jeżeli zimą roślina w domu będzie miała zapewnione optymalne warunki to połowa będzie przypadała w styczniu jeżeli nie jesteśmy w stanie ich zapewnić to wiadomo że odbędzie się to w okolicach czerwca i lipca.