![]() |
Jałowiec - pierwszy iglak pomocy - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html) +--- Wątek: Jałowiec - pierwszy iglak pomocy (/thread-1108.html) |
Jałowiec - pierwszy iglak pomocy - iwan622 - 03-29-2011 Witam mam mały problemik i myślę ze pomożecie mi go rozwiązać. Nie jestem specem od iglaków, jednak zapragnąłem nabyć jeden egzemplarz i razem z wami zrobić coś z tym (większa pomoc jest od was) - wybrałem się do szkółki i wraz z pracownikiem wybrałem jedno drzewko. Wiem ze na forum jest wiele specjalistów od iglaków wiec prosze o pomoc : * jaki styl pasuje do tego drzewka * jak przyciąć gałązki aby dobrze wyglądało * jak zrobić gotowe drzewko * nie potrafię rysować jak wy wiec poprosił bym o jakiś szkic a drzewko wygląda tak : ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pozdrawiam i dziękuje bardzo za pomoc Re: Jałowiec - pierwszy iglak pomocy - sabamiki - 03-29-2011 odpowiedź krótka : idź na warsztaty Re: Jałowiec - pierwszy iglak pomocy - iwan622 - 03-29-2011 niestety nie mam możliwości za daleko ja jestem z Ustki w okolicy nic nie ma dlatego myślę ze podłapie coś od was a i dla innych będzie to na pewno lekcja Re: Jałowiec - pierwszy iglak pomocy - bazyl - 03-29-2011 Z tego materiału to byłby fajny jałowiec na klombie. Re: Jałowiec - pierwszy iglak pomocy - iwan622 - 03-29-2011 bazyl na klombie czyli ??jak to wygląda lub inaczej co masz na myśli Re: Jałowiec - pierwszy iglak pomocy - Bartłomiej P - 03-29-2011 "na klombie" czyli w ogródku ![]() Re: Jałowiec - pierwszy iglak pomocy - iwan622 - 03-29-2011 samochodu brak i na 100% coś możne z tego być Re: Jałowiec - pierwszy iglak pomocy - Bartłomiej P - 03-30-2011 Skoro wiesz lepiej... Re: Jałowiec - pierwszy iglak pomocy - Włodzimierz Pietraszko - 03-30-2011 Materiał na bonsai w skali od 0 do 10 oceniam na -2 ( słownie MINUS dwa) Re: Jałowiec - pierwszy iglak pomocy - Bolas - 03-30-2011 Materiał wygląda na lichy. Odmiana tego jałowca nie jest najlepsza na bonsai ale możliwa do wykorzystania. My przez zdjęcia nie mamy możliwości zaglądania do wnętrza i oceny budowy gałęzi. Spróbuj sam coś ukręcić wyczyścić roślinę i wtedy zobaczymy co wypocisz. Nie ma instrukcji do bonsai wszystko to doświadczenie które zdobywa się albo na warsztatach albo na własnych błędach. Z tym że ta druga metoda jest bardzo długa i ciernista a potrafi szybko zniechęcić do tej sztuki. Re: Jałowiec - pierwszy iglak pomocy - iwan622 - 03-31-2011 po wycinaniu po kolei gałęzi coś mi wychodziło na początku coś pod kaskadę jednak nie udało mi się nic z tym zrobić. niestety wszystko skierowane było w złym kierunku i po większej wycince udało mi się stworzyć literata oczywiście jak na razie tylko wyprowadzić odpowiednio gałązki co z tego wyjdzie w przyszłości zobaczymy Re: Jałowiec - pierwszy iglak pomocy - nicrum - 04-17-2011 iwan622 napisał(a):niestety wszystko skierowane było w złym kierunkuformowanie to nie obciąć gałązki i co będzie to będzie, to nie kwiaciarnia są jeszcze druty, wyginacze i inne metody kształtowania gałązek bonsai to sztuka tworzenia, tu są wszystkie chwyty dozwolone i kształtujesz roślinę tak aby z materiału początkowego i Twoich wizji, pomysłów wyszło to co chcesz Re: Jałowiec - pierwszy iglak pomocy - nicrum - 04-17-2011 iwan622 napisał(a):niestety wszystko skierowane było w złym kierunkuformowanie to nie obciąć gałązki i co będzie to będzie, to nie kwiaciarnia są jeszcze druty, wyginacze i inne metody kształtowania gałązek bonsai to sztuka tworzenia, tu są wszystkie chwyty dozwolone i kształtujesz roślinę tak aby z materiału początkowego i Twoich wizji, pomysłów wyszło to co chcesz |