Odkład powietrzny - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA WSZYSTKICH (http://bonsaiforum.pl/forum-3.html) +--- Dział: FORUM DLA POCZĄTKUJACYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-6.html) +--- Wątek: Odkład powietrzny (/thread-1155.html) |
Odkład powietrzny - Robert J. - 05-04-2011 Witam Wiem mniej więcej o co chodzi z odkładem powietrznym, ale nie wiem kiedy jest najlepsza pora by taki odkład wykonać na drzewku bazowym(śliwka, lipa, dereń i jawor)? Czy można już go wykonać, u nas w Polsce południowej dopiero wegetacja się zaczyna i dopiero listki się tworzą na drzewach, czy poczekać do wytworzenia pełnego ulistnienia i wtedy? Re: Odkład powietrzny - Bartłomiej P - 05-05-2011 wczesna wiosna kiedy pąki sa nabrzmiałe, podobnie jak ze szczepieniem... Re: Odkład powietrzny - Szymon - 05-05-2011 Wg mnie to zła rada. W momencie, gdy pąki są nabrzmiałe trwa właśnie "transport" zmagazynowanej przez zimę w korzeniach skrobii do pąków - celem jest ich rozwój i pojawienie się pełnego ulistnienia. Wykonanie odkładu w momencie rozwoju pąków nie tylko nic nie daje, ale może zaszkodzić, gdyż energia, która powinna być w tym czasie spożytkowana na rozwój liści zostanie zmarnotrawiona częściowo na gojenie się rany po odkładzie. Zdecydowanie lepiej poczekać na pełne ulistnienie - wtedy to produkty fotosyntezy, głównie skrobia wędrują w dół pnia do bryły korzeniowej i następuje szybki rozwój korzeni - wstrzelenie się w ten moment z odkładem daje najlepsze efekty i prawdopodobieństwo pojawienia się korzeni w miejscu odkładu. Szymon Odkład powietrzny - michalk - 05-22-2012 Odświeżam temat bo chcę zrobić odkład na klonie palmowym rosnacym w moim ogrodzie. Niestety kolejna zima i kolejna duża gałąź przemarzła a jeśli mam coś uratować to poprzez odkład właśnie pytania: - kiedy jest optymalny termin na taki zabieg - kiedy można odciąć roślinę (tylko nie piszcie ze jak będą korzenie ), chodzi mi po jakim czasie mozna spodziewac się rozwiniętych korzeni - co stosujecie, mech+ukorzeniacz - czy folię owujacie z zewnątrz folią aluminiową - czy małe otworki w foli pozdrawiam Odkład powietrzny - ZKM - 05-22-2012 znalazłem artykuł w Bonsai Today z 2000 roku numer 66. artykuł o klonie palmowym i tak: 1. zabieg jest robiony jak roślina jest w stanie bezlistnym 2. zdziera korę na szerokość 3 cm 3. na samym dole tuż przy tej wyciętej opasce kładzie mech 4. ukorzeniacz na cięcie, ale nie musi być 5. grubsza warstwa ziemi - akadamy 6. warstwa mchu 7. akadama 8. opaska wykonana jest z b. gęstej siatki 9. dno zrobione z desek. Szczerze mówiąc, to za dokładnie nie czytałem. Druga rzecz, to nigdy tego nie robiłem. Odkład powietrzny - michalk - 05-23-2012 Dzieki Maciek, ale ja chyba nie mam czasu na okres bezlistny bo po kolejnej zimie nie bedzie juz na czym odkładu robic Odkład powietrzny - twinsrat - 05-28-2012 witam z mjego doswiadczenia (ok 5-6 prób) to odklad nie jest zabiegiem dajacym sie skutecznie wykonac w ciagu jednego sezonu wegetacyjnego a wnioskujac z twojego postu raczej oczekujesz cudu. prostrzym sposobem na przetrwanie twojego drzewka jes zabezpieczanie go przed mrozem za pomoca oslon z wluknin jesli drzewko jest male to mozna je wsadzic do donicy i na okres zimy przenosic do nieogrzewanego pomieszczenia z tem do +5 C. Pozdrawiam Piotr PS ja stosowalem przecieta doniczke wypelniona mchem 2 krotnie i pozostale razy folie przezroczysta tak abym mógl obserwowac zawartosc, we wszystkich przypadkach z pomoca ukorzeniacza. W moim przypadku nie stosowale foli aluminiowej miejsca odkladu nie byly narazone na dzialanie promieni slonecznych wiec ich cieniowanie nie bylo potrzebne. Folia byla delikatnie ponakluwana a w górnej czesci wklejony kawalek weza ogrodniczego ulatwiajacy podlewanie. w przypadku doniczek trzeba bylo kontrolowac wilgotnosc odkladu czescie w okresie bezdeszczowym. Odkład powietrzny - michalk - 05-29-2012 Małe nie jest, ale jeśli odkład nie uda się do jesieni to muszę je wykopać i do donicy bo kolejnej zimy raczej nie przeżyje w ogrodzie. Na jakich roślinach robiłeś te odkłady? Re: Odkład powietrzny - Bartłomiej P - 05-29-2012 Czołem Michał! jak będziesz chciał to ja zabezpieczę Ci tego klonika na zimę teraz nie jest pora na odkłady, nawet nie masz co próbować. Odkład powietrzny - twinsrat - 05-29-2012 witam Michal Jezeli jest w ziemi ( i to jest docelowe jego miejsce) i to nie pierwszy rok, (bo jak piszesz ma spore rozmiary wiec wnioskuje ze jakis czas juz go trzymasz w swoim ogródku) to lepszym sposobem bedzie zapoznanie sie z róznego rodzju oslonami zabezpieczjacymi rosliny przed przemarzaniem (skorzystaj z oferty Bartka) niz wykopywanie do donicy na zime. Nawet jezeli uda Ci sie odklad to i tak bedziesz musial nauczyc sie zabezpieczac go na zime. odklady o których pislem robilem 2x brzoza papierowa (ponioslem calkowita kleske), 2x buk- rosna obok dawcy, 1x dab-rozdane i jesion górski ten jeszcze stoi w wiadrze a na wiosne pójdzie na pole przed domem. Ogólnie byly to zabawy z odkladem cos bardziej na zasadzie edukacji niz w celu uzyskania materialu do dalszego ksztaltowania. Pozdrawiam Piotr Odkład powietrzny - michalk - 05-30-2012 Piotr, próbowałem różnych zabezpieczen przed zimnem, ale co roku jedna z wielu gałęzi wypadała przemarznięta, została ostatnia z grubszych i jakies drobne wybijajace z poziomu ziemi. To roslian która siedzi w dość eksponowanym miejscu w ogrodzie i teraz nie jest juz taką ozdoba jak była pierwotnie Odkłady zrobione, zobaczymy jak będzie Re: Odkład powietrzny - ZKM - 05-30-2012 A czy ktoś próbował z sosną? Bo chyba słabo, ale może? Re: Odkład powietrzny - michalk - 05-30-2012 Bartłomiej P napisał(a):Czołem Michał!Dzieki Bartek, ale poszlo. co do terminu to czytalem o roznych opcjach. Majowo-czerwcowym tez Odkład powietrzny - twinsrat - 05-30-2012 Witam Moge zyczyc tylko powodzenia (w pozytywnym tego slowa znaczeniu) daj znac co i jak wyszlo Pozdrawiam Piotr Odkład powietrzny - michalk - 07-30-2012 wracam z informacjami. Odkład na klonie palmowym zrobiony 30.05, Mech namoczony w wodzie z dodatkiem ukorzeniacza, w folii i osłonięty aluminiową. 30.07 po powrocie z urlopu odsłoniłem folie aluminiową, a pod spodem pełno białych korzeni. Jutro odcinam i przesadzam do pojemnika Re: Odkład powietrzny - oliwia99 - 07-30-2012 Ja bym jeszcze nie odcinał. Odkład powietrzny - michalk - 07-31-2012 a czemu nie ciąć? Re: Odkład powietrzny - oliwia99 - 07-31-2012 Według mnie roślina jest jeszcze w fazie wegetacji,więc takie cięcie bardzo ją osłabi. Odkład był zrobiony raptem dwa miesiące temu.Ale faktem jest że nie wiem jaka roślina jest wielka,czy aby nowe korzenie będą w stanie ją zasilić.Ja moje klony w gruncie zabezpieczam agrowłókniną i nie ma problemu. Nie napisałeś(chyba)czy osłaniasz roślinę na zimę,jeżeli nie to osłoń. Ja bym zabezpieczył górę ,a na dół kupiłbym kostkę słomy i odcinałbym na wiosnę. Ale ty zrobisz jak chcesz. |