![]() |
Jałowiec - HAN KENGAI - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html) +--- Wątek: Jałowiec - HAN KENGAI (/thread-1232.html) |
Jałowiec - HAN KENGAI - Michał Malawski - 08-03-2011 Ostatnio często sięgam po styl bonsai zwany KENGAI - w tym przypadku podąrzając za systematyką tego stylu podjąłem wyzwanie z jałowczykiem, który przybył do AB z Korei. Generalnie jałowiec jakich wiele. Posadzony w standardowy sposób (nie mam zdjęcie z przed przesadzenia lecz po wyglądał tak . Zmiana nasadzenia spowodowała lepsze wyjście pnia w kierunku schyłku kaskady. Po około 2 miesiącach od zmiany nasadzenia przystąpiłem do formowania Po nałożeniu drutów ... Efekt końcowy zaskoczył mnie o tyle, że nie mogę zdecydować się, z której strony będzie front :?: :?: :?: :?: A - ten jak narazie bardziej do mnie przemawia B - ale w tym też coś jest. Może jakieś propozycje - JAK TO WIDZICIE ???? MICHU Re: Jałowiec - HAN KENGAI - sabamiki - 08-03-2011 powiem ci że po tych zdjęciach ciężko określić który front jest lepszy bo po prostu nie widać do końca układu pnia. w moim odczuciu zostawiłeś zbyt dużo gałęzi jak na taką wielkość materiału przez co korona jest bardzo rozlazła i wszystko zasłania. a jak się zarośnie za sezon czy dwa to już w ogóle . materialik fajowy ale pokusił bym się op dużo mocniejszą redukcję zieleni. ogólnie pierwszy front sprawia optycznie chyba najlepsze wrażenie ale na żywo ty to lepiej widzisz. Re: Jałowiec - HAN KENGAI - nicrum - 08-03-2011 osobiście front mnie się widzi bardziej ze strony "B" to co na czerwono bym usunął a tę gałązkę w zielonym zaznaczeniu bym pociągnął do dołu i z niej robił dolną część, poza tym góra widzi mi się za wysoka no i jak "sabamiki" napisał, za dużo zielonego, zbyt wiele gałązek i wszystko się już zlało a jeszcze się zagęści ![]() ale to tylko moja wizja i zdanie masz ładnego krzaczka i jeszcze możesz wiele zmienić powodzenia ![]() ![]() Mod: Proszę nie używać czerwonego koloru czcionki, który jest zarezerwowany dla Administratora forum. Re: Jałowiec - HAN KENGAI - peper50 - 08-03-2011 Front A bardziej do mnie przemawia. Wiesz co robisz, nic bym nie zmieniał. Bardzo fajnie martwe wygląda. Gratuluję rośliny i umiejętności. Re: Jałowiec - HAN KENGAI - ZKM - 08-03-2011 Cytat:w moim odczuciu zostawiłeś zbyt dużo gałęzi jak na taką wielkość materiału przez co korona jest bardzo rozlazła i wszystko zasłania taki etap w rozwoju drzewa. równie dobrze mógłbyś je posadzić do góry nogami lub jakkolwiek, za wcześnie aby cokolwiek mówić. twoja robota = super. za jakiś czas będzie można "personalizować" rośnie. jak na razie nie se rośnie. powodzenia, jak dal mnie dobra robota Re: Jałowiec - HAN KENGAI - wog - 08-04-2011 Czesc , nie da sie z fot ustalic frontu, dobry pierwszy krok ![]() Jałowiec - HAN KENGAI - Michał Malawski - 06-12-2015 Mała aktualizacja tematu ... Jałowiec - HAN KENGAI - Bolas - 06-12-2015 Fajnie się zagęścił. Nie myślałeś żeby rozdzielić bardziej piętra? Jałowiec - HAN KENGAI - peper50 - 06-13-2015 No proszę. To ta sama roślina Michale? Jak to u Was umiejętności przekładają się na progres roślin... Niesamowite. U mnie to się wszystko wlecze jak przeklęty ślimak, który przykleja się do większości moich krzaków ![]() Co roku chce jechać do Wrocka i ciągle muszę odkładać... gr. Jałowiec fajny ![]() Jałowiec - HAN KENGAI - Michał Malawski - 06-13-2015 dzisiaj poprawię trochę zdjęcie i jeszcze ... trochę kiepsko oddaje faktyczny wygląd ale dzięki za opinie Jałowiec - HAN KENGAI - wog - 06-13-2015 podoba mi się:-) Jałowiec - HAN KENGAI - Bartosz Warwas - 06-13-2015 Zmiana bardzo na plus! Jałowiec - HAN KENGAI - Michał Malawski - 06-13-2015 lepsza fotka z dzisiaj... ![]() Jałowiec - HAN KENGAI - Paweł Jaszczyszyn - 06-14-2015 Bardzo fajny. Bedzie swietnie wygladal po posadzeniu do docelowej donicy pod tym kątem. Mowie o pierwszej focie. Nie widzialem na zywo, ale lepiej mi pasuje niz na tym ostatnim zdjęciu. Jałowiec - HAN KENGAI - Michał Malawski - 06-16-2015 Dzięki Panowie za cenne uwagi i obiecuje na przyszły rok wystawić tego malucha na jakimś ładnym stoliku podczas wystawy. Jałowiec - HAN KENGAI - Michał Malawski - 03-10-2016 mała aktualizacja tematu po przesadzeniu ... zdjęcie trochę kiepskie bo z komórki tak było przed ... Jałowiec - HAN KENGAI - wog - 03-10-2016 wypas Jałowiec - HAN KENGAI - sabamiki - 03-10-2016 ładnie ładnie Panie Michale ![]() Jałowiec - HAN KENGAI - Bolas - 03-11-2016 Kurcze na poprzedniej fotce miałeś go inaczej ustawiony było widać martwe na pniu teraz nie. Piękna roślinka mnie nie pasuje że leży na brzegu donicy. Re: Jałowiec - HAN KENGAI - Przemek R. - 03-11-2016 Bolas napisał(a):Kurcze na poprzedniej fotce miałeś go inaczej ustawiony było widać martwe na pniu teraz nie. Piękna roślinka mnie nie pasuje że leży na brzegu donicy. Dokładnie to samo maiłem napisać. Nie dało się go troche do góry podnieść z tej ziemi przy przesadzaniu ? Jałowiec - HAN KENGAI - Michał Malawski - 03-13-2016 Myślałem nad takim nasadzeniem ale jakoś się to na żywo nie kompaktuje. Coś jeszcze postaram się wymyślić. Dzięki z dobre słowo. Może się uda pokazać go na wystawie w maju. Jałowiec - HAN KENGAI - Mirek Drabent - 03-13-2016 I jest to dobry pomysł,więcej ludzi obejrzy go na żywo,pozwoli to na trafniejsze rady.Potencjał drzemie w nim duży. Jałowiec - HAN KENGAI - Michał Malawski - 03-13-2016 Jeszcze trochę wiosen minie nim się zagęści tak jak bym chciał ![]() Jałowiec - HAN KENGAI - peper50 - 03-20-2016 Podoba się ![]() |