Jałowiec - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html) +--- Wątek: Jałowiec (/thread-1237.html) |
Jałowiec - Yarek - 08-12-2011 Witam Chciałem pokazać moje ostatnie pracę na jałowcu który został zakupiony w szkółce. Materiał nie jest górnych lotów, ale całodzienne drutowanie, układanie gałązek to kolejna lekcja która myślę nie pójdzie na marne :-) A efekt końcowy sami proszę oceńcie. Spróbowałem połączyć dwie formy sokan i bunjin. Starałem sie uzyskać pewną powtarzalność u większego i mniejszego jałowczyka tak aby oba pnie współgrały ze sobą co jest bardzo pożądane w formie sokan. W przyszłości będe się starał jeszcze troche zbliżyć mniejszego jałowczyka do większego "brata". Mam dwa pytania ponieważ zabieram się w sobote za jiny które tylko okorowałem. Poniżej przedstawiam virta (chciałbym aby tak się zagęścił) na który dość drastycznie zmniejszyłem jiny wyrastające z prawej strony. Co o tym sądzicie? Druga sprawa do donica, swego czasu kupiłem tą która widać na zdjęciu(9cm wysokości i ok 33cm szerokości) ale chłopaki przekonują mnie, że nie pasuje do tego drzewka. Tu też prosiłbym o jakieś wskazówki :-) Bo nie wiem czy mam ja trzymać, a może komuś spasuje do drzewka i wtedy chętnie ją sprzedam. Wysokość drzewka ok. 65cm Re: Jałowiec - wog - 08-13-2011 Hejka Tomek , jak bym miał wybierać skorupkę do tej rośliny to bardziej bym szedł w takim kierunku, ładnie by też wyglądała owalna płaska miska w kolorze kory. Re: Jałowiec - peper50 - 08-13-2011 Druga opcja jak dla mnie super. W ciemnej donicy nabierze uroku. Sam jałowiec bardzo fajny. Gratuluję i pozdrawiam. Re: Jałowiec - Yarek - 08-13-2011 Peper50 dzięki! Grzegorzu szacuneczek za virta druga opcja jest super! Już zrezygnowałem z tej donicy którą pokazałem na zdjęciu. Myśle, że owalna miska o której mówisz w kolorze kory też będzie super. Na razie musze zadbać aby roślina dobrze zniosła formowanie. Mam nadzieje, że jałowczyk fajnie się zagęści będzie z czego układać w przyszłym roku. Pomyśle wtedy o przesiadce do nowej donicy albo skorupy którą zaproponowałeś :-) Sam zabieg przesadzania przeprowadzę na warsztatach bo niestety, ale zmarnowałem ostatnio fajną roślinę przez niewielkie doświadczenie akurat w tej kwestii. Jeszcze raz dzieks o taką podpowiedź właśnie mi chodziło :-) Re: Jałowiec - Yarek - 09-09-2011 A to moja propozycja skorupy do tego drzewka :-) Mam znajomą która ma swoją pracownie ceramiczna i może dla mnie zrobić taką donice co sądzicie o takim rozwiązaniu?? Przy okazji skróciłem jina w mniejszym jałowcu. Natomiast najdłuższy jin na większym Jałowcu(po prawej) pozostanie w takiej formie jak jest teraz, nie będe go skracał. Drzewko od ostatniego formowania zaczyna się zagęszczać, na wszystkich gałązkach są nowe przyrosty. Pozdrawiam Re: Jałowiec - sabamiki - 09-09-2011 coś w tym stylu ale nie tak ciężkie jak proponujesz, donica musi współgrać z drzewem a tu mamy dwa bardzo delikatne jałowczyki przez co i donica musi być delikatna i pasująca do całości . nie może być zbyt głęboka a zasadą dobrej proporcji doboru donicy do drzewa jest : im drzewo ma grubszy pień tym głębokość donicy większa . bo inaczej optycznie nie będzie równowagi kompozycji Re: Jałowiec - Yarek - 09-10-2011 Sebastianie to jest chwilowo tylko pomysł. Myślę że donica będzie mniejsza tak jak piszesz musi współgrać z cała kompozycją. Kolor też powinien być inny niż ten na zdjęciu, podobny do kory jałowca. Wszystko da się zrobić, muszę to tylko odpowiednio przedstawić znajomej która tą skorupę wykona Re: Jałowiec - slowikp - 09-12-2011 Tomasz a jakby taka tylko bardziej płaska(no niestety w wirtach jestem cienki) Re: Jałowiec - Maciek Krawczyk - 09-14-2011 A czemu chcesz posadzić tą roślinę w taki wielki kibel? Twoja pierwsza propozycja wielkością bardziej za mną przemawia niż późniejsze propozycje. Myślałeś o normalnych donicach do tego drzewa? Obecnie nie mam jak zrobić virta ale zastanowiłbym się nad donicą w tym kształcie do tej rośliny: Re: Jałowiec - Yarek - 09-14-2011 Maćku to są tylko propozycje, gdyby nie kolor tej pierwszej donicy którą kupiłem swego czasu do innego drzewka pewnie ten jałowiec by w niej wylądował. Na chwilę obecną nie podjąłem jeszcze decyzji. Nie ukrywam że spodobał mi sie pomysł Grzegorza i najchętniej widziałbym tego jałowczyka w jakieś skorupie :-) Ewentualnie płaska owalna donica też wchodzi w grę. Do wiosny mnóstwo czasu. Akurat w kwestii doboru odpowiedniej doniczki do drzewa zawsze mam problem dlatego wole się poradzić na forum, a decyzje i tak pewnie podejmiemy na warsztatach. Przez Internet ciężko dobrać odpowiednią donice, najlepiej zabrać drzewo przymierzyć kilka i wtedy można działać. Oczywiście w miedzy czasie można zebrać opinie od bardziej doświadczonych kolegów :-) Twoja propozycja też mi się podoba. A co myślisz o takim rozwiązaniu? Re: Jałowiec - Maciek Krawczyk - 09-16-2011 Nadal za duża. Moja propozycja wielkości: Re: Jałowiec - Yarek - 09-16-2011 Dzięki Maćku, może rzeczywiście mniejsza donica będzie lepiej pasować do tego drzewka :-) Jednak dobrze jest zebrać od kilku osób opinie i dopiero wtedy decydować. Re: Jałowiec - Yarek - 10-20-2012 Witam Odświeżam po roku temat Jałowczyka, niestety ale z sokana pozostał jedynie bunjin ponieważ mniejszy jałowczyk padł :-( chyba przesadziłem z gięciem. Postanowiłem więc zmienić obraz drzewka o 180' dosłownie :-) Wybrałem front z drugiej strony, dzięki czemu jeszcze bardziej podkreślony jest ciekawy ruch pnia. Jiny do dopracowania lub usunięcia(przyznaje że w tej kwestii brakuje mi jeszcze troche wyczucia). Za kilka sezonów dopracuje chmurki i może coś z tego będzie. Co sądzicie o tej zmianie? Jałowiec - Yarek - 10-23-2012 A może pójść w trochę innym kierunku, poniżej virt. Wyciąć dolnego jina i skrócić tego powyżej. Prawą pierwszą gałąź przerzucić na lewą stronę natomiast pierwszą z lewej opuścić mocno w dół. Drzewko powinno być wtedy bardziej zbalansowane. Jałowiec - Bartosz Warwas - 10-23-2012 Hej, Jak widać ucierpiec po przesadzaniu może roślina, której akurat w ogole byśmy o to nie posądzali...Wirt fajny ale jina u góry zostawiłbym dłuższego i wygiął w góre tak aby nasladował ruch pnia powyżej. Jałowiec - Yarek - 10-24-2012 Dzięki Bartek Wydaje mi się, że to nie wina przesadzania tylko zbyt mocnego gięcia. Jak usuwałem korę z tego mniejszego jałowca to zauważyłem bardzo głębokie pęknięcie. Tego jina też mi szkoda. Spróbuje porządnie go namoczyć, powinien się poddać i nadam mu odpowiedni kształt. Re: Jałowiec - Yarek - 11-17-2012 Najnowsza fotka Jałowca po spotkaniu na Ligocie :-) Jin, który był na samym dole wyleciał. Natomiast temu, który znajduje się w połowie drzewka nadałem odpowiedni kształt(tutaj dzięki za rady Bartkowi Warwasowi). Prawdopodobnie pierwsza gałązka po lewej w przyszłości będzie usunięta. |