70 cm Sosna - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA WSZYSTKICH (http://bonsaiforum.pl/forum-3.html) +--- Dział: FORUM DLA POCZĄTKUJACYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-6.html) +--- Wątek: 70 cm Sosna (/thread-1311.html) |
70 cm Sosna - fiedler1 - 11-22-2011 Witam ponownie dzisiaj bylem na spacerze w lesie... i ujrzalem ciekawa sosne ma swoje lata (brak foto) hmmm swoje przezyla ale zauwazylem ze ma super opadajace galazki i w sumie pionowy pien co daloby fajny material na forme literacka! jak dobrze pojdzie to 27 pojade do Wroclawia na warsztaty i zalezaloby mi zeby ta sosne zabrac ze soba i zrobic z niej "dzielo" MOJE PYTANIE tyczy sie tego czy moge sosne teraz wykopac (listopad) i pare dni po ja przyciac i odrutowac ? czy to wszystko sie nie klei ? Termin nagli w sensie idzie zima czy kopac ja czy czekac na wiosne ? bo nawet jezeli moge ja kopac i posadze w duza doniczke z przepuszczalnym podlozem moze byc sam piasek ? czy lepiej ziemia ogrodowa z keramzytem ? nawet jezeli moge i tak bede wiedzial czy sie przyjela za parenascie dni lub wiosna tak ? a co dopiero mowa o 27 i jej formowaniu ? (( prosze o pomoc nawet jezeli pytania sa zalosne... pozdrawiam! MOD: Zły dział--> Przenoszę Re: 70 cm Sosna - dragonww - 11-22-2011 Nie kop teraz!!! Musisz drzewko przygotować do wykopania. Poczytaj o tym bo jak podejdziesz do tego tak jak teraz to pewne że uśmiercisz drzewko. Na początek kup na wiosnę w ogrodniczym i na takim materiale poćwicz. No i czytaj, czytaj, czytaj jest tego dużo. Re: 70 cm Sosna - fiedler1 - 11-22-2011 Dragonww masz moze linka do tego ?? gdzie i pod czym szukac ? Re: 70 cm Sosna - dragonww - 11-22-2011 Wpisz sobie w 'szukaj': yamadori lub pozyskiwanie drzewek. Szukaj masz u góry po prawej. Re: 70 cm Sosna - Jacek Grzelak - 11-22-2011 Gdyby to wszystko o czym piszesz było tak proste i łatwe , a przede wszystkim można by ot tak se wykopać sosnę i ruszyć z nią na warsztaty nie czekając na to co najmniej 2 lat to ja bym to za przeproszeniem osikał i wziął się za coś co sprawiło by mi większą satysfakcję , stanowiło nieco większe wyzwanie :roll: :lol: :wink: pozyskanie sosny yamadori a jakakolwiek praca na niej to dwie różne rzeczy odległe od siebie w czasie co najmniej od 2 do 5 lat , roślina musi być dobrze ukorzeniona i silnie przyrastać , czyli ogólnie powinna być bardzo zdrowa byś mógł zacząć wykonywać jakieś manewry formujące Re: 70 cm Sosna - fiedler1 - 11-23-2011 Poczytalem troszke o tym dzisiaj na forum !!! dzieki za info !!! i musze sprawdzic jutro czy ta sosenka rosnie w piachu czy nie czy ma palowy czy ma wloski ale ziemie sprawdze metr od niej bede wiedzial co i jak a wykopke sosny zrobie wiosna po drodze znalazlem tez pare debow nie powalaja wymiarami ale maja ladnie rozlozone galazki wiec ciecie sie im przyda! Poczytalem iii duzo wiecej wiem !!! ale to kropla w morzu Bonsai = wytezona praca latami i WIEDZA ... za to kochamy Bonsai bo jezeli wszystko ladnie zgramy wychodzi nam dzielo sztuki Re: 70 cm Sosna - dragonww - 11-23-2011 Jeszcze poczytaj o sosnach. Masz całą zimę. Re: 70 cm Sosna - fiedler1 - 11-29-2011 Witam.. sprawdzilem i niestety rosnie na piachu.... pewnie jak wiekszosc sosen w PL co do kopania moze podejme sie wiosna... co do terminu dobry bedzie marzen ?? odklad raczej nie wchodzi w gre bo sosna rosnie obok druszki i pewnie sie ktos nim zainteresuje i popsuje... CZYLI jezeli wykopie sosne to najlepiej miec ze soba juz duuuza donice gotowa dla niej ?? gotowa tzn co najlepiej jej tam "wsypac" ? na spod kremazyt pozniej piach na ktorych dotychczas rosnla ??? czy moze byc to ziemia ogrodowa ?? polaczona z piaskiem ... prosze o podpowiedzi! nie mowie ze ja wykopie na pewno bo jezeli mam ja zabic to nie ma sensu ... ale chcialbym wiedziec co powinienem jej zapewnic jezeli sprobuje POZDRAWIAM WF Re: 70 cm Sosna - radpol - 11-29-2011 Pierwsze co powinieneś zrobić to pomyśleć... Drugie to trochę ostudzić swój zapał... bo co nagle to po diable. Trzecie zastanowić się czy sosna w ogóle nadaje sie do kopania i czy w ogóle coś z niej będzie (rozkład gałęzi, pień, nebari, zagęszczenie..itp) Czwarte Duuuuuużo musisz poczytać na temat pozyskiwania, przeglądać fora i poznawać doświadczenia innych i z nich się uczyć, wyciągać wnioski i analizować sytuację. Potem wiedzę teoretyczną powoli wdrażać w praktykę i zacząć od np grabów które bardzo dobrze znoszą wykopanie . Nie jestem fachowcem, i super doświadczoną osobą też, ale ze względu na szacunek dla drzewa i chęci jego posiadania sosny które chcę wykopać,będę przygotowywał do wykopania z piachu min 2 lata. Re: 70 cm Sosna - Robert Błądek - 11-29-2011 ...a jam takie pytanie. wszyscy którzy piszą o wykopywaniu wiosną,... mówią marzec dlaczego...? Przecież wiosna zaczyna się dopiero 21 marca a kończy się 22 czerwca. To jest aż 3 miesiące aby coś wykopać, trzeba tylko wcześniej zaobserwować tempo rozwoju roślin. Re: 70 cm Sosna - fiedler1 - 11-29-2011 z checia bym poczytal ale nie wiem gdzie ... co do tego forum o pozyskiwaniu sosny chyba wszystko przeczytalem.... graby klony buki wykopywalem juz dawno i przewaznie przyjmowaly sie ... co do sosny znalazlem ladna ktora pieknie nadaje sie na literata :mrgreen: nie jest jakas super stara ale kore juz ma ladna i jak w temacie 70 cm czemu 70 ... bo gora jest ulamana... co do pozyskiwania sosny okres 2 lat ... pewnien bonsaista pow ze pozyskuje sosny zawsze na raz ... i jezeli przyjecia ma w wys 60% tzn ze jest to dobry sposob... Re: 70 cm Sosna - daniel j - 11-29-2011 każdy sposób jest dobry jak działa 60 % to chyba nie działa skutecznie Re: 70 cm Sosna - sain1 - 11-29-2011 podrzuć fotki tej sosenki jak mozesz. Re: 70 cm Sosna - Włodzimierz Pietraszko - 11-29-2011 W niedzielę podczas warsztatów rozmawialiśmy na temat wykopywania drzew z natury. Wydawało mi się, że sprawę wyjaśniłem jednoznacznie zwłaszcza, że przez sześć godzin wracał Pan do tego tematu bez przerwy. Dlatego pozwolę sobie jeszcze raz powtórzyć - Musi Pan się jeszcze dużo nauczyć o uprawie roślin zanim wbije szpadel w lesie. Re: 70 cm Sosna - fiedler1 - 11-29-2011 60% na 100% ? to malo hock: nikt nir ma 100% a najlepsi na swiecie maja gora max 70-80% ale mniejsza z tym :wink: co do zdjec narazie nie posiadam ale jak sie wybiore do lasu i nie zapomne aparatu to wrzuce ... daje ciekawy material o yamadori .... nie wiem czy wiedza w nim zawarta jest wiedza OK ale wrzucam http://my.opera.com/dorsai/blog/2009/04 ... slow-kilka Re: 70 cm Sosna - fiedler1 - 11-29-2011 Panie W. Pietraszko. Wiem Wiem ale zbierac wiedze nie zaszkodzi... Re: 70 cm Sosna - peper50 - 11-30-2011 Jeśli chodzi o naturę ja bym nie kalkulował i nie opierał się na %. Jest zbyt wiele zmiennych żeby prowadzić jakiekolwiek rokowania probabilistyczne. Można sobie jedynie gdybać. Musisz wiedzieć co jest w życiu ważne. Mając 60% szans na przeżycie rośliny chętnie zaryzykujesz, wykopiesz kilka i może jedna się przyjmie, może dwie a może żadna. Konsekwencji żadnych. Gdybyś chciał de facto przejść przez autostradę mając 60% szans na to, że przejdziesz na drugą stronę, zaryzykowałbyś? Wątpię. Konsekwencje ogromne. Empatia. Tak niewiele osób w dzisiejszych czasach wie co to jest. Na razie jesteś zapewne zbyt młody, żeby to pojąć dlatego lepiej jak wypracujesz w sobie trochę więcej pokory. Posłuchaj kolegów, spójrz ile osób chce Ci pomóc. Re: 70 cm Sosna - fiedler1 - 11-30-2011 z tymi procentami to moze i glupio wylecialem jezeli chodzi o szacunek dla przyrody to mam i to wielki... co do sosenki rosnie na skraju lasu przy drodze... i pewnie dlatego jest troszke uszkodzona ale jest dobrym materialem na literata... wcale nie spieszy mi sie z jej wykopaniem tylko jezeli by kiedys do tego mialo dojsc chcialbym wiedziec jak najwiecej stad tyle pyt. Wydaje mi sie ... Aby pozyskać takie drzewo z sukcesem należy na samym początku odkopać piach w odległości ok 50-100cm i sprawdzić czy drobne korzenie występują (Włosniki). Jeśli tak, to można spróbować wykopać drzewo na raz... Jeśli sosna nie ma w pobliżu pnia korzeni włośnikowych, to wybiore piach w promieniu 50cm i zasypie ją kwaśnym torfem z ziemią ogrodniczą + nawóz np osmocote ?? i po roku sprawdze stan korzeni :mrgreen: Re: 70 cm Sosna - fiedler1 - 11-30-2011 A. Plochocki dzisiaj dotarl )) co do Yamadori z sosny mysle ze sposob ukazany w ksiazce na str 42 bylby najlepszy!!! kupie na wiosne w szkolce sosenke i potrenuje na niej wlasnie ten sposob :mrgreen: Re: 70 cm Sosna - Robert J. - 11-30-2011 Robert Błądek napisał(a):...a jam takie pytanie. wszyscy którzy piszą o wykopywaniu wiosną,... mówią marzec dlaczego...? Przecież wiosna zaczyna się dopiero 21 marca a kończy się 22 czerwca. To jest aż 3 miesiące aby coś wykopać, trzeba tylko wcześniej zaobserwować tempo rozwoju roślin.Trafne spostrzeżenie Panie Robercie. U nas na południu gdyby ktoś coś chciał wykopać w marcu to by nie dał rady bo ziemia skuta mrozem plus śnieg, można się bawić w wykopki początkiem kwietnia jak jest dobra pogoda. Wracając do tematu, Panie Wojciechu, gdy zacząłem swoje zainteresowanie tematem bonsai, też byłem taki jak Pan i chciałem wszystko co tylko spotkałem na swojej drodze i wyglądało "dosyć ciekawie" pozyskać. Po roku obcowania na forach muszę powiedzieć, że ta chęć aby mieć swoje drzewko wbrew wszystkim jest nieopłacalna. Teraz mam kilka siewek sosen i muszą zostać wkopane na wiosnę do ogrodu na dobrych kilka lat. Przez ten rok nauczyłem się obcując na forach polskich i zagranicznych jak ma wyglądać ciekawy materiał, który można pozyskać i mówię naprawdę szczerze trudno taki spotkać nawet po kilkunastu spacerach(w poszukiwaniu takich roślin) po lesie i po nieużytkach polnych. Jak już chcesz naprawdę kopać to jak już Cię proszono w tym wątku daj zdjęcie tej sosny do oceny innym znającym się na rzeczy, bo może być tak, że zostaniesz z sosenką, która nie będzie nadawać się w ogóle aby w przyszłości stać się ciekawym drzewkiem bonsai. Re: 70 cm Sosna - fiedler1 - 11-30-2011 Panie Robercie ja nie chce pozyskiwac wszystkiego co tylko napotkam na swojej zdrodze...nie kreci mnie to ... co do zdjecia jak bedzie okazja to zrobie je i wsadze... co do tego czy sie nadaje to uwazam ze sie nadaje ... widzialem duzo zdjec okazow bonsai dlatego mam do czego ja porownac i mam punkt odniesienia... sosna ta ma predyspozycji do stylu literackiego. Re: 70 cm Sosna - Robert J. - 11-30-2011 fiedler1 napisał(a):Panie Robercie ja nie chce pozyskiwac wszystkiego co tylko napotkam na swojej zdrodze...nie kreci mnie to ... co do zdjecia jak bedzie okazja to zrobie je i wsadze... co do tego czy sie nadaje to uwazam ze sie nadaje ... widzialem duzo zdjec okazow bonsai dlatego mam do czego ja porownac i mam punkt odniesienia... sosna ta ma predyspozycji do stylu literackiego.Z tym wszystkim to taka przenośnia była, gdzież to można wszystko pozyskać co człowiekowi do oka wpadnie |