![]() |
70 cm Sosna - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA WSZYSTKICH (http://bonsaiforum.pl/forum-3.html) +--- Dział: FORUM DLA POCZĄTKUJACYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-6.html) +--- Wątek: 70 cm Sosna (/thread-1311.html) |
70 cm Sosna - fiedler1 - 11-22-2011 Witam ponownie ![]() ![]() MOD: Zły dział--> Przenoszę Re: 70 cm Sosna - dragonww - 11-22-2011 Nie kop teraz!!! Musisz drzewko przygotować do wykopania. Poczytaj o tym bo jak podejdziesz do tego tak jak teraz to pewne że uśmiercisz drzewko. Na początek kup na wiosnę w ogrodniczym i na takim materiale poćwicz. No i czytaj, czytaj, czytaj jest tego dużo. Re: 70 cm Sosna - fiedler1 - 11-22-2011 Dragonww masz moze linka do tego ?? gdzie i pod czym szukac ? Re: 70 cm Sosna - dragonww - 11-22-2011 Wpisz sobie w 'szukaj': yamadori lub pozyskiwanie drzewek. Szukaj masz u góry po prawej. Re: 70 cm Sosna - Jacek Grzelak - 11-22-2011 Gdyby to wszystko o czym piszesz było tak proste i łatwe , a przede wszystkim można by ot tak se wykopać sosnę i ruszyć z nią na warsztaty nie czekając na to co najmniej 2 lat to ja bym to za przeproszeniem osikał i wziął się za coś co sprawiło by mi większą satysfakcję , stanowiło nieco większe wyzwanie :roll: :lol: :wink: pozyskanie sosny yamadori a jakakolwiek praca na niej to dwie różne rzeczy odległe od siebie w czasie co najmniej od 2 do 5 lat , roślina musi być dobrze ukorzeniona i silnie przyrastać , czyli ogólnie powinna być bardzo zdrowa byś mógł zacząć wykonywać jakieś manewry formujące ![]() Re: 70 cm Sosna - fiedler1 - 11-23-2011 Poczytalem troszke o tym dzisiaj na forum !!! dzieki za info !!! i musze sprawdzic jutro czy ta sosenka rosnie w piachu czy nie ![]() ![]() ![]() ![]() Re: 70 cm Sosna - dragonww - 11-23-2011 Jeszcze poczytaj o sosnach. Masz całą zimę. Re: 70 cm Sosna - fiedler1 - 11-29-2011 Witam.. sprawdzilem i niestety rosnie na piachu.... pewnie jak wiekszosc sosen w PL ![]() POZDRAWIAM WF Re: 70 cm Sosna - radpol - 11-29-2011 Pierwsze co powinieneś zrobić to pomyśleć... Drugie to trochę ostudzić swój zapał... bo co nagle to po diable. Trzecie zastanowić się czy sosna w ogóle nadaje sie do kopania i czy w ogóle coś z niej będzie (rozkład gałęzi, pień, nebari, zagęszczenie..itp) Czwarte Duuuuuużo musisz poczytać na temat pozyskiwania, przeglądać fora i poznawać doświadczenia innych i z nich się uczyć, wyciągać wnioski i analizować sytuację. Potem wiedzę teoretyczną powoli wdrażać w praktykę i zacząć od np grabów które bardzo dobrze znoszą wykopanie . Nie jestem fachowcem, i super doświadczoną osobą też, ale ze względu na szacunek dla drzewa i chęci jego posiadania sosny które chcę wykopać,będę przygotowywał do wykopania z piachu min 2 lata. Re: 70 cm Sosna - Robert Błądek - 11-29-2011 ...a jam takie pytanie. wszyscy którzy piszą o wykopywaniu wiosną,... mówią marzec dlaczego...? Przecież wiosna zaczyna się dopiero 21 marca a kończy się 22 czerwca. To jest aż 3 miesiące aby coś wykopać, trzeba tylko wcześniej zaobserwować tempo rozwoju roślin. Re: 70 cm Sosna - fiedler1 - 11-29-2011 z checia bym poczytal ale nie wiem gdzie ... co do tego forum o pozyskiwaniu sosny chyba wszystko przeczytalem.... graby klony buki wykopywalem juz dawno i przewaznie przyjmowaly sie ... co do sosny znalazlem ladna ktora pieknie nadaje sie na literata :mrgreen: nie jest jakas super stara ale kore juz ma ladna i jak w temacie 70 cm czemu 70 ... bo gora jest ulamana... co do pozyskiwania sosny okres 2 lat ... pewnien bonsaista pow ze pozyskuje sosny zawsze na raz ... i jezeli przyjecia ma w wys 60% tzn ze jest to dobry sposob... Re: 70 cm Sosna - daniel j - 11-29-2011 każdy sposób jest dobry jak działa 60 % to chyba nie działa skutecznie Re: 70 cm Sosna - sain1 - 11-29-2011 podrzuć fotki tej sosenki jak mozesz. Re: 70 cm Sosna - Włodzimierz Pietraszko - 11-29-2011 W niedzielę podczas warsztatów rozmawialiśmy na temat wykopywania drzew z natury. Wydawało mi się, że sprawę wyjaśniłem jednoznacznie zwłaszcza, że przez sześć godzin wracał Pan do tego tematu bez przerwy. Dlatego pozwolę sobie jeszcze raz powtórzyć - Musi Pan się jeszcze dużo nauczyć o uprawie roślin zanim wbije szpadel w lesie. Re: 70 cm Sosna - fiedler1 - 11-29-2011 60% na 100% ? to malo ![]() http://my.opera.com/dorsai/blog/2009/04 ... slow-kilka Re: 70 cm Sosna - fiedler1 - 11-29-2011 Panie W. Pietraszko. Wiem Wiem ![]() Re: 70 cm Sosna - peper50 - 11-30-2011 Jeśli chodzi o naturę ja bym nie kalkulował i nie opierał się na %. Jest zbyt wiele zmiennych żeby prowadzić jakiekolwiek rokowania probabilistyczne. Można sobie jedynie gdybać. Musisz wiedzieć co jest w życiu ważne. Mając 60% szans na przeżycie rośliny chętnie zaryzykujesz, wykopiesz kilka i może jedna się przyjmie, może dwie a może żadna. Konsekwencji żadnych. Gdybyś chciał de facto przejść przez autostradę mając 60% szans na to, że przejdziesz na drugą stronę, zaryzykowałbyś? Wątpię. Konsekwencje ogromne. Empatia. Tak niewiele osób w dzisiejszych czasach wie co to jest. Na razie jesteś zapewne zbyt młody, żeby to pojąć dlatego lepiej jak wypracujesz w sobie trochę więcej pokory. Posłuchaj kolegów, spójrz ile osób chce Ci pomóc. Re: 70 cm Sosna - fiedler1 - 11-30-2011 z tymi procentami to moze i glupio wylecialem ![]() ![]() Wydaje mi sie ... Aby pozyskać takie drzewo z sukcesem należy na samym początku odkopać piach w odległości ok 50-100cm i sprawdzić czy drobne korzenie występują (Włosniki). Jeśli tak, to można spróbować wykopać drzewo na raz... Jeśli sosna nie ma w pobliżu pnia korzeni włośnikowych, to wybiore piach w promieniu 50cm i zasypie ją kwaśnym torfem z ziemią ogrodniczą + nawóz np osmocote ?? i po roku sprawdze stan korzeni :mrgreen: Re: 70 cm Sosna - fiedler1 - 11-30-2011 A. Plochocki dzisiaj dotarl ![]() Re: 70 cm Sosna - Robert J. - 11-30-2011 Robert Błądek napisał(a):...a jam takie pytanie. wszyscy którzy piszą o wykopywaniu wiosną,... mówią marzec dlaczego...? Przecież wiosna zaczyna się dopiero 21 marca a kończy się 22 czerwca. To jest aż 3 miesiące aby coś wykopać, trzeba tylko wcześniej zaobserwować tempo rozwoju roślin.Trafne spostrzeżenie Panie Robercie. U nas na południu gdyby ktoś coś chciał wykopać w marcu to by nie dał rady bo ziemia skuta mrozem plus śnieg, można się bawić w wykopki początkiem kwietnia jak jest dobra pogoda. Wracając do tematu, Panie Wojciechu, gdy zacząłem swoje zainteresowanie tematem bonsai, też byłem taki jak Pan i chciałem wszystko co tylko spotkałem na swojej drodze i wyglądało "dosyć ciekawie" pozyskać. Po roku obcowania na forach muszę powiedzieć, że ta chęć aby mieć swoje drzewko wbrew wszystkim jest nieopłacalna. Teraz mam kilka siewek sosen i muszą zostać wkopane na wiosnę do ogrodu na dobrych kilka lat. Przez ten rok nauczyłem się obcując na forach polskich i zagranicznych jak ma wyglądać ciekawy materiał, który można pozyskać i mówię naprawdę szczerze trudno taki spotkać nawet po kilkunastu spacerach(w poszukiwaniu takich roślin) po lesie i po nieużytkach polnych. Jak już chcesz naprawdę kopać to jak już Cię proszono w tym wątku daj zdjęcie tej sosny do oceny innym znającym się na rzeczy, bo może być tak, że zostaniesz z sosenką, która nie będzie nadawać się w ogóle aby w przyszłości stać się ciekawym drzewkiem bonsai. Re: 70 cm Sosna - fiedler1 - 11-30-2011 Panie Robercie ja nie chce pozyskiwac wszystkiego co tylko napotkam na swojej zdrodze...nie kreci mnie to ... co do zdjecia jak bedzie okazja to zrobie je i wsadze... co do tego czy sie nadaje to uwazam ze sie nadaje ... widzialem duzo zdjec okazow bonsai dlatego mam do czego ja porownac i mam punkt odniesienia... sosna ta ma predyspozycji do stylu literackiego. Re: 70 cm Sosna - Robert J. - 11-30-2011 fiedler1 napisał(a):Panie Robercie ja nie chce pozyskiwac wszystkiego co tylko napotkam na swojej zdrodze...nie kreci mnie to ... co do zdjecia jak bedzie okazja to zrobie je i wsadze... co do tego czy sie nadaje to uwazam ze sie nadaje ... widzialem duzo zdjec okazow bonsai dlatego mam do czego ja porownac i mam punkt odniesienia... sosna ta ma predyspozycji do stylu literackiego.Z tym wszystkim to taka przenośnia była, gdzież to można wszystko pozyskać co człowiekowi do oka wpadnie ![]() |