Karmona drobnolistna - Styl Fukinagashi - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html) +--- Wątek: Karmona drobnolistna - Styl Fukinagashi (/thread-1333.html) |
Karmona drobnolistna - Styl Fukinagashi - SBartek - 01-22-2012 Witam Ostatnie przedstawione przeze mnie zdjęcia to te przy identyfikacji inne forum :-) Od tamtej pory karmona trochę się zmieniła. Wiem, powiecie, że za wcześnie przyciąłem, pora nieodpowiednia. Próbowałem drutować, ale nie miałem odpowiedniego drutu więc jeden ma trochę izolacji bo się rozwarstwił a drugi jest za gruby i w ogóle nie odpowiedni. Samo przycięcie z powodu braku profesjonalnych narzędzi też nie wygląda estetycznie. Niestety musicie mi te błędy wybaczyć, bo to błędy nowicjusza. Teraz czytam o bonsai i każdy następny krok jest krokiem bardziej przemyślanym. Po co ten post? Chciałem uzyskać na drzewku Styl Fukinagashi Drzewko jest z marketu więc już było częściowo ukształtowane, niestety pień jaki w tym stylu ma być i przechodzić w jedną długą gałąź był ucięty od początku więc starałem się ukształtować i wyprowadzić coś w zastępstwie. Część gałązek jest jeszcze nie ukształtowana i nie zdrutowana. Przed jakim kol wiek krokiem chciałem się poradzić, czy drzewko wygląda zdrowo, czy warto brnąć w ten styl, jest sens? Piszcie co myślicie. ZDJĘCIA: Re: Karmona drobnolistna - Styl Fukinagashi - Bolas - 02-12-2012 Liściaki są super na ten styl. Natomiast najlepiej wystawia się je w okresie kiedy nie mają liści a układ gałęzi musi być naprawdę imponujący. Masz zarys rośliny ale ciężko będzie nadać jej charakter wiatru chyba że jakimś cudem zrzuci liście. Re: Karmona drobnolistna - Styl Fukinagashi - SBartek - 02-18-2012 Witam Od ostatniego czasu moja karmona trochę nabrała zieleni więc chcę się pochwalić. Niestety nadal brak pomysłu na drzewko. Postanowienia są takie ,na razie sobie rośnie, poprawna uprawa, na wiosnę większa doniczka co by miała miejsce i możliwość szybszego wzrostu bo na razie jest mała i niewiele da się z nią zrobić. Może rzuci ktoś jakieś pomysł, coś widzi w tym drzewku, co kol wiek? Re: Karmona drobnolistna - Styl Fukinagashi - Bolas - 02-18-2012 Kup kolejne 10takich roślin i opiekuj się nimi dłużej. Minął miesiąc od ostatniego postu a ty już chcesz żeby roślina była nie wiadomo jaka. Zostaw ją na rok nie dotykając jej zieleni. Wtedy natchnienie przyjdzie samo. Re: Karmona drobnolistna - Styl Fukinagashi - SBartek - 02-19-2012 Bolas, wiem, że cierpliwość to podstawa, tak tylko pytam co robić bo karomy nie drutuje się i jest obawa, że będzie miała takie te przyrosty długie proste i nieciekawe. Re: Karmona drobnolistna - Styl Fukinagashi - Bolas - 02-19-2012 A dlaczego się nie drutuje? Re: Karmona drobnolistna - Styl Fukinagashi - SBartek - 02-19-2012 Wiesz mówię co wyczytałem, podobno ma za kruche gałązki, choć u swojej tego nie widziałem. Założyłem wcześniej drut na próbę cho trochę nieudolnie to jednak nic się nie stało. Więc nie wiem chyba można drutować? |