Forum Polskich Bonsaistów
Brązowy jałowiec - Wersja do druku

+- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl)
+-- Dział: DLA WSZYSTKICH (http://bonsaiforum.pl/forum-3.html)
+--- Dział: FORUM DLA POCZĄTKUJACYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-6.html)
+--- Wątek: Brązowy jałowiec (/thread-1358.html)

Brązowy jałowiec - radpol - 03-12-2012

Witam,
Panowie mam problem jeden z moich jałowców pomimo zabezpieczenia po zimie zbrązowiał, jednak "igły" nie są suche są elastyczne nie odpadają po dotknięciu, dodatkowo przy dobrym świetle wydaję się jak by "przebijał" zielony kolor dodatkowo po delikatnym usunięciu kawałka kory w poszczególnych gałęziach widać zielone (wydaję się że gałąź żyje).
Jak myślicie będzie żył? Jakieś porady dotyczące ewentualnej akcji ratunkowej jałowca?

Re: Brązowy jałowiec - Bolas - 03-12-2012

Daj fotkę jak możesz. Większość jałowców w zimie dostaje granatowego lub brązowego zabarwienia igieł.

Re: Brązowy jałowiec - nicrum - 03-12-2012

A co to za odmiana jałowca?
jałowce i ogólnie iglaki z naszych rejonów dobrze zimują ale te z zachodniej polski już nie koniecznie
jeśli przez całą zimę jałowiec był zielony a teraz zbrązowiał to pewnie brak wody
trzeba zadbać już przed zima o dobrą kondycję żeby w zimie i na przedwiośniu drzewka nie padały, jeśli dobrze podlewałeś na jesień i nie nawoziłeś a zimą podłoże było wilgotne to może teraz ma już za sucho
wszystko zależy od wielu czynników
Ja swoje mam na balkonie w szklarence zimowej viewtopic.php?f=1&t=14488 i czasem podlałem zebranym śniegiem, czasem spryskałem wodą i nawet świerk konica i cyprys nana gracilis spokojnie przetrwały a teraz podlewam dwa razy w tygodniu po troszku, wilgotność musi być zapewniona
A tu wycinek artykułu z poradnika ogrodnika
Pod wpływem chłodu
Zewnętrzne gałązki niektórych iglaków zmieniają jesienią barwę na brązowawą (na przykład mikrobiota, żywotnik zachodni i niektóre jego odmiany, jałowiec pospolity 'Depressa Aurea', jałowiec płożący 'Plumosa'). Nie trzeba się tym martwić, bo wiosną te rośliny odzyskują swój naturalny kolor.
Pod wpływem mrozu
Nie wszystkie rośliny iglaste są równie wytrzymałe na mróz. Kupując je, należy się upewnić, czy dobrze zimują w naszych warunkach, czy też lepiej okrywać je na zimę. Część iglaków, które dobrze rosną w zachodniej części kraju, może cierpieć od mrozu w chłodniejszych rejonach. Są to na przykład: odmiany cyprysika Lawsona, cyprysik tępołuskowy, daglezja zielona, jałowiec wirginijski, świerk biały 'Conica', żywotnik olbrzymi oraz w młodości cyprysik nutkajski i żywotnik wschodni.
W wyniku suszy
Długotrwały brak wody może spowodować zasychanie między innymi choiny kanadyjskiej, cyprysika groszkowego i japońskiego, cypryśnika błotnego, metasekwoi chińskiej oraz wielu gatunków jodeł. Bardzo niebezpieczne są długotrwałe i mroźne zimy, a także następujące po nich ciepłe wiosny bez okresu powolnej odwilży. Pobudzone do życia rośliny zaczynają rosnąć, potrzebują więc wody, ale ich korzenie nie mogą jej jeszcze pobrać z zamarzniętej ziemi. Jeśli taka sytuacja się przedłuża, igły zaczynają brązowieć i zasychają. Dlatego tak ważne jest podlewanie iglaków jesienią (jeśli jest sucha), by rośliny zgromadziły przed zimą w tkankach jak najwięcej wody.

Re: Brązowy jałowiec - radpol - 03-14-2012

Bardzo proszę zdjęcie

Re: Brązowy jałowiec - Bolas - 03-15-2012

Nie no ta gałązka już się nie obudzi. Myślałem że to bardziej bordowy żywy kolor to jest suchar Smile

Re: Brązowy jałowiec - radpol - 03-15-2012

Tak myślałem, ale wolałem się upewnić, cały jałowiec tak wygląda, pomimo zielonego pod korą ma iść na zapałki?

Re: Brązowy jałowiec - Bolas - 03-15-2012

Ja bym zaczekał choć szanse są nikłe.

Re: Brązowy jałowiec - michalk - 03-21-2012

Bolas napisał(a):Ja bym zaczekał choć szanse są nikłe.
No to dość łagodne powiedzenie ze na ognisko z tych jałowcem Smile