![]() |
Rafia czy taśma? - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html) +--- Wątek: Rafia czy taśma? (/thread-1456.html) |
Rafia czy taśma? - michalk - 06-04-2012 W jednym z ostatnio przeczytanych wydań Bonsai Focus był artykuł o kształtowaniu jałowca. I zaskoczyło mnie ze do zabezpieczania przy wyginaniu zamiast rafii była używana zwykła szara taśma do pakowania. Mały cytat " I find that the use of packing tape is more pracitcal than using rafia and cheaper ....". I dalej jest ile warstw, którą stroną itd Czy ktoś stosował taka taśmę? Rafia czy taśma? - Bolas - 06-04-2012 Stosowali ludziska różne rzeczy nawet bandaże elastyczne i taśmy do kabli elektrycznych tzw szkoty. Re: Rafia czy taśma? - sabamiki - 06-04-2012 no bandaże ostatnio widziałem w zastosowaniu przy formowaniu sosen przez Koreańczyków u Valucha w Bonsai centrum Isabelia ![]() co do samej rafii to nie szukał bym żadnych zamienników bo nie jest droga a ma swoje według mnie nie zastąpione zastosowanie podczas mocnego wyginania pni czy grubych gałęzi, daje suport i pomaga rozłożyć napięcia powstałe podczas wyginania czego według mnie nie zastąpi żadna taśma. taśmę dodatkowo stosujemy gdy np. trzeba utrzymać wilgoć rafii aby lepiej goić rany , np. kiedy rozszczepi się gałąź Rafia czy taśma? - wizja - 06-04-2012 aktualizacja z 2005 na dole z Bonsai4me - o tym chyba pisze Bolas Re: Rafia czy taśma? - michalk - 06-05-2012 sabamiki napisał(a):według mnie nie zastąpione zastosowanie podczas mocnego wyginania pni czy grubych gałęzi, daje suport i pomaga rozłożyć napięcia powstałe podczas wyginania czego według mnie nie zastąpi żadna taśma.Sebastain, koleś pisze z 2-3 warstwami tasmy idealnie pomaga rozłozyc napięcia podczas wyginania. Przy roślinach z fajna kora (np. sosny)- nakłada taśmę odwrotnie - klejem do góry Dlatego moje pytanie było - czy ktoś próbował a nie czy wydaje mu się, ze rafia jest lepsza ![]() Rafia czy taśma? - ZKM - 06-05-2012 nie wiem co i jak i czy nie piszę na temat, ale ekstremalne gięcia to możesz użyć takiej taśmy( czesi ją mają e-bonsai.cz): bonsai today 2000 - 5 / numer 69 str. 15 masz ten numer? jeśli nie to mogę ci dać Rafia czy taśma? - michalk - 06-05-2012 Nie mam, chętnie poczytam. A taśmę spróbuje - zastanawiam się jak to potem schodzi i czy taki plastik nie jest zbyt mało przepuszczalny Re: Rafia czy taśma? - Piotr Modzelewski - 06-05-2012 Kiedyś stosowalem rafię ale zakładanie w zwłaszcza sciąganie bardzo mnie wnerwiało. Teraz stosuję taśmę bawełnianą, szerokość dostosowna do grubości gałęzi ( patrz: pokaz formowania sosny który robiłem razem z kolegą Tomkiem Rolnym na wystawie we Wrocławiu ) Taśmę nakladam na "sucho" a przed wyginaniem zwilżam wodą - włókna celulozy zawarte w bawełnie pęcznieją pod wpływem wody skracajac jednocześnie swoją długość przez co taśma mocno się zaciska na gałezi i bardzi dobrze przenosi naprężenia zewnętrznych włókien narażonych na uszkodzenie. Rafia czy taśma? - sabamiki - 06-06-2012 o to jest ciekawe :wink: Re: Rafia czy taśma? - michalk - 06-06-2012 Piotr Modzelewski napisał(a):Kiedyś stosowalem rafię ale zakładanie w zwłaszcza sciąganie bardzo mnie wnerwiało. Teraz stosuję taśmę bawełnianą, szerokość dostosowna do grubości gałęzi ( patrz: pokaz formowania sosny który robiłem razem z kolegą Tomkiem Rolnym na wystawie we Wrocławiu ) Taśmę nakladam na "sucho" a przed wyginaniem zwilżam wodą - włókna celulozy zawarte w bawełnie pęcznieją pod wpływem wody skracajac jednocześnie swoją długość przez co taśma mocno się zaciska na gałezi i bardzi dobrze przenosi naprężenia zewnętrznych włókien narażonych na uszkodzenie.Możesz jakies fotki wrzucić z użyciem tej taśmy? Rafia czy taśma? - ItalianCopper - 06-06-2012 Ja czytałem coś takiego np: http://peterteabonsai.wordpress.com/201 ... stic-rope/ Rafia czy taśma? - Piotr Modzelewski - 06-06-2012 Może któryś z kolegów robił zdjecia szczegółów formowania tej sosny ? Ja zaopatruję się w sklepach z tekstyliami. |