![]() |
przyrost - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html) +--- Wątek: przyrost (/thread-1486.html) |
przyrost - fiedler1 - 07-13-2012 Witam. Chcialem sie dowiedziec od bardziej doswiadczonych jak wyglada sprawa z głogiem... chodzi mi dokladnie o trudnosc w jego formowaniu oraz jaki ma przyrost roczny ? znalazlem ostatnio na polu Głoga grubosci mojej lydki :mrgreen: wysokosc okolo 2,5m ... chce go toporkiem przyciac na wysokosci i teraz pytanie najlepiej na jakiej go ciac ? 70 cm ?? tak zeby przy grubym pniu wysokosc byla proporcjonalna ...czytalem gdzies ze glogi przycina sie pozna jesienia dobrze pisali ?? jezeli tak to czy moge go we wrzesniu toporkiem przyciac ? galazki ma rowniez nisko przy ziemi ![]() ![]() pozdrawiam i dziekuje za sugestie!! Re: przyrost - Bartłomiej P - 07-13-2012 A może młotkiem go utnij? albo kamieniami rzucaj aż odpadnie to czego nie potrzebujesz... Zamiast rąbać wszystko jak leci idź do biblioteki, wypożycz jakieś książki odnośnie dendrologi, poczytaj, zrozum pewne rzeczy i dopiero wtedy zabieraj się za pozyskiwanie. Toporkiem... ![]() przyrost - rafal kulesza - 07-14-2012 Nie słuchaj Bartka. Chlastaj go czym popadnie. Im więcej dramaturgii tym bardziej wartościowy materiał :wink: Dziwię się że bardziej doświadczeni koledzy nie chcą pomóc tylko tak błacho podchodzą do tak bardzo ważnych spraw :wink: przyrost - fiedler1 - 07-14-2012 Bartku nie wiem jak Ty ale ja nie posiadam pily mechanicznej ![]() tak na margniesie nie wycinam wszystkiego co napotkam na drodze ... przyrost - sain1 - 07-14-2012 hmm a moze by tak pilka do drewna? ![]() Odp: przyrost - wizja - 07-14-2012 Piłą ręczną. Tnij trochę wyżej niż proporcje ze zdjęcia. Jak już wypuści lidera gdzieś na szczycie to utniesz ukośnie od niego. Później, kiedyś tam, frezowanie i tyle ;-) PS zapomniałem dopisać: Toporkiem... ![]() Re: przyrost - radpol - 07-14-2012 Mam dobrą radę dla ciebie... znajdź szkółkę roślin gdzieś w twojej najbliższej okolicy i kup sobie dobry materiał za niewielką cenę i nim się baw... wiesz mi że takie rośliny również dają dużą frajdę i można z nich uzyskać naprawdę dobre bonsai. Głoga zostaw , szkodą drzewa takiej wielkości... totporkiem... przyrost - fiedler1 - 07-14-2012 Z tym toporkiem tak wylecialem bo ... nie mam pilki ![]() kwestiw ciecia mamy juz ustalona hmmm a reszta ?? termin tego ciecia... pozna jesien czy jednak wiosna ?? dzieki za sugestie Panowie. przyrost - kresowiak - 07-16-2012 tylko niech to będzie piła do świeżego drewna, bo i siebie i głoga zachechłasz Re: przyrost - fiedler1 - 07-24-2012 Ok Kresowiak ![]() Co sadzicie o tym egzeplarzu ? przyrost - kresowiak - 07-24-2012 to naturalne shari moze być atutem tego krzaka, poza tym niewiele widać (nebari). I jeszcze jedna dobra rada :mrgreen: rękawice spawalnicze. Jałowce to pikuś przy głogu ![]() przyrost - fiedler1 - 07-24-2012 Wiem to Shari wlasnie najbardziej mi sie podoba ![]() |