Jałowiec "Sabina Tamariscifolia" ,Shohin ,Kengai - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html) +--- Wątek: Jałowiec "Sabina Tamariscifolia" ,Shohin ,Kengai (/thread-1509.html) |
Jałowiec "Sabina Tamariscifolia" ,Shohin ,Kengai - sabamiki - 08-23-2012 Witam Chcę wam pokazać jałowczyka jednego z niewielu który przeżył moje początki z bonsai :wink: formuję go mniej więcej od 2007 roku z niezbyt specjalnego materiału szkółkarskiego . dziś wydrutowałem drobne gałązki i ułożyłem na nowo , jakieś dwa miesiące temu wykonałem najpierw gięcie dwóch głównych konarów stanowiących formę drzewa , przede wszystkim górna cześć zostało mocnej skompaktowana co nadało drzewku lepsze proporcje. Poniżej skrócona fotorelacja z tych kilku lat :wink: jałowiec przed formowaniem konieczna rafia obie strony po skompaktowaniu drzewa no i po wydrutowaniu i ponownym ułożeniu mały display na koniec dolna część drzewa została nieco odchudzona ale teraz widzę że jeszcze trzeba będzie wyrzucić z jedną lub dwie gałęzie aby przestrzenie pomiędzy gałązkami były większe, na zdjęciu zlewa się to trochę w jedną całość. ale myślę ze efekt jak na taki materiał i tak jest dobry :wink: :wink: ciekaw jestem waszych opinii , czy wam się podoba czy nie ? szukam stolika , jakieś 50 % mniejszego od tego , ma ktoś na sprzedaż ?? Jałowiec "Sabina Tamariscifolia" ,Shohin ,Kengai - rafal kulesza - 08-23-2012 W sumie to sam już wymieniłeś co potrzeba roślinie żeby była ładniejsza :wink: Jałowiec "Sabina Tamariscifolia" ,Shohin ,Kengai - fiedler1 - 08-23-2012 Jakie wymiary ma to bonsai ? Jałowiec "Sabina Tamariscifolia" ,Shohin ,Kengai - sabamiki - 08-26-2012 całość ma 24 cm od góry do samego spodu , 14 cm ta cześć od krawędzi donicy wzwyż. ogólnie widzę tradycyjnie cisza ........ :? Re: Jałowiec "Sabina Tamariscifolia" ,Shohin ,Kengai - peper50 - 08-26-2012 Według mnie roślina nie ma w sobie nic ciekawego, nic charakterystycznego. Chyba, że cały urok polega na tym, że go brak. Poza tym, zadrutowałeś, ułożyłeś i zrobiłeś ładne zdjęcia. Fotki mi się podobają. Pozdrawiam. Jałowiec "Sabina Tamariscifolia" ,Shohin ,Kengai - sabamiki - 08-27-2012 a co ma mieć charakterystycznego bo nie rozumiem ?? bonsai to nie sztuka abstrakcyjna tylko dążenie do tego by drzewo wyglądało naturalnie , a nie było jakimś dziwadłem i tworem fantazji jego twórcy, dla mnie to drzewo jest ciekawe ze względu na jego ewolucję z bardzo słabego materiału do naprawdę ciekawego drzewa. o zdjęciach nie jest ten post, zresztą jak zwykle szkoda było się wysilać i pisać cokolwiek .............. bo efekt jest z góry ten sam Re: Jałowiec "Sabina Tamariscifolia" ,Shohin ,Kengai - rafal kulesza - 08-27-2012 Sebastian, nie ma się co zżymać. Sam napisałeś to co jeszcze należny wykonać żeby roślina się dobrze prezentowała. sabamiki napisał(a):dolna część drzewa została nieco odchudzona ale teraz widzę że jeszcze trzeba będzie wyrzucić z jedną lub dwie gałęzie aby przestrzenie pomiędzy gałązkami były większe, na zdjęciu zlewa się to trochę w jedną całość.Wyciągnąłeś b. dużo z tej rośliny i myślę, że z roku na rok będzie wyglądać jeszcze lepiej. Co do stolika to mogę Tobie podać namiary. Tylko nie wiem czy cena nie będzie zaporowa? Podsumowując, roślina mi się podoba ale kopara mi nie opadła i szczęki nie urwało. Postarałbym się bardziej skompresować koronę :wink: Jałowiec "Sabina Tamariscifolia" ,Shohin ,Kengai - sabamiki - 08-27-2012 dzięki rafale , wiem ze kopara nie opada bo materiał też był bardzo przeciętny a w dodatku to nie shinpaku więc nie ma co liczyć na piękne chmurki :wink: może z czasem uda mi się zamknąć koronę ładną zielenią aby mi się za bardzo to nie rozrosło bo straci proporcje. ten jałowiec to jedno z wielu bonsai jakie mam w kolekcji które były formowane w celu poćwiczenia , i nie są to bonsai o których myślę że zrobią karierę , nie po prostu są a że z biegiem lat coś z nich się klaruje i są bardzo przyjemne to po prostu wrzuciłem, te okazy z którymi wiążę pewną przyszłość czekają na swoją chwilę i na pewno nie będzie to żadne forum internetowe podaj mi namiar , z chęcią sprawdzę i może skorzystam o ile cena jest do przeskoczenia :wink: piękne stoliki robi milan roskos ale ceny też ma piękne Jałowiec "Sabina Tamariscifolia" ,Shohin ,Kengai - rafal kulesza - 08-27-2012 Poszła wiadomość :wink: Jałowiec "Sabina Tamariscifolia" ,Shohin ,Kengai - sabamiki - 08-27-2012 dzięki :wink: widziałem już jakiś czas temu te stoliki (ceny mega zaporowe :mrgreen: ) materiał z donicą za 50 zł stolik za 1500 hehe myślałem raczej o europejskich twórcach :wink: nie wiesz czy w Polsce ktoś się tym zajmuje ?? Jałowiec "Sabina Tamariscifolia" ,Shohin ,Kengai - rafal kulesza - 08-27-2012 Niestety nie wiem kto wykonuje tego typu stoliki. Re: Jałowiec "Sabina Tamariscifolia" ,Shohin ,Kengai - peper50 - 08-27-2012 Takie stoliki są na allegro w cenie od 50-100 zł. Jakości nie znam i producenta też nie ale można się skontaktować ze sprzedawcą i dopytać. Wymiary tego na zdjęciu to było chyba 13x13x19 cm. Na allegro pod hasłem "stolik bonsai". Pozdrawiam. Jałowiec "Sabina Tamariscifolia" ,Shohin ,Kengai - sabamiki - 08-27-2012 dzięki Bartku . widziałem je ale trochę mi nie pasują, jakościowo może dobrze wykonane ale nie mają tego czegoś w sobie , brakuje w nich tej nutki orientu :wink: coś mi się wydaje że zimą będę zabijał czas dłubiąc w drzewie :wink: pozdrawiam wszystkich Jałowiec "Sabina Tamariscifolia" ,Shohin ,Kengai - nicrum - 09-02-2012 Ciut bardziej orient 19x19x31 sorki za jakość fotek Jałowiec "Sabina Tamariscifolia" ,Shohin ,Kengai - sabamiki - 09-03-2012 o ten super gdzie można go zakupić ?? :wink: wyślij link na priva Jałowiec "Sabina Tamariscifolia" ,Shohin ,Kengai - nicrum - 09-05-2012 PW poszło |