jałowiec chinski - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA WSZYSTKICH (http://bonsaiforum.pl/forum-3.html) +--- Dział: FORUM DLA POCZĄTKUJACYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-6.html) +--- Wątek: jałowiec chinski (/thread-1515.html) |
jałowiec chinski - Armen_78 - 09-06-2012 Z góry przepraszam za takie banalne pytanie, ale różne znajduje na ten temat informacje, więc wolę się upewnić. Chodzi o przesadzanie o tej porze roku. Właśnie nabyłem jałowca odmiany blue alps i nie wiem czy mogę go jeszcze przesadzić? Jedni mówią, że wczesną wiosną inni że od kwietnia do czerwca, a jeszcze inni że jesienią też można. To jak to w końcu jest? Oczywiście inne zabiegi odkładam już na wiosnę, chodzi mi o samo przesadzenie. Jałowiec jest ze szkółki w doniczce. No i jaka mieszanka, czy 60% akadamy, 30% kiryu i 10% bimsu będzie ok do takiego jałowca? jałowiec chinski - nicrum - 09-07-2012 Jeśli nie będziesz majstrował przy korzeniach czyli chcesz wsadzić do gruntu to ok bo spokojnie się przyjmie i zdąży zadomowić na nowym miejscu do zimy. Piszesz o mieszance czyli planujesz do doniczki i pewnie mniejszej czyli już po zawodach, lepiej poczekaj na przyszły rok, wczesną wiosną budzą się korzenie i wtedy możesz się zająć przesadzeniem ale czy nie lepiej wpierw zająć się górną częścią? Tu http://wojciech2004.republika.pl/index_juniperus.htm tu powinieneś znaleźć odpowiedzi na swoje pytania jałowiec chinski - Armen_78 - 09-07-2012 Chcialem go przesadzić do doniczki tej samej wielkości, bez cięcia bryły, tylko uzupełnić już dobrą mieszanką. Myślałem że teraz przesadzę, to na wiosnę będę mógł spokojnie przyciąć i zadrutować, żeby nie robić wszystkiego na raz. Podsumowując: Teraz zostawiam w spokoju, na wiosnę (czyt. marzec) przycinam i drutuję, a przesadzanie zostawiam na 2014? Jeszcze fota w jakim teraz stanie jest doniczka. ps W takiej doniczce jak jest teraz to jak często podlewać jałowca? jałowiec chinski - arrrr - 09-07-2012 Najpierw formowanie. A jak już bedziesz uważać że drzewko jest gotowe to do doniczki ceramicznej. Re: jałowiec chinski - nicrum - 09-07-2012 Armen_78 napisał(a):Chcialem go przesadzić do doniczki tej samej wielkości, bez cięcia bryły, tylko uzupełnić już dobrą mieszanką. Myślałem że teraz przesadzę, to na wiosnę będę mógł spokojnie przyciąć i zadrutować, żeby nie robić wszystkiego na raz.Jak napiszesz jakich wymiarów jest ten jałowiec to też będzie ok Armen_78 napisał(a):Podsumowując:Możesz przesadzić teraz ale bez cięcia korzeni i nawet do większej donicy i jak piszesz dosypać lepszej mieszanki ale jestem za takim podejściem jak Arrrr napisał tylko że możesz go na wiosnę uformować wstępnie a w sierpniu gruntownie poukładać zieleń i jak będzie trzeba zrobić grube cięcia. I tak kilka latek Armen_78 napisał(a):pstak żeby było wilgotno, musisz sam "wyczaić" moje teraz podlewam co 2-3dni jałowiec chinski - Armen_78 - 09-07-2012 nicrum napisał(a):możesz go na wiosnę uformować wstępnie a w sierpniu gruntownie poukładać zieleń i jak będzie trzeba zrobić grube cięcia. I tak kilka latek Tak właśnie zrobię. Nie śpieszy mi się do przesadzania na siłę. A te grube cięcia to dopiero w sierpniu? Myślałem żeby w marcu go ogolić. nicrum napisał(a):tak żeby było wilgotno, musisz sam "wyczaić"moje teraz podlewam co 2-3dni Z tym to jest właśnie problem. Jak doniczka jest płytka to luzik, ale jak ma 15cm głębokości to nie takie hop-siup, pomimo dziur w dnie. Właśnie dzisiaj wyciągnąłem z takiej dużej doniczki jałowca bo zaczął marnieć. Okazało się że z wierzchu ziemia sucha (czyt. możnaby podlać), a na głębokości 10cm morko jak cholera. Zostawiłem tą bryłę tak bez doniczki żeby przeschła..., może to coś da. nicrum napisał(a):Jak napiszesz jakich wymiarów jest ten jałowiec to też będzie ok Jak na zdjęciu Re: jałowiec chinski - nicrum - 09-07-2012 nicrum napisał(a):możesz go na wiosnę uformować wstępnie a w sierpniu gruntownie poukładać zieleń i jak będzie trzeba zrobić grube cięcia. I tak kilka latek Armen_78 napisał(a):Tak właśnie zrobię. Nie śpieszy mi się do przesadzania na siłę. A te grube cięcia to dopiero w sierpniu? Myślałem żeby w marcu go ogolić. W sierpniu robi się drastyczne cięcia, gięcia itp. Przeczytaj ze zrozumieniem co napisałem wyżej, jest tam słowo "możesz". Ja za Ciebie nie zdecyduję co masz, kiedy i jak ciąć i giąć. Decyzja do Ciebie należy a na forum możesz dostać poradę Jeśli chcesz go "ogolić" to co zostanie, pieniek? Armen_78 napisał(a):Z tym to jest właśnie problem. Jak doniczka jest płytka to luzik, ale jak ma 15cm głębokości to nie takie hop-siup, pomimo dziur w dnie. Właśnie dzisiaj wyciągnąłem z takiej dużej doniczki jałowca bo zaczął marnieć. Okazało się że z wierzchu ziemia sucha (czyt. możnaby podlać), a na głębokości 10cm morko jak cholera. Zostawiłem tą bryłę tak bez doniczki żeby przeschła..., może to coś da. Ale skąd my mamy wiedzieć gdzie trzymasz kszaczory, napisz więcej o stanowisku i dopiero pytaj. Moje stoją w pełnym słońcu przez 7h dziennie i podlewam 1-2 razy dziennie, raz na 2tygodnie robię przerwę na dzień lub dwa w zależności od pogody i wilgotności w doniczce żeby ziemia przeschła przed nawożeniem i to tyle Armen_78 napisał(a):Jak na zdjęciuJak na zdjęciu to można postrzelać 5-10, a może 50cm jałowiec chinski - Armen_78 - 09-07-2012 Dzięki Nicrum. Nie będę polemizował, bo jestem zielony i zdaje się na twoje dobre rady. Zostawiam go w spokoju i odezwę się wczesną wiosną jak zaczną się jakieś prace. Pzdr. |