![]() |
fikus - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA WSZYSTKICH (http://bonsaiforum.pl/forum-3.html) +--- Dział: FORUM DLA POCZĄTKUJACYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-6.html) +--- Wątek: fikus (/thread-1531.html) |
fikus - n0c0n - 09-26-2012 Dostałam drogą wyżebrania całkiem fajnego fikusa benjamina 'natasha' ![]() 1). Kiedy przesadzić ? Boję się przesadzać o tej porze roku. W końcu dni coraz krótsze, coraz mniej światła. Obawiam się, że osłabię roślinę przed zimą. 2). Zacząć nawozić? Może biohumusem? 3). Poczekać z cięciem na poprawę stanu fikusa? Wiem, że pytania pewnie banalne, ale moje wątpliwości wynikają ze złego stanu rośliny i ze zbliżającej się zimy. Będę bardzo wdzięczna za rady. fikus - Robert J. - 09-26-2012 Przesadzać na wiosnę. Ja na razie bym nie nawoził, poczekałbym aż roślinka odbije i się zregeneruje i wtedy można trochę nawozu zapodać. Cięcie fikusa na wiosnę. Re: fikus - peper50 - 09-27-2012 Ewentualnie wyjąć go z tej doniczki włożyć do większej i uzupełnić dobrą ziemią. Skoro przesadzany był z 10 lat temu to w ziemi już nic nie ma... myślę, że mała dawka nawozu nie zaszkodzi. W jakimś bardzo jasnym miejscu go postaw. Pozdrawiam serdecznie. Re: fikus - n0c0n - 09-27-2012 Dziękuję za rady. Rozwialiście moje wątpliwości. Będzie stał na południowym parapecie. Dostanie tacę z keramzytem pod donicę. No i spróbuję go przełożyć do wiekszej donicy. Poprzednia właścicielka narzekała, że od początku miała z nim problemy. Nawet chciała go wyrzucić ale stwierdziła, ze nie lubi wywalać żywych roślin. Mam nadzieję, że nie choruje na jakieś 'niewiadomoco' i że uda mi się wyprowadzić go na fikusy :lol: . Re: fikus - n0c0n - 03-24-2013 Na obecną chwilę fikus został przycięty. Docelowo zamierzam jeszcze mocniej przyciąć ale w tej chwili cięłam do "istniejącego zielonego na pniu". Z przesadzaniem wsztrzymam się aż roślina trochę się zazieleni i wzmocni. Mam nadzieję, że można go przesadzić w okolicy czerwca. fikus - Robert Błądek - 03-24-2013 ...no i fajnie wygląda... fikus - peper50 - 03-25-2013 No i fajnie ![]() Pozdrawiam. fikus - suqub - 03-25-2013 Super wygląda. Według mojego niewprawnego oka świetny z niego będzie Bonsai ![]() Re: fikus - n0c0n - 01-02-2015 Mój zdechlak na dzień dzisiejszy. Fikus został przesadzony wiosną. Skróciłam go jeszcze odrobinę i będzie to na razie docelowa wysokość. Niestety miałam z nim problemy. Zaczęly mu podgniwać niektóre korzenie. Okazało się, że po przyciśnięciu są puste. Padł też jeden z pni. Ograniczyłam podlewanie i sytuacja jest chyba opanowana. fikus - Armen_78 - 01-04-2015 Czemu tak słabo rośnie? Prawie nie widać różnicy pomiędzy 2013, a 2015. Re: fikus - n0c0n - 01-04-2015 Bo go dwukrotnie skracałam w tym czasie. Myślę, że teraz będzie lepiej. fikus - wog - 01-04-2015 ficusy tak czasem mają, że robią bunt wzrostu: -) Re: fikus - Armen_78 - 01-05-2015 wog napisał(a):ficusy tak czasem mają, że robią bunt wzrostu: -) Właśnie miałem o to pytać. Też mam fikusa, który we wrześniu zastrajkował i nie rośnie. Może ze dwa listki wypuścił od tamtej pory. fikus - wog - 01-05-2015 spokojnie ogranicz podlewanie ciut chlodniejsze miejsce a za miesiac w ciepło, światło papu i ruszy jak szalony.Każdy potrzebuje urlopu, no może nie Japończycy: -) |