![]() |
Modrzew po raz który ? - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html) +--- Wątek: Modrzew po raz który ? (/thread-158.html) |
Modrzew po raz który ? - Michał Malawski - 01-25-2007 Witam serdecznie. O to kolejny raz udowodniłem samemu sobie że, BONSAI to niekończąca się opowieść ... Tak było w roku 2003 po pierwszym formowaniu tak wyglądał jeszcze w roku 2005 temu a to już zdjęcie z przed paru dni troszkę się jakby korniki dobrały ... Jak widać nasada rośliny troszkę się zwęża lecz przyłożenie mchu załatwi sprawę Teraz tak to wygląda Pozdrawiam i czekam na wasze opinie.... - *>Arke<* - 01-26-2007 Dzieńdobry w zimny dzień ![]() Na wcześniejszych fotkach pokazanych przez Pana odbierałem wrażenie mimo ładnej roslny,ze na drzewie nie widac dostatecznie pięter,był jakby talerz.Patrzac na nowe fotki jestem od wrazeniem shari,bardzo mi sie podoba i wgmnie byla to sluszna decyzja,a wracajac do ulozenia gałezi,wydaje mi sie ze znalazł Pan złoty środek,oto właśnie mi chodziło,to czego brakowało mu przed metamorfoza Pozdrawiam MOD: Prosiłbym o niestosowanie enterow zamiast akapitów. Po co pisac pozdrawiam skoro masz to samo w podpisie. Wszystko to Rozciaga optycznie post. - wog - 01-26-2007 szczerze mowiac,drzewko bardzo mi sie podoba ciekawe shari,korzonek ktory rokuje na przyszlosc(mysle z e za pare lat podkresli nebari),ale najwieksze wrazenie robi fota z gory.dobra robota Michał - mamamija - 01-26-2007 Ładnie się zagęścił. Ten pozostawiony korzeń nie pomoże w uzyskaniu lepszego nebari. Wręcz przeciwnie, im dłużej będzie aktywny tym zgrubienie nad prawdziwym nebari będzie się powiększać. Chyba,że to jedyny żywy korzeń i pod powierzchnią ziemi nie ma innych. Modrzewie szybko nabierają masy przy nasadzie, a ten wygląda na roślinę w dobrej kondycji. Jest jeszcze jedna rzecz, a mianowicie zbierzność pnia. Przy delikatnej koronie pień tak gruby na zancznej długości trochę burzy jej delikatną strukturę. Tak to już bywa z yamadori, że jak jedna część jest super to inna nie. - Bolas - 01-26-2007 Michal mnie sie bardzo modrzewik podoba jak mozesz to napisz jeszcze jakiej jest wysokosci. Bedzie bosko wygladal gdy pojawia sie pedzelki. - Michał Malawski - 01-26-2007 ![]() Wysokość od nasady : 35 cm - Jacek Grzelak - 01-26-2007 Miałem napisać to samo co Arke ![]() ![]() ![]() ![]() ops :twisted: post pisałem razem z Michałem , ale mnie wyprzedził :wink: prawie trafiłem z tą wysokością ![]() - fvet - 01-26-2007 Michale widze, że warsztaty z Kewinem nie idą na marne :wink: Ładna roślina. Ja bym tego korzonka się nie czepiał. Pozdrawiam fvet - Michał Malawski - 05-17-2007 dodaję fotkę z dzisiaj - Pit - 06-05-2007 Witam przepraszam że nie zakładam nowego tematu ale mam pytanie do Michała dotyczące tego dosyć głębokiego shari, chciałbym poszerzyć i pogłębić shari w moim modrzewiu, czy mam poczekać z tym do zimy czy można to robić już teraz i jak daleko można się posunąć za jednym razem. Mógłbym oczywiscie eksperymentować ale szkoda drzewa. ![]() - Jacek Grzelak - 06-05-2007 Kombinowanie z otwieraniem nowych ran w tym okresie , tj. w okresie intensywnego wzrostu nie jest wskazane , bowiem cała roślina zaleje Ci się żywicą , i raczej nie zatamójesz jej nawet twardą pastą , pozatym po co się śpieszyć , poczekaj lepiej do momentu gdy roślina wyszykuje się do zimowania i przestaną krążyć soki :roll: :wink: ![]() - Michał Malawski - 06-05-2007 Na pewno jest lepiej zrobić to w zimie bo wtedy jest bardziej suche drewno co w modrzewiu ułatwia pracę. Możesz to zrobić teraz ale faktycznie mocno sączyć się będzie żywica. Co do głębokości to nie przesadź z nią. Mój modrzew ma wgłębienie prawie do środka pnia, w sensie do środka patrząc w przekroju na pień. Jak widzę jest to shari na wierzchołku więc można śmiał zrobić to za jednym razem. Wstaw większe (całą roślinę) zdjęcie to zrobię wirta jak bym to widział. - Pit - 06-10-2007 dzieki za rady ! , poczekam do zimy, dodaje zdjęcie całej rosliny, może cos wiecej bedzie mozna powiedzieć. MOD: Proszę założyć oddzielny wątek, jeżeli dyskusja ma być kontynuowana. ![]() Re: Modrzew po raz który ? - Michał Malawski - 03-10-2011 Po jakimś czasie odświeżam temacik. Jak widać wczesnowiosennych prac ciąg dalszy. :twisted: Przed ... ... i po ale powiem szczerze - doniczka przestała mi pasować. Trzeba coś wymyślić w tym temacie michu Re: Modrzew po raz który ? - Mirek Drabent - 03-12-2011 Modrzew ładniejszy z roku na rok."Blask''doniczki zauważalny na zdjęciach z 2007r.Fajnie że ją zmienisz,lecz wybór nie będzie łatwy (jak to bywa z doniczkami). Najlepiej cały czas mówić że jest tymczasowa. Re: Modrzew po raz który ? - Bolas - 03-13-2011 Jak jest zielony bardziej pasuje mi do oka ta poprzednia niższa doniczka. Re: Modrzew po raz który ? - Michał Malawski - 03-13-2011 Bolo ale doniczka jest cały czas ta sama... :? Zrobię foto w lepszym świetle jak się trochę zieleni pokaże Re: Modrzew po raz który ? - Bolas - 03-13-2011 haha moje niedopatrzenie to roślina się obraca ale ze mnie burak ![]() Re: Modrzew po raz który ? - sabamiki - 03-15-2011 bardzo fajny modrzewik. co do donicy to według mnie najlepiej pasującą będzie donica brązowa niepolewana w kształcie "talerza" ![]() drzewo ma formę literacką , do tego stylu według mnie najlepiej pasują donice w kształcie talerza lub bębna, taka delikatna donica uwydatni całość kompozycji Re: Modrzew po raz który ? - Michał Malawski - 03-15-2011 Fajna donisia - też o takim kształcie myślę. Nawet mam taką wolną ale wydaj się zbyt wysoka. Re: Modrzew po raz który ? - sabamiki - 03-15-2011 taka wydaje mi się najlepsza tylko bardziej płytka niż ta na fotce która zapodałem, ta twoja też jest za bardzo wysoka , ale kształt byłby odpowiedni, może ktoś ci na zamówienie zrobi konkretnie pod to drzewo ![]() Re: Modrzew po raz który ? - maciekP - 03-15-2011 Co te modrzewie mają w sobie, że bez igieł wyglądają rewelacyjnie. Fajny rozwój tego drzewa i ciekawe jak będzie się prezentować w nowej donicy. Re: Modrzew po raz który ? - Michał Malawski - 03-15-2011 Taka mi się widzi :lol: TOKONAME Re: Modrzew po raz który ? - Mirek Drabent - 03-15-2011 I w takiej go widzę. Fajnie ''podrapana" - jak modrzew. Modrzew po raz który ? - Michał Malawski - 06-13-2015 Aktualizacja tematu ... Modrzew po raz który ? - Łukasz Grochowski - 06-13-2015 Michale ta doniczka jest glazurowana czy tylko się tak błyszcy na fotce? Modrzew po raz który ? - Michał Malawski - 06-13-2015 jest tylko mokra.... Modrzew po raz który ? - Łukasz Grochowski - 06-13-2015 Chyba poszukał bym jednak czegoś w innym kolorze, ta tokoname, której zdjęcie zamieściłeś była już lepsza, a co do samego drzewa to nie pasuje mi układ gałęzi w środkowej części. Jeśli ten modrzew to dla Ciebie literat (dla mnie tak) to brakuje mu wolnych przestrzeni w koronie, zastanowił bym się nad tym na Twoim miejscu, ale chyba prędzej czy poźniej zdecydujesz się na cięcia. Powodzenia w dalszej pracy |