![]() |
Grab pospolity - duża tratwa - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html) +--- Wątek: Grab pospolity - duża tratwa (/thread-1844.html) |
Grab pospolity - duża tratwa - RafiW - 03-18-2014 Witam Dzisiaj chciałby pokazać mojego graba tratwę. Grab ma blisko 20 lat i został wykopany jesienią 2011 r. Niestety najstarsze zdjęcie mam z wiosny 2012 r. już po wycięciu zbędnych gałęzi. Drzewo było kształtowane jedynie przez przycinanie i odciągi. Tak wyglądał jesienią 2012 r. Rok 2013 to dalsze przycinanie i formowanie gałęzi przez odciągi w celu umieszczenia ich w docelowym miejscu. Późną zimą 2014r. wyglądał tak. Po zakupie płyty/skorupy (autorstwa Marcina Radziszewskiego) odpowiedniej wielkości nadszedł czas na jego przesadzenie. Po przesadzeniu wyglądał dobrze, jednak gałęzie nie utrzymują jeszcze zamierzonego położenia i konieczne było zastosowanie odpowiednich odciągów. Po kolejnych kilku dniach i po odpowiednim ułożeniu gałęzi wygląda tak. Wymaga jeszcze kilku lat pracy nad ramifikacją i zagęszczeniem korony ale jak na 2 latach pracy moim zdaniem wygląda dobrze. Co Wy o nim myślicie? Pozdrawiam Grab pospolity - duża tratwa - wog - 03-18-2014 miodzio Grab pospolity - duża tratwa - sabamiki - 03-18-2014 bardzo fajnie wygląda w zimowej szacie :wink: pogratulować , dwa lata i taki skok Grab pospolity - duża tratwa - Bolas - 03-19-2014 Ładna łódeczka. Grab pospolity - duża tratwa - nicrum - 03-19-2014 No i masz super krzaczorka, widać pracę i postęp. Moje pytanie to czy to ostatnie zdjęcie jest z teraz? Masz już ładne listki, u mnie dopiero zaczynają otwierać się pączki. Grab pospolity - duża tratwa - RafiW - 03-19-2014 Dzięki za miłe komentarze. Dużą pracę wykonały sarny a ja ją kontynuuję w odpowiednim kierunku. Co do liści to tak już wyglądają bo grab jest trzymany w szklarni a to przy tegorocznej "zimie" znacznie przyspieszyło wypuszczanie liści. U grabów zimowanych w normalnych warunkach też mi dopiero pękają pąki. Pozdrawiam Grab pospolity - duża tratwa - RafiW - 11-09-2014 Witam Mała aktualizacja tematu. Grab się rozwija choć ten rok nie był rewelacyjny jeśli chodzi o przyrosty. Muszę teraz znaleźć czas na jego zadrutowanie i ułożenie korony bo same odciągi to za mało jeśli chodzi o szczegóły. Przyszłościowo będę dążyć aby bryła korzeniowa była mniejsza bo teraz jest za duża (za wysoka) i przy dużej powierzchni mchu optycznie jest zbyt ciężka do jednak delikatnego drzewa. Co o tym myślicie? Pozdrawiam Grab pospolity - duża tratwa - oliwia99 - 11-10-2014 Jaka duża jest ta płyta/skorupa? Grab pospolity - duża tratwa - RafiW - 11-10-2014 Witam Płyta ma wymiary ok. 75×50 cm a roślina szerokość 100cm i wysokość 50cm. Grab pospolity - duża tratwa - pawulonjaman - 11-13-2014 Chapeau bas drogi Panie ![]() Grab pospolity - duża tratwa - RafiW - 02-23-2015 Witam Mała aktualizacja tematu po częściowym zadrutowaniu i ponownym ułożeniu gałęzi dużej tratwy. Pozdrawiam Re: Grab pospolity - duża tratwa - Przemek R. - 02-24-2015 Bardzo ! Grab pospolity - duża tratwa - Pelidea - 02-25-2015 Piękne. Ta skorupa jest idealna. Grab pospolity - duża tratwa - Bolas - 02-25-2015 Nareszcie go pokazałeś. Miałem okazję go oglądać przy układaniu. Jest wielki i ładny. Grab pospolity - duża tratwa - RafiW - 02-25-2015 Dzięki za miłe słowo. Roślina już powoli zaczyna wyglądać choć jeszcze dużo pracy przy niej jest do zrobienia. Odciągi będą musiały być jeszcze nawet 2 sezony, żeby grube gałęzie były tam gdzie powinny a i zagęszczenie drobnych pędów na obrzeżu korony jest mocno niezadowalające. Bolek nie pokazywałem bo w realu wyglądało dobrze ale na zdjęciu było widać niedociągnięcia przy ułożeniu niektórych gałęzi. Teraz jest lepiej, choć znowu dopiero na zdjęciu widać, że niektóre partie są zbyt proste i trzeba nadać im trochę ruchu. Pozdrawiam Grab pospolity - duża tratwa - Robert Błądek - 02-26-2015 ... moje zdanie jest takie: klasyczna donica do lasku posadzony z lekką górką ... a będzie super klasyk.... Grab pospolity - duża tratwa - RafiW - 02-26-2015 Muszę powiedzieć, że propozycję Roberta chodzi mi po głowie od pewnego czasu. Pozdrawiam Grab pospolity - duża tratwa - Robert Błądek - 02-26-2015 wielkość to to już twoja sprawa ale kolor jasny błękit albo złamany biały ... Grab pospolity - duża tratwa - Robert Błądek - 02-26-2015 kolor nieba w pogodny dzień albo w dzień pochmurny gdy nie jesteśmy określić koloru nieba, ale zawsze jasny bo tak zawsze łatwiej dopasować... pamiętaj światło i jego udział w kompozycji jest najwzażniejszy Grab pospolity - duża tratwa - RafiW - 11-22-2015 Sezon mija więc czas na małą aktualizację tematu. Tak było niedawno: Teraz jest tak: Jest fajnie, jednak cały czas coś mi nie pasuje i jeszcze nie wiem dokładnie co. Przyjdzie czas zimą na zastanowienie i redukcję korony. Na pewno wiosną do przesadzenia. Pozdrawiam |