![]() |
Modrzew europejski yamadori - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html) +--- Wątek: Modrzew europejski yamadori (/thread-1859.html) |
Modrzew europejski yamadori - Maciek87 - 03-30-2014 Witam Chciałbym pokazać wam modrzewia. Roślina jest u mnie od dwóch lat i było to pierwsze formowanie. Jest jeszcze dużo pracy ale widać już pierwszą forme. Co o niej sądzicie? Co można poprawić? Pozdrawiam Maciek Jakubiec Modrzew europejski yamadori - rafal kulesza - 03-30-2014 Witaj Maćku, Jak dla mnie to dżiny są za długie. Wierzchołek jest mniej więcej o 1/3 za wysoki. Nie wiem czy nebari pozwala, ale pochyliłbym roślinę na prawą stronę a z lewej gałęzi, pochylając ją w dół mniej więcej w połowie, ułożyłbym dwa piętra. Przy przesadzaniu odrutowałbym i ułożyłbym główne korzenie tak aby równo się rozchodziły od pnia. Modrzew europejski yamadori - Maciek87 - 03-30-2014 Tak wierzchołek jest troszkę za wysoki, ale czy przy takim rozkładzie gałęzi nie będzie za niskie jak go przytnę? Jiny hmmm narazie zostawie (przyciąć zawsze idzie) heh. Z tym pochyleniem pomysł fajny, ale wierzchołek który jest teraz to jest zrobiony z gałęzi bocznej i juz jest owinięta rafią i nie wiem czy wytrzyma jeszcze mocniejsze gięcie. Nebari dokładnie już nie pamiętam jak wyglądało okaże sie jak przesadze (chce to zrobić w następnym roku) narazie daje roślinie odpocząć, a czas pokaże co będzie dalej. Pozdrawiam Modrzew europejski yamadori - Maciek87 - 01-25-2015 Witam. Mała aktualizacja tematu. Drzewko wczoraj było ponownie formowane, zmienił się front i kąt nasadzenia. Jiny jeszcze do lekkiej poprawy i na wiosnę do donicy ceramicznej. Proszę o komentarze. Modrzew europejski yamadori - Robert J. - 01-25-2015 No teraz widać duży progres! Modrzew europejski yamadori - Bolas - 01-25-2015 Jest OK. Jiny do dopicowania nadal są za długie i ten z prawej strony taki kikut wystający. Jak będzie zielono na roślinie nic tam nie będzie widać. Modrzew europejski yamadori - Korund - 01-25-2015 Super zmiana ![]() ![]() ![]() Modrzew europejski yamadori - nicrum - 01-26-2015 Brawo za materiał i pierwsze formowanie. Modrzew europejski yamadori - Maciek87 - 01-26-2015 Dziękuję za dobre słowo. To już 2 formowanie na wiosnę pokaże nowe zdjęcia. Pozdrawiam Modrzew europejski yamadori - peper50 - 01-30-2015 Modrzew dużo przyjemniejszy dla oka. Pozdrawiam. Modrzew europejski yamadori - Maciek87 - 04-17-2016 Mała aktualizacja tematu. Modrzew został przesadzony do ceramicznej doniczki, na pewno nie docelowej. Jest jeszcze dużo pracy, ale to normalne. oby było tylko lepiej. Modrzew europejski yamadori - shatus - 04-17-2016 Szkoda ze nie udalo sie uzyskac nasadzenia jak na poprzedniej fotce ale to pewnie przy kolejnym przesadzaniu. Gałązki osobiście bardziej bym nagioł do dołu. Kwestia czasu i będzie wyglądał super.powodzenia Modrzew europejski yamadori - Maciek87 - 04-19-2016 Witam. Co do nasadzenia niestety nie dało rady lepiej posadzić.Za rok będzie lepiej ![]() Modrzew europejski yamadori - Bolas - 04-19-2016 dokladnie. Poprzednia fotka pokazywala fajne nasadzenie teraz zrobily sie katy proste. Ale da rade powodzenia Modrzew europejski yamadori - Maciek87 - 05-31-2017 Witam. Krótka aktualizacja tematu. Drzewko formowałem na początku marca, zmieniłem kąt i wyleciała jedna z głównych gałęzi. Na wiosnę zmiana doniczki (jak znajdę) Mam nadzieje że zmiana wyszła na dobre ![]() Modrzew europejski yamadori - Bolas - 05-31-2017 Nooo jak spojrzę na pierwsze fotki to rzeczywiście widać postęp. Myślę że drzewo historię tego drzewa można śmiało przenieść do Dyskusji o Bonsai. Modrzew europejski yamadori - wog - 05-31-2017 podoba mi się bardzo |