![]() |
Ligustr traci liście - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA WSZYSTKICH (http://bonsaiforum.pl/forum-3.html) +--- Dział: FORUM DLA POCZĄTKUJACYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-6.html) +--- Wątek: Ligustr traci liście (/thread-1934.html) |
Ligustr traci liście - TerryCrow - 06-13-2014 Panowie mam mały problem. Tak jak w temacie mój ligustr traci liście. Miesiąc temu dokładnie 17.05 przesadzałem go do większej doniczki i myślę że wszystko poszło dobrze. Podczas przesadzania moczyłem mu korzenie żeby go zbytnio nie przesuszyć, po całym zabiegu zanurzyłem całą doniczkę w wodzie i myślę że całkiem dobrze to zniósł bo po kilku dniach już nawet wypuszczał nowe pędy i długie zielone gałązki. Przez 3 tygodnie od przesadzenia nie nawoziłem go wcale dopiero kilka dni temu dałem mu trochę nawozu zgodnie z dawką na butelce ale zaczyna gubić coraz więcej liści. Cały czas utrzymuję mu wilgotne podłoże i nie stoi bezpośrednio przy oknie w słońcu ale ma dobry dostęp do światła. Nie wiem już co może być z nim nie tak. Szkodników raczej też nie ma. Macie jakąś dobrą radę? z góry dzięki Ligustr traci liście - Łukasz Czarnecki - 06-13-2014 Zrób zdjęcia - podłoża w jakim rośnie roślina oraz zdjęcia liści. Bez tego ciężko coś wyrokować. Ligustr traci liście - TerryCrow - 06-13-2014 Proszę bardzo Ligustr traci liście - MaciekMM - 06-14-2014 Mogą to być skutki zbytniego zawilgotnienia podłoża. Przesuszaj mocniej podłoże pomiędzy podlewaniami. O ile już nie ma mocnej zgnilizny w bryle to powinno pomóc. PS pozbieraj opadłe liście z podłoża. Ligustr traci liście - TerryCrow - 06-14-2014 Dzięki kolego, za jakiś czas napiszę co z nim i czy faktycznie pomogło Ligustr traci liście - Bolas - 06-15-2014 Ligustry to dość ciężkie do zarżnięcia gatunki które bardzo łatwo poznać kiedy mają mało wody lub potrzebują podlewania mianowicie po ich liściach - stają się miękkie i zaczynają lekko obwisać. Ligustr traci liście - TerryCrow - 06-19-2014 Za mało wody na pewno nie miał, prędzej zbyt dużo. Na razie go nie podlewam bo od tamtego czasu nadal ma wilgotne podłoże. W każdym razie nowych liści jeszcze nie zaobserwowałem ale też reszta nie opada Ligustr traci liście - Bolas - 06-19-2014 Nie stwierdziłem że miał mało tylko jak poznać kiedy znów podlać. Ligustr traci liście - MaciekMM - 06-24-2014 Jeśli od 10 dni ma nadal mokro to, co to za podłoże? Ligustr traci liście - TerryCrow - 07-27-2014 Panowie może macie jeszcze jakąś radę? Minęło już sporo czasu a drzewko nadal nie wypuszcza liści. Nie mam pojęcia co jest nie tak. Mam jeszcze ficusa i granatowca i nie mam z nimi żadnych problemów a z tym Ligustrem nie mogę dojść do porozumienia. Macie jakieś pomysły co jeszcze można zastosować by drzewko odżyło? Ligustr traci liście - TerryCrow - 07-27-2014 Dołączam zdjęcie Ligustr traci liście - Bolas - 07-29-2014 Co chcesz on zyje. Ale po zdjeciu od razu widac w czym problem.mala ilosc swiatla powoduje ze roslina wypuszcza dlugie miedzywezla.nadal nie ma dobrych warunkow do zycia. Ligustr traci liście - TerryCrow - 07-31-2014 Wiem że żyje ale chyba ledwo. Miejsce jest zaraz na przeciwko okna i ma dużo światła no ale w takim razie przeniosę go na parapet mam nadzieję że to pomoże |