Forum Polskich Bonsaistów
Pięciornik krzewiasty - początek drogi - Wersja do druku

+- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl)
+-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html)
+--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html)
+--- Wątek: Pięciornik krzewiasty - początek drogi (/thread-2003.html)

Pięciornik krzewiasty - początek drogi - RafiW - 09-25-2014

Witam
Historia (jako przyszłe bonsai) tego pięciornika krzewiastego w odmianie o białych kwiatach rozpoczęła się wiosną 2012 r. Ze względu na przebudowę drogi dojazdowej konieczne było usunięcie kilkunastu starych roślin, m.in. ten krzew. Tak się stało, że byłem tam w czasie prowadzenia prac i dostałem pozwolenie na jego zabranie. Skusiłem się bo z grubego początkowo pnia wyrastała masa drobnych pędów i przez to pięciornik miał duże predyspozycje na fajnego shohina.
Po mocnym przycięciu trafił do przepuszczalnej mieszanki

i rósł swobodnie przez cały 2012 r.

Wiosną 2013 r. przyszedł czas na pierwsze działania w koronie. Wypadło wszystko to co obumarło i to co nie było potrzebne.

Kolejny rok swobodnego wzrostu.

Wiosną 2014 r. przesadzenie z redukcją korzeni, (w przypadku pięciorników należy ostrożnie postępować w czasie przycinania korzeni bo może zakończyć się to z zamarciem zieleni, która była połączona z tymi korzeniami) oraz kolejna redukcja korony z selekcją pędów.

W tym roku nie pozwalałem już na swobodny wzrost tylko na bieżąco pracowałem nad koroną, wycinałem to co było zbyt długie, wyrastało z pnia lub nie tam gdzie chciałem.

W ramach przygotowania do zimy od sierpnia dałem pięciornikowi spokój i czekam na opadnięcie liści aby pokazał ramifikację gałęzi.

Wysokość docelowa rośliny to około 20 cm, grubość pnia 6cm.
Jak dobrze pójdzie w przyszłym roku trafi do ceramiczne doniczki.
Pozdrawiam

Pięciornik krzewiasty - początek drogi - sain1 - 09-27-2014

Fajnie sie zapowiada. Mój pięciornik rosnie jak szalony, ogolnie bardzo "wdzieczna" roslinka Smile zycze powodzenia

Pięciornik krzewiasty - początek drogi - Bolas - 09-28-2014

Rafi przerzucasz się z dużych Smile

Re: Pięciornik krzewiasty - początek drogi - n0c0n - 09-28-2014

Bardzo lubię pięciorniki a ten zapowiada się rewelacyjnie. Nie jest łatwo o roślinę o tak grubym pniu. Gratuluję i powodzenia.

Pięciornik krzewiasty - początek drogi - RafiW - 09-28-2014

Witam
Bolek mam też duże bonsai i jak coś dużego, fajnego się jeszcze znajdzie to trafi do mojej kolekcji. Ale zdecydowanie małe bonsai są lepsze bo się więcej mieści na półkach, łatwiej przenosić i wozić w aucie.
Inaczej ma się sprawa z niwaki, tu zdecydowanie wolę duże Smile.
Pozdrawiam

Pięciornik krzewiasty - początek drogi - RafiW - 03-20-2015

Witam
Tempo wzrostu tego drzewa jest straszne. Po zrzuceniu liści zagęszczenie było super.

Ponieważ liście już się pojawiały a system korzeniowy rozwinięty nie mogłem się powstrzymać, aby przesadzić go do ceramiki i po redukcji korony trafił do doniczki od Kliki.

Wysokość 20 cm. Nad koroną muszę jeszcze popracować, jak liście się rozwiną zrobię odciągi.
Jak Wam się podoba dobór doniczki?
Pozdrawiam

Pięciornik krzewiasty - początek drogi - wog - 03-20-2015

bardzo pierwsza klasa

Pięciornik krzewiasty - początek drogi - rafal kulesza - 03-21-2015

Super.

Pięciornik krzewiasty - początek drogi - Pelidea - 03-21-2015

Świetnie wygląda. Smile

Pięciornik krzewiasty - początek drogi - sabamiki - 03-22-2015

bardzo sympatyczny

Pięciornik krzewiasty - początek drogi - peper50 - 03-24-2015

Przyjemny dla oka. Wrzuć fotkę jak zakwitnie. Mam dwa takie i strasznie mi się podobają ich drobne listki.

Pięciornik krzewiasty - początek drogi - RafiW - 04-18-2015

Pięciornik po wypuszczeniu liści i lekkim drutowaniu urasta do roli faworyta w mojej kolekcji Smile

pozdrawiam

Pięciornik krzewiasty - początek drogi - maciekP - 04-19-2015

Super, donica na tą chwilę idealna.

Pięciornik krzewiasty - początek drogi - FidelPatcha - 04-19-2015

Bardzo naturalny. Do zdjęcia przydało by się trochę mchu na podłożu bo zlewa się z pniem, ale to już mniej związane z tematem formowania.

Pięciornik krzewiasty - początek drogi - Yarek - 04-19-2015

Moim zdaniem jedna z ładniejszych roślin, które pojawiały się na forum od dłuższego czasu, a to dopiero 3 sezon kiedy go formujesz. Podpisuje się pod słowami Damiana drzewko wygląda bardzo naturalnie jak stary dąb rosnący samotnie na polanie :-)
Doniczka również bardzo ładna. Warto dodać, że pieciornik z racji małych liści i cienkich gałązek świetnie nadaje się na mniejsze bonsai. Będzie się dobrze prezentował zarówno zimą(bez liści) jak i wiosna,latem(obsypany drobnymi listkami)
Gratuluję :-)

Pięciornik krzewiasty - początek drogi - sain1 - 04-19-2015

Gratulacje Rafał! jest naprawde niezle!

Pięciornik krzewiasty - początek drogi - nicrum - 04-21-2015

Super piątka.

Pięciornik krzewiasty - początek drogi - RafiW - 04-22-2015

Witam
Dzięki za miłe słowo (moja próżność została zaspokojona Smile ) i cieszę się, że roślina się Wam podoba. Tak jak wszystkie bonsai potrzebuje jeszcze czasu żeby dojrzeć.

Mchu nie ma bo u nas od wielu dni nie padało i nie ma jak zeskrobać go z betonu bo kruszy się na popiół. Co do kwiatów to zobaczymy co pokaże w tym roku, chociaż to odmiana o białych dużych kwiatach i nie komponują się ta super dobrze z małą rośliną.
Pozdrawiam

Pięciornik krzewiasty - początek drogi - RafiW - 05-21-2015

Witam
Przesyła zdjęcie z kwiatami, choć tak jak pisałem wcześniej szału nie ma. Mi bardziej podoba się bez kwiatów (i bez liści).

Pozdrawiam

Pięciornik krzewiasty - początek drogi - RafiW - 06-02-2015

Pięciornik gotowy do pokazanie na Triennale w Pilźnie.

Pozdrawiam

Pięciornik krzewiasty - początek drogi - sabamiki - 06-03-2015

ładny widok Wink powodzenia na trienale

Pięciornik krzewiasty - początek drogi - wog - 06-03-2015

miodzio:-)

Pięciornik krzewiasty - początek drogi - Bolas - 06-04-2015

Pięciornik dowieziony. Na zdjęciu wygląda o wiele mniejszy Tongue

Pięciornik krzewiasty - początek drogi - RafiW - 02-08-2016

Witam
Pięciornik gotowy do sezonu. Jeszcze będzie przesadzony, do tej samej albo trochę mniejszej doniczki.

Pozdrawiam

Pięciornik krzewiasty - początek drogi - pawulonjaman - 02-08-2016

Świetnie się prezentuje bez upierzenia Big Grin

Pięciornik krzewiasty - początek drogi - Bolas - 02-08-2016

Piknie panie drogi - piknie.

Pięciornik krzewiasty - początek drogi - Pelidea - 02-09-2016

Jest przepiękny.

Pięciornik krzewiasty - początek drogi - twinsrat - 02-28-2016

bardzo, bardzo fajne drzewko