![]() |
Witam wszystkich serdecznie; Carmona drobnolistna - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA WSZYSTKICH (http://bonsaiforum.pl/forum-3.html) +--- Dział: FORUM DLA POCZĄTKUJACYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-6.html) +--- Wątek: Witam wszystkich serdecznie; Carmona drobnolistna (/thread-2011.html) |
Witam wszystkich serdecznie; Carmona drobnolistna - RamzesPS - 10-09-2014 Witam. Mam na imię Michał, jestem ze Szczecina. Od 20.09.2014 jestem posiadaczem drzewka Bonsai Carmona. Drzewko dostałem od swojej kobiety w prezencie, które kupiła w Leroy Merlin. Tak wygląda drzewko na dzień dzisiejszy. ![]() Dużo czytam na temat pielęgnacji i mam mętlik w głowie. Dlatego właśnie zdecydowałem się na założenie tematu. Jak często podlewać/wkładać do miski drzewko? Czym i kiedy nawozić? Co robić, aby drzewko było w jak najlepszej kondycji? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam. M. Witam wszystkich serdecznie; Carmona drobnolistna - Tasior - 10-09-2014 drzewko nawozic dowolnymi nawozami do bonsai. 1 raz na miesiac, podlewac jak zobaczysz ze juz jest troche sucho na gorze, im chlodniej tym rzadziej podlewać. trzymać w dobrze oswietlonym miejscu, nie doprowadzić do przemarznięcia i tyle ![]() poki co niech rośnie, nie musisz nic przycinać póki nie masz pomysłu co zrobić ![]() Witam wszystkich serdecznie; Carmona drobnolistna - RamzesPS - 10-09-2014 Muszę zaopatrzyć się w jakiś nawóz. Podlewam gdy tylko widzę, że jest sucho na górze. Wkładam do małej miseczki i z góry leje trochę, a później zostawiam na 2-3 minutki, aby piło sobie drzewko wodę z miski. Pomysł jakiś tam jest... ![]() Chciałbym aby chociaż tak ładnie wyglądała moja Carmona. To już musiałbym zacząć podcinać czy za wcześnie? Re: Witam wszystkich serdecznie; Carmona drobnolistna - pawelo73 - 10-11-2014 Musiałbyś wsadzić roślinę do gruntu na kilka lat, pod warunkiem że masz działkę w rejonach tropikalnych lub subtropikalnych. Moje rady: po pierwsze primo przesadzić do większej tzn dłuższej i szerszej donicy, usunąć starą glebę na tyle na ile się da i zastosować mieszankę przepuszczalną tzn akadama, lawa, zeolit i ewentualnie dodać trochę włókna kokosowego, po drugie primo nie kupować dowolnych nawozów do bonsai bo to IMO badziew (no chyba że chodzi o japońskie biogoldy). Są inne lepsze nawozy oparte na naturalnych składnikach, ja mogę polecić dwa ALGA GROW PLAGRON lub FISHMIX BIOBIZZ - na jedną rośliną litrowa butelka wystarczy na rok albo i dłużej lub Astvit (łagodny raczej do dolistnego stosowania), do tego jakiś wspomagacz wzrostu korzeni np Root Juice i np. POWER ZYME HESI (poszukaj na allegro) plus odżywka RAINBOW od czasu do czasu dodać kilka kropel do wody. Wszystko to jest bardzo wydajne wystarczy ok 2-3 ml na 1 litr wody i można mieszać. Moje pierwsze dwie carmony padły bo ich nie przesadziłem, nie chcę wnikać w szczegóły ale ogólnie rzecz biorąc "oryginalna gleba" stanowi tu podstawowy problem. No i liczyć się z tymże prędzej czy później pojawi się przędziorek. Witam wszystkich serdecznie; Carmona drobnolistna - RamzesPS - 10-12-2014 pawelo73 dzięki za pomoc i rozjaśnienie mnie sytuacji i to na czym stoję ![]() Powoli zaczynam rozglądać się za większą ceramiczną doniczką (myślę że max 26 x 20,5 cm powinna wystarczyć). Kupić glazurowaną, nieglazurowaną czy doniczke z podstawką? Czym się różnią? Co do mieszanki przepuszczelnej; zaznaczę, że najprawdopodobniej we wszystko będę chciał się zaopatrzyć przez internet. Ziemia akadama, zeolit jak i włókno kokosowe widzę na alledrogo jest spokojnie dostępne. Gorzej z lawa o której wspomniałeś w poście. Szukałem, ale nic nie mogłem znaleźć. Może naprowadzisz na jakiś trop, gdzie szukać? Od razu nasuwa mnie się drugie pytanie; Jaka proporcja powinna być tej mieszanki? Wszystko razem wymieszać czy np. włókno kokosowe ma być na górze? Z racji, że lepiej dmuchać niż chuchać, zadam pytanie...co z tym przędziorkiem? Jak już się pojawi, jest po roślince, czy można go "wygonić"? Pozdrawiam. BTW. znalazłem stronkę świat-bonsai.pl ze sklepem internetowym. Dobrymi są sprzedawcami? Można się u nich zaopatrywać? Witam wszystkich serdecznie; Carmona drobnolistna - Andriuu - 10-12-2014 Co do przędziorka się wypowiem, bo sam niedawno byłem w sytuacji "walki" z dziadostwem ![]() ![]() Witam wszystkich serdecznie; Carmona drobnolistna - nicrum - 10-12-2014 Michle, chyba coś słabo szukasz tej lawy Witam wszystkich serdecznie; Carmona drobnolistna - RamzesPS - 10-13-2014 Fakt...za szybko się poddałem. Później znalazłem na stronce lawę, dlatego edytowałem post. Chciałbym, aby ktoś jeszcze odpowiedział mi na pytanie z wcześniejszego postu dotyczące doniczki i proporcji mieszanki. Dzięki wszystkim za odpowiedzi ![]() Re: Witam wszystkich serdecznie; Carmona drobnolistna - pawelo73 - 10-13-2014 Sklep "Świat Bonsai" jest ok, zarówno moja carmona na zdjęciu, jak i lawa zostały właśnie tam kupione. Co do proporcji mieszanki to każdy ma swoje rozwiązania - trzeba poeksperymentować. Tu jest wykaz mieszanek typowo glebowych ale takowe są już chyba rzadko stosowane wykaz-mieszanek-glebowych-i-ph-t10017.html O ile mnie pamieć nie myli to u tej rośliny na zdjęciu zastosowałem po ok 45% lawy i akadamy i ok 10 % kokosu. Co do porządnych acz niedrogich doniczek to może być pewien problem, z góry odradzam doniczki z wgłębieniami w narożnikach, jakich niestety pełno wszędzie (także w/w sklepie), stojąca woda powoduje gnicie korzeni nawet u roślin tropikalnych. Albo trzeba dogadać się ze sprzedawcą żeby coś wynalazł albo wybrać osobiście do jakiegoś sklepu lub może Akademii Bonsai, przy okazji mógłbyś kupić akadamę http://www.bonsai.pl/doniczki5.html Tak czy siak w większości donic wiercę dodatkowe otwory w narożnikach, jeszcze żadna nie pękła ![]() Na przędziorka i inne szkodniki dobry jest też Promanal, pryskać liście od spodu. http://www.sadinfo.pl/artykuly-2012/220 ... icach.html Re: Witam wszystkich serdecznie; Carmona drobnolistna - RamzesPS - 10-13-2014 O ile mnie pamieć nie myli to u tej rośliny na zdjęciu zastosowałem po ok 45% lawy i akadamy i ok 10 % kokosu. A co z zeolitem? Wykorzystałeś u tej rośliny? Btw. Wszystko razem powinno być wymieszane? Co do porządnych acz niedrogich doniczek to może być pewien problem, z[b] góry odradzam doniczki z wgłębieniami w narożnikach, jakich niestety pełno wszędzie (także w/w sklepie), stojąca woda powoduje gnicie korzeni nawet u roślin tropikalnych. Znalazłem taką, jest bez wgłębień tak? Jej podstawa jest jedną płaszczyzna. Gdybym jeszcze wywiercił po otworze w narożniku było by chyba ok? Witam wszystkich serdecznie; Carmona drobnolistna - Bolas - 10-13-2014 To nie jest zestaw dla drzewek bonsai. Donica ma za małe nóżki albo podstawek jest za wysoki. Cena tez nie powala jak za taką donicę. Witam wszystkich serdecznie; Carmona drobnolistna - nicrum - 10-13-2014 Mnie się wydaje że w Witam wszystkich serdecznie; Carmona drobnolistna - Tasior - 10-13-2014 a powiedzcie mi czy dobrze myślę. do takich dużych doniczek drzewka się daje po to by szybko urosły i jak osiągnął odpowiednią wysokość jaką chcemy uzyskać to wtedy przesadza sie do docelowej? Bo ja mam młode drzewka i chciałbym aby podrosły i pogrubiły się pnie Witam wszystkich serdecznie; Carmona drobnolistna - pawulonjaman - 10-14-2014 Tak jest kapitanie :wink: |