Forum Polskich Bonsaistów
Wizyta w Bonsai Muzeum Isabelia - Wersja do druku

+- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl)
+-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html)
+--- Dział: Wystawy i spotkania (http://bonsaiforum.pl/forum-11.html)
+--- Wątek: Wizyta w Bonsai Muzeum Isabelia (/thread-2016.html)

Wizyta w Bonsai Muzeum Isabelia - RafiW - 10-21-2014

Witam
W ramach wizyty na wystawie w Kromeryżu zawitaliśmy też do Muzeum Bonsai Isabelia Josefa Valucha. Piękne miejsce, przepiękne bonsai, klasowe materiały. Krótka relacja poniżej.
Kilka fotek z samego ogrodu:

Re: Wizyta w Bonsai Muzeum Isabelia - RafiW - 10-21-2014

Na dokładkę zdjęcia wybranych roślin w ogrodzie.

Wizyta w Bonsai Muzeum Isabelia - RafiW - 10-21-2014

I materiałów na zapleczu (niestety w większości w kolekcji, nie do sprzedaży).

Pozdrawiam i polecam odwiedzić to miejsce.

Wizyta w Bonsai Muzeum Isabelia - Robert J. - 10-21-2014

Niesamowite! Dzięki za fotorelacje

Wizyta w Bonsai Muzeum Isabelia - Bolas - 10-22-2014

Trzeba przyznać że to centrum jest naprawdę piękne i choć nie każdy może sobie pozwolić na rośliny które tam są to warto pojechać tylko po to by zobaczyć jak wyglądają piękne bonsai wkomponowane w jeszcze piękniejszy ogród który o dziwo nie jest wielki. Sam budynek centrum też mnie rozwala za każdym razem jak tam jestem.

Wizyta w Bonsai Muzeum Isabelia - wog - 10-22-2014

już przestanę pokazywać swoje rośliny na forum :-( lekcja pokory

Wizyta w Bonsai Muzeum Isabelia - RafiW - 10-22-2014

Grzesiek ja też tak zawsze mam po wizytach w takich miejscach, czuję, że muszę spalić to co mam i zacząć wszytko od nowa Smile. Ale nie, trzeba iść do przodu, szukać lepszych roślin albo zbierać kasę na ich zakup i robić swoje. (Nie każdy kierowca będzie Kubicą ale może czerpać radość z jazdy samochodem nawet większą od Niego.)
Pozdrawiam

Wizyta w Bonsai Muzeum Isabelia - janzabiegaj31 - 10-22-2014

Mógłby mnie ktoś z bardziej doświadczonych bonsaistów oświecić co to za małe prostokatne torebeczki rozłożone na powierzchni gleby widoczne na kilkunastu zdjęciach? Wyglądają jakby były "przybite" Confusedhock: na tym forum nie spotkałem się jeszcze z czymś takim? Czy to jakaś forma dozowania nawozu? Intrygują mnie strasznie te "cosie" :?

Wizyta w Bonsai Muzeum Isabelia - Pelidea - 10-22-2014

Coś pięknego, wspaniały ogród. I drzewka.

Wielkie dzięki za pokazanie zdjęć. Smile

Wizyta w Bonsai Muzeum Isabelia - Paweł K - 10-23-2014

Jest to nawożenie. A zabezpieczone przed zbytnim wymywaniem, wysychaniem i najważniejsze przed ptakami. Niestety nie spytałem się co to za nawóz.

Wizyta w Bonsai Muzeum Isabelia - RafiW - 10-23-2014

Jeszcze w sprawie tych torebek, to wykonane są one ze zwykłej agrowłókniny spiętej zszywaczami a w środku jest granulowany obornik (stosowanie nawozów typu biogold przy tej ilości roślin to byłby majątek). Przymocowuje je się zwykłym gwoździem. Tak jak Paweł napisał ma to głównie chronić przed wymywaniem w trakcie podlewania.
Pozdrawiam