Forum Polskich Bonsaistów
Fikus "mumia" - Wersja do druku

+- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl)
+-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html)
+--- Dział: PREBONSAI (http://bonsaiforum.pl/forum-23.html)
+--- Wątek: Fikus "mumia" (/thread-2037.html)

Fikus "mumia" - n0c0n - 01-03-2015

Ten fikus powstał na początku mojej fascynacji bonsai w 2009. Bardzo zależało mi wtedy na samodzielnym ułożeniu drzewka a fikusy były do tego idealne. Jest to oczywiście "składak" z sześciu młodych fikusów natasha. Mieliśmy z fikusem wiele problemów (np. oprysk popłuczynami po Roundupie :evil: ). W czasie mokrego lata fikus stwierdził, że część "bulwiastych" korzeni nie jest mu potrzebna, więc mój plan na nebari upadł. Obecnie mam problem z siłą najniższej gałęzi, która jest słaba i cieńsza od wyższych.
Na pierwszym zdjęciu fikus po "złożeniu" w 2009, na drugim stan obecny.

Fikus "mumia" - shatus - 01-03-2015

fikus całkiem sympatyczny, zagęścisz go bardziej i bd super wygladał Big Grin

Fikus "mumia" - nicrum - 01-04-2015

Ciut za wysoki na teraz ale jeśli będziesz go "zapuszczał i ciął" to pień zgrubieje i za jakiś czas będzie proporcjonalny do wysokości :wink:

Re: Fikus "mumia" - n0c0n - 06-07-2015

Zabawy ciąg dalszy. Usunęłam liście. Skróciłam go trochę, więc korona jest nieco płaska, poczekam aż coś wybije. Ogólnie próbuję go zmusić do cofnięcia zieleni ale ciężko nam to idzie. No i dolna gałąź (nie widać tego na zdjęciu) ma zostawione liście i jest puszczona samopas. Mam nadzieję ją trochę podtuczyć, bo jest zbyt cienka w stosunku do wyższych gałęzi. Muszę mu też wymyślić jakąś doniczkę.

Fikus "mumia" - wog - 06-07-2015

fajny

Fikus "mumia" - Pelidea - 06-08-2015

Podoba mi się. Smile

Fikus "mumia" - Korund - 06-09-2015

Fajny bardzo ladnie zrośnięte pnie Big Grin

Re: Fikus "mumia" - n0c0n - 06-20-2015

Szukam dla niego doniczki. Czy może być taka?

Fikus "mumia" - Pelidea - 06-21-2015

Kształt ładny. Ale może w jakimś jednolitym kolorze?

Fikus "mumia" - Błaniu - 06-21-2015

Moim zdaniem kolor właśnie pasuje (podobny do dołu pnia), nie odwraca uwagi od rośliny , szerokość także według mnie OK.

Fikus "mumia" - wog - 06-21-2015

jakoś nie bardzo mi ona pasuje

Re: Fikus "mumia" - n0c0n - 06-21-2015

Myślałam podobnie jak Błażej, no ale widzę, że większość się nie zgadza Big Grin Będę szukać dalej.

Fikus "mumia" - wog - 06-22-2015

może wieczorem, jak nie zapomne sklecę jakiś wirt

Re: Fikus "mumia" - wog - 06-23-2015

osobiście szukałbym czegoś w tym stylu, donica w miarę bez glazury, ficus jak azalia czy iglaki lepiej wygląda w misce bez glazury

Re: Fikus "mumia" - n0c0n - 06-24-2015

Dziękuję bardzo za propozycję doniczki. Czyli moja jest trochę za szeroka i glazurowana. Muszę przyznać, że wybór donicy to dla mnie abstrakcja Cry

Fikus "mumia" - wog - 06-24-2015

dla mnie też :-)

Fikus "mumia" - grech66 - 08-14-2016

Mam takie pytanie związane z tym drzewkiem, jak robisz cięcia to pojawia się biały sok w jaki sposób zabezpieczasz drzewko żeby się nie męczyło kilkudniowym kapanie z miejsca cięcia ?

Fikus "mumia" - Bolas - 08-14-2016

Wacik kosmetyczny i wycierasz to co wycieknie w ciągu kilku minut powinno przestać.