Modrzew - trójeczka - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: PREBONSAI (http://bonsaiforum.pl/forum-23.html) +--- Wątek: Modrzew - trójeczka (/thread-2039.html) |
Modrzew - trójeczka - Bolas - 01-07-2015 Witam. Chciałem pokazać dzisiejsze wypociny. Jako że większość moich zbiorów leży odłogiem i wymaga porządnej reanimacji padło na "świeży materiał".Modrzew został pozyskany ze starej hałdy kopalnianej jakieś 5-6lat temu. Rosła na torowisku nieczynnej kolejki. Od tamtej pory rósł sobie samopas w tymczasowej donicy i tylko był przycinany od tak sobie bez większego zacięcia i namysłu. Urzekła mnie w roślinie niewielka wysokość ( Modrzew - trójeczka - Pelidea - 01-07-2015 A jak wygląda teraz druga pozycja? Bo przed oczyszczeniem najbardziej mi się podobał z tamtej strony. Super drzewko. Re: Modrzew - trójeczka - Przemek R. - 01-07-2015 Bolas - myśle że będą z niego ludzie Dobrze że zostały 3 pnie. Teraz papu i niech rośnie. Re: Modrzew - trójeczka - Włodzimierz Pietraszko - 01-07-2015 Ja poszedł bym raczej w kierunku "dwójeczki" ponieważ modrzew ma dwa pnie a to co sterczy po lewej stronie to tylko gruba gałąź. Modrzew - trójeczka - wog - 01-07-2015 chyba poprę propozycję Włodka Modrzew - trójeczka - Łukasz Grochowski - 01-08-2015 Jak dla mnie trzeci pień jest zbędny, po za tym starałbym się je przybliżyć do siebie i zharmonizować nadając podobny flow obu pniom. Obecny układ gałęzi jest dla mnie niezrozumiały, pamiętaj że modrzew musi wyglądać przede wszystkim pięknie w zimie. Trzymam kciuki. Modrzew - trójeczka - Korund - 01-08-2015 Piękny jest.Świetna robota Mam nadzieję że kiedyś i mi samodzielnie uda się uformować tak pięknie drzewko patrząc na foty zostawilbym tą grubą gałąż.Zawsze jest czas ją usunąć-błysnąłem Modrzew - trójeczka - Bolas - 01-08-2015 Światło liche zdjęcie bez lampy bo nie chciałem mieć cieni na ścianie a wszystko robiłem w pracy. Jak znajdę odrobinę czasu w weekend napstrykam kilka fotek. To pierwsze formowanie gałęzi jest na prawdę niewiele więc rama praktycznie żadna jedynie zarys głównych konarów. Niektóre do skrócenia może są i takie które będą do wyrzucenia nie chciałem teraz podejmować decyzji bo nie wiem ile zieleni wypuści po zimie. Ale dzięki za rady. Modrzew - trójeczka - peper50 - 01-11-2015 Podoba mi się . Też jestem za "dwójką" ale na to jest jeszcze czas. Pozdrawiam! Modrzew - trójeczka - Jacek Grzelak - 01-13-2015 Moim zdaniem Włodziu ma zupełną rację , nawet rozbudowanie korony tego 3 -ciego pnia nie za wiele pomoże , jest usadowiony zbyt wysoko , to po pierwsze , a po drugie nie widać jeszcze jak będzie wyglądała nasada pni , czyli jak jest głęboko i z której strony wygląda najlepiej , myślę że wstrzymał bym się z ostateczną decyzją , jednak z założeniem na 2 pnie :wink: Modrzew - trójeczka - Bolas - 04-26-2015 Nabrał zieleni i co niektóre gałązki mogłem jeszcze skrócić. Modrzew - trójeczka - wog - 04-26-2015 fajniusi Modrzew - trójeczka - rafal kulesza - 04-27-2015 Bolek, a może roślina zyskałaby na uroku gdybyś przechylił ją w lewo o jakieś 35-40stopni? Modrzew - trójeczka - Bolas - 04-27-2015 Też mi to przeszło przez myśl ale o tym będę myślał przy ostatnim kształtowaniu tuż przed przesadzeniem do docelowej donicy. Najpierw praca nad zagęszczeniem. |