grzyb na podłożu - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA WSZYSTKICH (http://bonsaiforum.pl/forum-3.html) +--- Dział: FORUM DLA POCZĄTKUJACYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-6.html) +--- Wątek: grzyb na podłożu (/thread-2045.html) |
grzyb na podłożu - massiak - 01-19-2015 witam serdecznie. Map problem z moim drzewkiem , jest to bonsai microcarpa. A mianowicie zauwazyłem wczoraj w podłożu jakby grzybki wyrastajace z gleby , czym to moze bys spowodowane ? zbyt czestę podlewanie?? Drzewko podlewam raz w tygodniu odstaną wodą kranową. Poradxcie co mam zrobic wymienic podłoze, kupic jakis srodek na grzyby lub coś innego? Drzewko wygląda normalnie , oczywiscie straciło częsc swoich liści od początku czasu zimowego ale ogólnie jest ok grzyb na podłożu - Bolas - 01-19-2015 Na wiosnę powinieneś wymienić podłoże na troszkę mniej torfowe i pilnuj by na jego podłożu nie zalegały resztki roślin i inne organiczne odpady. Podlewaj przez zanurzanie ale pozwalaj przeschnąć roślinie. Cyrkulacja powietrza w takich wypadkach też jest wskazana. grzyb na podłożu - massiak - 01-19-2015 a co zrobic teraz z tym grzybem , zebrac trochce wierzcvhniej warstwy ziemi? grzyb na podłożu - Bolas - 01-19-2015 Tak możesz to zrobić. grzyb na podłożu - massiak - 01-19-2015 dziękuje serdecznie za odpowiedz, ściagając wierzchnia warstwe zauwazylem drobny nalot pod ta warstwa wiec pewnie wyjdzie jeszcze nie raz grzyb na podłożu - jm48 - 01-19-2015 A niektórzy z kolei, specjalnie jakieś mikoryzy sprzedają, zachwalają i zalecają obowiązkowo stosować. grzyb na podłożu - Bolas - 01-20-2015 Na pewno do fikusów. Ale są tacy co twierdzili że pielęgnację bonsai należy dostosować do faz księżyca. grzyb na podłożu - BobDigi - 02-02-2015 Witam, chciałem założyć nowy temat, ale może podczepię się do tego mianowicie mam podobną sytuację z Ficusem Ginseng - biały nalot na ziemii. Kwiat otrzymałem w prezencie i na samym początku został niestety mocno przelany (to nie ja!). Przetrzymałem go do wyschnięcia, teraz podlewam raz w tygodniu odstaną wodą, ale nalot po wczesniejszym zeskrobaniu pojawił się ponownie. Moje pytanie: czy przesadzić Ficusa już teraz czy czekać do wiosny? nie chciałbym żeby grzyb wpłynął w tym czasie jakoś negatywnie na roślinę... Z góry dzięki za pomoc. grzyb na podłożu - Bolas - 02-02-2015 FICUS GINSENG NIE ISTNIEJE - nazwa wymyślona przez jakiegoś głupiego sprzedawcę. Twój nalot to prawdopodobnie efekt stosowania twardej wody do podlewania. Stosuj odstaną wodę i podlewanie przez zanurzenie. Re: grzyb na podłożu - BobDigi - 02-02-2015 Bolas napisał(a):FICUS GINSENG NIE ISTNIEJE - nazwa wymyślona przez jakiegoś głupiego sprzedawcę. dzięki za sprostowanie co do nazwy pierwsze podlanie (przelanie) było wodą prosto z kranu. teraz tylko i wyłącznie odstana, ale widzę, że ta gleba jest beznadziejna a nalot wraca po pewnym czasie. Mam kupioną nową glebę, keramzyt, większą donicę itp. i chciałbym to drzewko przesadzić żeby było mu lepiej... pytanie czy można to zrobić teraz czy lepiej nie ryzykować i poczekać do marca/kwietnia? Z góry dzięki! MR Re: grzyb na podłożu - jm48 - 02-02-2015 BobDigi napisał(a):Witam,Po pierwsze należy zdiagnozować ten nalot, czy to grzyb (grzybnia) czy wykwity soli. Z opisu (że zeskrobałeś) wnioskuję, że ten nalot to raczej wykwity soli. Takie wykwity powstają z powodu podlewania twardą wodą i powodują degradację podłoża ( to jest to samo co kamień kotłowy ale i jeszcze więcej, bo zawiera również pozostałe sole, które normalnie nie wytrącają się podczas gotowania). Woda podsiąka ku powierzchni, tu odparowuje, a wszystkie rozpuszczone w niej sole mineralne pozostają i kumulują się. Jedyna rada to podlewanie wodą miękką, najprościej deszczówką, ostatecznie kranówką ale dobrze przegotowaną i odstaną. Samo odstanie, bez przegotowania, praktycznie nic w sprawie jej zmiękczenia nie daje (pozbędzie się jedynie lotnych pozostałości po uzdatnianiu). grzyb na podłożu - BobDigi - 02-03-2015 Ok o podlewaniu już wiem. Powtarzam pytanie odnośnie przesadzenia, czy jeśli roślina wyglada na zdrowa można przesadzić już czy czekać do wiosny? Na forum jest zapis ze zazwyczaj po zakupie w sklepie takiego drzewka warto od razu przesadzić... Od razu czyli bez względu na porę roku i warunki? grzyb na podłożu - Bolas - 02-03-2015 Poczekaj do wiosny. Dom to nie są warunki dobre dla większości roślin. grzyb na podłożu - BobDigi - 02-03-2015 dziękuję za odpowiedź. grzyb na podłożu - piciuuu - 03-01-2015 to ja się może podepnę pod ten wątek, drzewko to ficus ginseng, proszę o identyfikację grzyba i poradzenie jakim środkiem go zwalczyć żeby drzewko przetrwało, z góry dziękuję za pomoc grzyb na podłożu - Bolas - 03-01-2015 Szkoda że nie czytasz tematu wiedziałbyś że taki gatunek nie istnieje. Co do samego nalotu to rzeczywiście pleśń. Pozwalaj by ziemia przeschła między podlewaniami i zdejmij szczotką lub łyżeczką wierzchnią warstwę ziemi. Nie pozwól by na wierzchu zalegała zbyt duża ilość resztek biologicznych - opadnięte liście itp. grzyb na podłożu - piciuuu - 03-02-2015 Dziękuję bardzo za poradę. Dzisiaj zdejmę wierzchnią warstwę ziemi. Czy dobrze rozumiem że żadna chemia nie będzie potrzebna? |