![]() |
Ficus - formowanie - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA WSZYSTKICH (http://bonsaiforum.pl/forum-3.html) +--- Dział: FORUM DLA POCZĄTKUJACYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-6.html) +--- Wątek: Ficus - formowanie (/thread-2211.html) Strony:
1
2
|
Ficus - formowanie - dmader - 09-27-2015 Witam Nie dawno zakupiłem ficus microcarpa ginseng, jest to moje pierwsze drzewko Bonsai. Ze styli, które oglądałem podoba mi styl Moyogi i tak bym chciał aby moje drzewko wyglądało. Tak jak się doczytałem formowanie tego drzewka głównie polega na drutowaniu. Na zdjęciach widać, że mój ficus ma bardzo wysoki i gruby pień. Nie mam pojęcia jak go uformować aby całe drzewko było na styl Moyogi (głównie mi chodzi o ten gruby korzeń, pień), czy mogę osiągnąć ten styl, jeśli tak to proszę o podpowiedź bądź propozycje innych styli jakich mogę osiągnąć z mojego drzewka. Z góry dziękuję. Więc tak, troszkę poczytałem i mam pewien pomysł na moją marchewę. Proszę zobaczyć na zdjęcie, linia czerwona oznacza przecięcie (odetnę jedną bulwę). A linia zielona pokazuje jak będzie przebiegać dolna część drzewka. Myślę, że do wiosny oprócz tego zabiegu nic więcej nie będę robił. Co Wy na to? Proszę o pomoc. Ficus - formowanie - Franek - 09-29-2015 Witam, znalazłem coś dla Ciebie post34183.html#p34183 poczytaj (chyba mniej wiecej o to ci chodzi) ? Ficus - formowanie - dmader - 09-30-2015 Franek, dziękuję. Panowie a mogę ten zabieg zrobić teraz, czy lepiej poczekać na wiosnę? Jak tak, to czy mogę usunąć drobne korzenie z tej wielkiej bulwy? Ficus - formowanie - Franek - 10-01-2015 Ja bym wstrzymał się do wiosny ale ja jestem początkujący ![]() Ficus - formowanie - Kitaq - 10-02-2015 Zdecydowanie na wiosnę, dobrze byłoby coś uciąć na górze. Musisz liczyć się z tym, że niektóre (albo wszystkie) gałęzie mogą Ci uschnąć. Ja poczekałabym do momentu, kiedy góra bardziej się rozrośnie. Ficus - formowanie - Robert J. - 10-02-2015 A ja bym kupił książki i bym najpierw poczytał a później kupował. Szkoda pieniędzy i czasu na tą marchewę Ficus - formowanie - dmader - 10-02-2015 Na tym forum widziałem dwie albo trzy marchewy, które po paru zabiegach dość ciekawie wyglądały, a w sumie pytałem się o propozycje jak uformować moje drzewko. Ficus - formowanie - Robert J. - 10-04-2015 tu nie chodzi o to czy się da, tu chodzi o to czy opłaca się marnowanie czasu na ten materiał, tak jak zauważyłeś, na forum jest parę takich "projektów" jakby opłacało się formowanie marchewy to byłaby ich cała masa Ficus - formowanie - Kitaq - 10-06-2015 Opłaca czy nie, zawsze może posłużyć jako materiał do zabawy, nauki ![]() Ficus - formowanie - dmader - 10-07-2015 Tak jak napisałem jest to moje pierwsze drzewko i chcę spróbować coś z niego zrobić. Robert proszę podpowiedz od czego zacząć: - jeszcze czekać aż góra podrośnie tak jak pisał Kitaq, - uciąć bulwę teraz, - poczekać z podcięciem bulwy do wiosny, - podciąć górę, - czy może jeszcze inaczej? Ficus - formowanie - Bolas - 10-07-2015 Roślina jest dość marna więc ostre cięcie bym sobie odpuścił tym bardziej że w zimie będzie miała się coraz gorzej. Zapuść jak się tylko da a do wiosny pomyśl co z nią zrobić. Na razie zapewnij jej jak najlepsze warunki. Ficus - formowanie - dmader - 10-15-2015 Ok, a suche gałązki mogę teraz podciąć? No właśnie jak mogę teraz, to końcówki podciąć czy całe wyciąć przy pniu? Ficus - formowanie - Kitaq - 10-19-2015 Uschnięte gałązki można wyciąć. Ficus - formowanie - dmader - 10-19-2015 Ok, Dzięki, więc jak na razie podcinam suche gałązki i nawożę fikusa Ficus - formowanie - jm48 - 10-19-2015 Nawozić to za mało, albo i za dużo. Światło, światło, światło - ciepło, ciepło - wilgotność. Tylko gdzie w zimie tyle światła? Ficus - formowanie - Kitaq - 10-20-2015 Niestety taki mamy klimat :lol: Tylko pamiętaj, że nawóz jesienią maksymalnie raz w miesiącu albo rzadziej. Re: Ficus - formowanie - jm48 - 10-20-2015 jm48 napisał(a):Nawozić to za mało, albo i za dużo.A więc z uwagi na panujący zimą ogólny deficyt światła, fukuskowi przez ten okres lepiej będzie ograniczyć również ilość ciepła. Temperatura 10-15 oC była by korzystna. Niech sobie spokojnie czeka na lepsze czasy. Ficus - formowanie - dmader - 10-21-2015 Wiec jak mam go dać np. do garażu, strych tak aby było 10 - 15 stopni? Ficus - formowanie - jm48 - 10-22-2015 Było by dobrze, o ile nie będzie tam całkiem lub prawie ciemno. Ale fikusy twarde dość są, dużo zniosą, tyle że pozostawienie w ciepłym i suchym powietrzu mieszkania skutkować może żółknięciem i zrzucaniem starszych listków, a przy niedostatku światła wybieganiem cienkich przyrostów. Już na tych zdjęciach widać, że młode listki nieco cherlawe. Re: Ficus - formowanie - dmader - 03-12-2016 Witam W piątek fikus jeszcze wyglądał tak jak jest poniżej Re: Ficus - formowanie - dmader - 03-12-2016 Wczoraj dokonałem formowania i wygląda tak: Re: Ficus - formowanie - dmader - 03-12-2016 Starałem się fikusa uformować na styl moyogi. Aczkolwiek to jest ciężka sprawa. Co sądzicie o tym fikusie, czy coś zmienić? Ficus - formowanie - Bolas - 03-12-2016 Wygląda strasznie. Płaski bez ruchu w gałęziach. Ale to ficus i możesz gałęzie zaszczepić w miejscach w których będziesz chciał. Teraz go zagęszczaj. Re: Ficus - formowanie - dmader - 03-12-2016 Bolas, dzięki za bolesną prawdę, jest to moje pierwsze formowanie, po Twoich słowach widzę swoje błędy. Myślałem o tym, proponuję aby te boczne gałęzie ugiąć bardziej w dół jak i skręcić troszkę względem siebie, oraz górę bardziej wygiąć, co Ty na to? Ficus - formowanie - Bolas - 03-13-2016 Nie ma się co spodziewać cudów jeżeli ma się do formowania 3 gałęzie to ta roślina od razu nie będzie wyglądać tak: ![]() http://www.bonsaiforum.pl/post37026.html?hilit=szczepienie%20ga%C5%82%C4%99zi#p37026 Możesz zobaczyć nasze początki pokazujemy je na FB - też nie były super: https://www.facebook.com/PolskaAsocjacjaBonsai/?fref=ts Re: Ficus - formowanie - dmader - 03-13-2016 Dokonałem lekkiej modyfikacji, myślę, że jest lepiej. Mam pytanie - czy po takich cięciach faktycznie fikus jaki czas musi być w półcieniu około 3 tygodnie? Ficus - formowanie - Bolas - 03-13-2016 O tej porze roku to on ma non stop półcień jak nie ciemniej. Re: Ficus - formowanie - dmader - 03-13-2016 Do tej pory marchewa stała na parapecie przy oknie, po cięciu położyłem przy ścianie (daleko od okna), więc rozumiem, że mogę dać z powrotem na parapet? A i jeszcze jedno, czytałem, że trzy tygodnie przed jak i trzy tygodnie po cięciu nie wolno nawozić, to prawda? Ficus - formowanie - Bolas - 03-13-2016 2xtak Ficus - formowanie - pawulonjaman - 03-13-2016 Ja bym zmienił kąt nasadzenia a potem popracował nad ruchem pnia, ale myślę że najlepiej będzie jak teraz dasz spokój roślinie |