![]() |
Outdoor Jałowiec - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html) +--- Wątek: Outdoor Jałowiec (/thread-243.html) |
Outdoor Jałowiec - Sim248 - 04-19-2007 Witam wszystkich bardzo serdecznie! ![]() Tą fascynującą sztuka jaką jest bonsai interesuje się już jakiś czas, ale moje pierwsze drzewko bonsai powstało ponad rok temu. Był to oczywiście fikus, gdyż bałem się eksperymentować z bardziej wymagającymi gatunkami, aby ich nie uśmiercić :twisted: ! Rok minął a fikus nadal żyje i ma się bardzo dobrze. Postanowiłem więc zrobić swojego pierwszego Outdoor'a z Jałowca. Jak mi to wyszło możecie zobaczyć poniżej (oczywiście jest to Jałowiec po pierweszym formowaniu, także jeszcze wiele lat, aż bedzie wyglądał tak jak powinien). Proszę o nie szczedzenie mi słow krytyki (oby tylko nie za ostrej, żebym się nie zniechecił :lol: ). Pierwsze zdjecie przedstawia front drzewka (to białe to pasta antygrzybiczna, gdyż nadal czekam na płyn do Jin ![]() Pozdrawiam ![]() ![]() - Mort - 04-19-2007 Pepełniłeś kilka rzucających się w oczy błędów; 1. drzewko jest 2D, pomimo gałężi z tyłu 2.Wędki 3 nebari jest za słabe, wątłe(połż kamyk z drugiej strony pnia to nie bedzie tak bardzo to widoczne No to tyle co do moich odczuć.....a jak drugie formowane drzewko(tak wynika z opisu)całkiem dobrze :wink: - Sim248 - 04-19-2007 Witam 8) Dzięki Mort za opinie, ale czy mógłbyś troche bardziej rozwinać błedy z numerkiem 1 (drzewko jest 2D) i 2 (wędki), oraz opisać jak ewentualnie to naprawic? Mile widziany jakiś wirt. ![]() Pozdrawiam - Mort - 04-19-2007 Ad.1 drzewko wydaje się płaskie ,gałązki z tyłu są niewidoczne co daje taki efekt(przynajmniej na zdjęciu) Ad.2wędkigałązki są na końcach nie naturalnie mocno zawinięte w górę Teraz już sam chyba wtymyślisz co zrobić - Jacek Grzelak - 04-19-2007 Michale , drzewko to posiada 3D , po to jest właśnie fota z góry , bo fota sama w sobie jak każda inna nie posiada trójwymiaru , więc na niej każde bonsai wygląda jak 2D . Natomiast co do wędek , to owszem one tu są , jednak wędki to nie zadarte w górę ogonki :wink: a gałązki wychodzące z pnia pod nieodpowiednim kontem i zagięte esowato w dół :roll: ![]() - wog - 04-19-2007 nie jest to idealny wirt(forma)3D to Ona ma w przeciwienstwie do wirta,forme ta juz konsultowalem wiec nie jest to tylko moja wizja. ![]() - *>Arke<* - 04-20-2007 A może coś tak ![]() - Bartosz Warwas - 04-20-2007 Wydaje mi sie, że virt woga jest zdecodowanie bardziej przyslosciowy... Natomiast myślę, że to co najbardziej "bije" po oczach to czubek rosliny. Musisz nad tym popracowac. MOD: Niestosowanie enterow miedzy zdaniami obowiazuje wszystkich! - poprawione - Sim248 - 04-20-2007 Witam wszystkich zapaleńców bonsai ![]() Wielkie dzięki za opinie i wirty. Tak jak pisałem na początku jest to dopiero pierwsze formowanie i zdaje sobie sprawe z tego, że jeszcze wiele czasu i pracy upłynie zanim to drzewko zacznie przypominać bonsai z prawdziwego zdarzenia. Mam jednak pytanko odnośnie czubka (bo zawsze sprawia mi to kłopot - formowanie :? ), czy może mi ktoś polecić jakiś artykuł na jakiejś stronie objaśniający zasady formowania tak zwanej "czapeczki" :wink: Jeszcze raz wielkie dzieki! Pozdrawiam - Bolas - 04-20-2007 Mysle ze jak na pierwsza rosline poradziles sobie bardzo dobrze. Masz niedociagniecia z "dziedziny" ruchu pnia i ulozenia chmurek co da sie skorygowac jeszcze na tej roslinie co widac po zaproponowanych wirtualach. Dobra robota. - Sim248 - 04-20-2007 Witam 8) Bolas co do ruchu pnia to poprostu nie chciałem przegiać pałąka :lol: i połamać drzewka, zwłaszcze że to pierwszy mój jałowiec i dopiero badam giętkość tego gatunku. Postaram się dziś po pracy troche nad nim posiedzieć i dopracować te gałązki, pień jednak chyba narazie zostawi w spokoju (chociaż to oczywiście wyjdzie w praniu). Najbardziej problematyczną dla mnie dziedziną jest już wyżej wymieniana "czapka". Może ktoś udzieli mi kilku porad? A może ktoś coś wie o jakiś warsztatach w zachodniopomorskim? Pozdrawiam - Jacek Grzelak - 04-20-2007 Warsztaty bendą , na pewno w maju , jednak nie znam jeszcze bliższych szczegółów co do daty , no i miejsce jeszcz nie jest określine na 100% gdzie bendą najpierw , czy u mnie w Żabinie , czy w Poznaniu ![]() - Mort - 04-20-2007 Jacku chodziło mi o to że patrząć na fotę pierwszą widzę tylko 2D....nie zaprzeczam temu że ma 3D....Wędki....szczerze mówiąc nie wiedział żę wędki wyglądają inaczej :oops: - rafal kulesza - 04-20-2007 Byłoby dobrze gdybyś nadał jakiś ruch gałązką przez co skróciłbyś je. Nie mogę wrzucić wirta ale chodzi mi o zrobienie z gałezi tzw. esek. Tylko nie "przeginaj" zbyt mocno. Chodzi wkońcu o to by gałęzie wyglądały naturalnie. - Sim248 - 04-24-2007 Witam 8) Tak jak pisałem już wcześniej w piątek zaraz po pracy usiadłem i troszkę pozmieniałem układ gałązek, co do pnia i nadania mu wiekszej dynamiki to na to też przyjdzie jeszcze czas :wink: . Efekt tych zmian możecie zobaczyć poniżej. I co teraz myślicie o tym drzewku :?: ![]() Pozdrawiam - Sim248 - 04-27-2007 Witam 8) I jak nikt niechce zabrać głosu odnośnie małego przeformowania :? tej roślinki? Proszę o jakieś komentarze, co jeszcze jest źle zrobione i co ewentualnie się wam podoba? Pozdrawiam - Patryk Radulak - 04-27-2007 Wklej fotę całej rośliny po dokonaniu poprawek, a nie tylko jej część. - Sim248 - 04-30-2007 Witam 8) To jest zdjęcie całej rosliny tylko bez doniczki! Ale jak coś to może niedługo pstrykne pare fotek i je tu wkleje! Pozdrawiam - Sim248 - 04-14-2008 Witam wszystkich 8) Pamiętacie tego brzydala :?: Zima mineła ![]() ![]() - wog - 04-14-2008 przeswietlilbym zielen i upieram sie nad tym, aby przechylic gore lekko w prawo , aby dodac drzewku dynamiki - Sim248 - 04-14-2008 Witam wog Chciałbym powiedzieć, że zdjęcie jest troche przekłamane i zageszcza faktyczną zieleń. Co do pochylenia góry w prawo to się z tobą w 100% zgadzam i skoryguje to (jezeli sie da i nie pęknie) w ten weekend lub w przyszłych formowaniach. Zastanawiam sie rownież nad likwidacją lub przerobieniem na jin'y tej najniższej gałęzi po prawej stronie. Co ty o tym myślisz? Pozdrawiam - wwoadas - 04-14-2008 Ta galaz najnizsza zostaw- ona jest pierwsza i zarazem glowna galezia. Skrocil bym troche to trzewko albo ucinajac gore albe wyginajac ja do tylu- chodzi mi o ten ostatni kawalek co od niego nizej odchodza dwie galazki. |