Co się dzieje z grabem? - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA WSZYSTKICH (http://bonsaiforum.pl/forum-3.html) +--- Dział: FORUM DLA POCZĄTKUJACYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-6.html) +--- Wątek: Co się dzieje z grabem? (/thread-2433.html) |
Co się dzieje z grabem? - ptaknadrzewie - 06-15-2016 Kurcze mam dylemat z jednym z grabów. Jeden z nich - koreański - fajnie rośnie, natomiast pospolity, stanął w miejscu, pąki zaczęły mu zasychać, a niektóre z wykształconych listków żółknąć. Wykonałem wszelkie możliwe opryski, ale nic się nie zmieniło. Pod mikroskopem w sumie nie widzę zmian (choć może źle patrzę) - niebardzo mam punkt zaczepnienia. I taki stan zawieszenia trwa z 3-4 tygodnie. Trochę się obawiam, że stracę sezon. Trzymam do w mieszance: akadama : lawa : bims : zeolit (7:1:1:1) Jeżeli chodzi o pielęgnację, to podlewam, gdy ziemia lekko przeschnie. Czy ktoś z Was miał podobny temat i może podzielić się doświadczeniem? Co się dzieje z grabem? - ptaknadrzewie - 06-15-2016 Tak się zastanawiam, czy nie może mieć to związku z odczynem gleby. Mimo składu, który padałem wyżej, odczyn po sprawdzeniu jest lekko kwaśny, hmmm... Re: Co się dzieje z grabem? - easylord - 06-19-2016 Moim zdaniem jest problem z podlewaniem..... a dokładnie roślina może być przelewana Co się dzieje z grabem? - oliwia99 - 06-20-2016 Kiedy był przesadzany?Czym nawozisz? Co się dzieje z grabem? - ptaknadrzewie - 06-23-2016 Był przesadzony na wiosną tego roku po nabrzmieniu pąków. Nawożę biogoldem i biohumusem. W ubiegłą niedzielę przesadziłem drzewko ponownie, do nieco nowej mieszanki i mniejszej doniczki, tak aby podłoże szybciej przesychało. Póki co minęło kilka dni, więc trudno wyrokować - obserwuję. Wydaje mi się, że przyczyną mogła być zbyt głęboka doniczka, tzn. podłoże bliżej dna znacznie wolniej wysychało, niż te w warstwie z korzeniami. Dam znać, jak dalej z drzewkiem za jakiś czas. Liczę teraz na drugi rzut liści w tym roku i "cudowne odrodzenie" Co się dzieje z grabem? - jm48 - 06-23-2016 Wygląda mi na to, jakby ruszył z pomocą wewnętrznych zapasów, podobnie jak badyl wstawiony wiosną do wazonu z wodą, a potem na dalszą jazdę już zabrakło siły. Jakiś problem z korzeniami...? Co się dzieje z grabem? - ptaknadrzewie - 06-24-2016 No właśnie bryła korzeniowa skromna i niezbyt rozwinięta... jm48, masz może jaką radę? Co się dzieje z grabem? - jm48 - 06-24-2016 Utrzymywać umiarkowaną wilgotność podłoża, ciepło, wilgotne powietrze i czekać. Przydatny byłby np. jakiś namiocik foliowy, ale w cieniu i okresowo wietrzony. Co się dzieje z grabem? - oliwia99 - 06-24-2016 Przesadzanie w czerwcu to chyba nie dobry pomysł a jak piszesz że to już drugi raz w tym roku to.....Trochę cierpliwości,i poczytaj o terminach poszczególnych prac w ciągu roku. Co się dzieje z grabem? - ptaknadrzewie - 06-27-2016 Zdaję sobie sprawę, że termin nie jest szczęśliwy. Natomiast uznałem, że muszę zajrzeć dokładnie co tam siedzi w korzeniach. I okazało się, że się nie wykształciły lub zostały zjedzone. Tym bardziej, że po pierwszym przesadzeniu drzewo wystrzeliło pąkami i świeżymi liśćmi, ale później stanęło w rozwoju i zaczęło je bardzo powoli gubić. Póki co utrzymuję podłoże delikatnie wilgotne, profilaktycznie podlałem je roztworem zwalczającym larwy ziemiórki i przestawiłem nieco bardziej w cień, co akurat grabowi nie powinno zaszkodzić. Dodatkowo zacznę podlewać Supertirve, aby pomóc się drzewku ogarnąć. Zobaczymy Co się dzieje z grabem? - ptaknadrzewie - 08-12-2016 Aktualizacja historii: po przełożeniu do świeżego podłoża, drzewko nadal żyje, choć jego stan się nie zmienił. W lipcu nie puścił drugiego rzutu liści, widać wprawdzie czerwonawe zaczątki pąków,ale pąki się nie wydłużyły, więc liści raczej z nich już nie będzie. Utrzymuję podłoże delikatnie wilgotne, podlałem też dwa tygodnie temu Blackstarem,środkiem stymulującym korzenie do wzrostu (klik). zasilam też dolistnie. Zobaczymy co będzie dalej. |