Dąb na działce - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA WSZYSTKICH (http://bonsaiforum.pl/forum-3.html) +--- Dział: FORUM DLA POCZĄTKUJACYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-6.html) +--- Wątek: Dąb na działce (/thread-2484.html) |
Dąb na działce - endi251l - 08-12-2016 Witam W ostatnich dniach zakupiłem działeczkę Za płotem rośnie duży dąb a na mojej działce dziś w krzaczkach za uwarzyłem trzy małe dęby Dęby może mają max 30 cm Dęby te małe rosną w ciągłym cieniu i złych warunkach Mam teraz pytanie Czy można te Dęby dać do doniczki ??? A jak tak to w jakiej odległości wykopać Dąb żeby nie uszkodzić korzeni i rósł w doniczce od Bonsai I poprosił bym o jakieś rady co i jak postępować z Dębem Dąb by został na tej działeczce ale w innym miejscu Dąb na działce - LdKolanko - 08-12-2016 pytanie co chesz osiągnoć i jakie mają wymiary zdjęcia by dużo ułatwiły. Pozdrawiam Dąb na działce - endi251l - 08-13-2016 Osiągnąć chcę drzewko miniaturę w doniczce żadnych wygibasów takich jak gięcie drzewka albo coś tam innego Chcę zeby było proste te drzewko i w doniczce Zrobić taką miniaturę czyli Bonsai A zdjęcia dam później jak wrócę z działeczki Re: Dąb na działce - endi251l - 08-13-2016 To jest ten Dąb Ten większy został dziś odkryty w krzakach Ten większy ma około metra Dąb na działce - kris84 - 08-13-2016 To jest klon i do tego siewka. Dąb na działce - endi251l - 08-13-2016 Oki może to i Klon nie wiem sam dokładnie A jeżeli to jest Klon to jaka może być to odmiana ??? I można z niego coś fajnego zrobić czy lipa ??? Dąb na działce - endi251l - 08-13-2016 Znalazłem u wujka Google taką stronę skoro to jest klon I powiedzcie mi czy to z moich zdjęć jest to samo co z tej strony ??? http://www.jawura.com.pl/klon2010.html Dąb na działce - Włodzimierz Pietraszko - 08-13-2016 To są jakieś żarty czy co? hock: Dąb na działce - jm48 - 08-13-2016 Właśnie też zamierzałem się do tego odnieść. Początkowo myślałem, że to dzieciak jakiś, ale wygląda na to że nie, że to dorosły człowiek bo o "swojej kobicie" w innym wątku wspomina. Podstawowego wręcz pojęcia o roślinach nie ma, dębu od klona nie odróżnia, ale co mu tam, nie ważne dąb czy klon, nie będzie zaczynał od uprawy marchewki na zakupionej działce, bonsai od razu sobie z tego dębo-klona wyhoduje... pewnie w terrarium razem z poszukiwaną serissą, legwanem i gekonem... jak tylko pokona pierwszą przeszkodę - zdoła go wykopać i umieścić w doniczce do bonsai... Ale optymizmu można tylko pozazdrościć. Dąb na działce - endi251l - 08-14-2016 Przepraszam bardzo ale czy to jest forum stworzone Bonsai??? Czy coś innego??? Skoro się ja albo ktoś inny pyta i prosi o pomoc to od tego zostało stworzone to forum tak ??? Czy się mylę ??? Więc tak panie jm48 Za jakiś czas zakupuję Terrarium i pytałem się czy dane drzewko może tam być Panie jm48 i co pan widzi w tym że ja chcę Terrarium np. z gadem i tam dać swojego fikusa To takie złe Pytałem się na tym forum o radę czy tam można po to jest te forum Odpowiedź uzyskałem ale nie na tym forum Dla pana wiedzy tak można dać Fikusa do Terrarium i to nie będzie nikomu przeszkadzać Panie Włodzimierz Pietraszko dla pana wiedzy ja jestem początkujący Kiedyś pan też był ciemny i chciał uzyskać wiedzy jak najwięcej i dowiadywał się pan i czytał Czy tak nie był ??? Ja jestem na poziomie co pan był kiedyś więc jak pan by podzielił się swoją wiedzą było by lepiej I nie jestem tutaj sam że się pytam bo od tego jest te forum A jeżeli nie macie ochoty pomóc to nie odpowiadajcie najlepiej Dąb na działce - Bolas - 08-14-2016 Panie Ciężki Andrzeju nie chodzi o to czy chcemy pomóc czy nie ale to tak jakby zaczynać dyskusję z 5latkiem na temat teorii względności. Nie odróżniać klonu od dębu to mogą dzieci z podstawówki a nie dorośli ludzie tym bardziej ci którzy chcą się zajmować w jakiś sposób uprawą drzew. Nikt nie wymaga by znał pan wszystkie odmiany gatunkowe ale podstawą do jakiejkolwiek dyskusji jest fakt że rozmówca jest choć na podstawowym poziomie wiedzy. Proszę nie dziwić się że w pewien sposób traktujemy pana z górki ale po wcześniejszych pana postach ciężko traktować pana poważniej tym bardziej że od postu z terrarium niewiele o botanice pan przyswoił. Odpowiadając na twoje pytania to ten sam gatunek który masz w linku. Siewkę podważasz grabkami i wyciągasz nie będzie miała dużo korzeni. Choć podejrzewam że jedna z nich wyrasta ze starego wykarczowanego korzenia. Jeżeli nie będą formowane jako bonsai samo wsadzenie do donicy nie spowoduje że się nimi staną. Dąb na działce - endi251l - 08-14-2016 Ja jestem w tych tematach świeży bo od niedawna zacząłem się interesować Bonsai i przyznam w tych tematach jestem jeszcze świerzak Więc żeby zdobyć wiedzę i pomoc od doświadczonych ludzi wylądowałem właśnie tu na tym forum Lecz tak jak widać pomocy nie można raczej tu zdobyć Zamiast odpowiedzi to czytam jakieś głupoty np. jm48 A nie można by było dajmy na to jest pytanie Czy Fikus może być w Terrarium ??? To kto ma wiedzę i wie co i jak pisze Nie nie może być bo coś tam coś tam Albo może być ale musisz zapewnić mu jakieś warunki Albo jak nie wiem to nic nie pisze I tyle w tym temacie Panowie i Panie czy to jest takie trudne ??? Od tego jest stworzone to forum żeby pomóc ludziom co się pytają Nawet dla tych co mają mikro wiedzę na temat Bonsai a chcą się tym zajmować i oczekują pomoc Ja nie cały rok się tym interesuję i chcę mieć wiedzę więc się pytam Jeżeli ktoś nie wie albo ma pisać głupie odpowiedzi to niech nie odpisuje Panie Bolas dziękuję za tą odpowiedź Odpowiadając na twoje pytania to ten sam gatunek który masz w linku. Siewkę podważasz grabkami i wyciągasz nie będzie miała dużo korzeni. Choć podejrzewam że jedna z nich wyrasta ze starego wykarczowanego korzenia. Jeżeli nie będą formowane jako bonsai samo wsadzenie do donicy nie spowoduje że się nimi staną. Ta odpowiedź dużo pomogła mi |