Dąb na bonsai - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA WSZYSTKICH (http://bonsaiforum.pl/forum-3.html) +--- Dział: FORUM DLA POCZĄTKUJACYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-6.html) +--- Wątek: Dąb na bonsai (/thread-2560.html) |
Dąb na bonsai - Bokizator - 12-18-2016 Witam Was wszystkich serdecznie. Pozyskałem 5 dębów (2 mniejsze, 3 większe), które chcę uformować na drzewka bonsai. Przy przesadzaniu większość mniejszych korzeni zachowałem, a korzeń główny skróciłem do głębokości doniczki. Wszystkie zostały wstępnie poprzycinane. Proszę o ocenę czy są to dobre materiały na bonsai. Czy duże dęby powinienem przyciąć drastycznie? Będę wdzięczny na wszelkie sugestie. Z góry dzięki za pomoc Dąb na bonsai - Bolas - 12-18-2016 Pozyskałeś rośliny na które nie masz pomysłu? Dąb na bonsai - tomwoski - 12-19-2016 Nie chce cie martwic ale dla mnie to strata czasu, biorąc pod uwagę jakiej wielkości są liście dębu. Moim zdaniem dobre bonsai z dębu mozna wyprowadzic z materialu min 70 - 80 cm wysokości i pniu o szerokości conajmniej 10 - 15 cm. Oczywiście możesz próbować zrobić delikatną formę ale do dębu jakoś nie mi to nie pasuje. Dąb na bonsai - Bokizator - 12-19-2016 Dęby te były rozjeżdżane przez samochody i regularnie podgryzane przez zwierzynę dlatego zainteresowałem się tymi drzewkami. Wielkość liści tych dębów to ok 5-6 cm. Tematem bonsai zainteresowałem się dwa tygodnie temu. Dopiero poznaję podstawy styli i ich kanony. Dziękuję za cenne sugestie. Dąb na bonsai - Silver - 12-24-2016 chwali Ci się że masz wrażliwość względem roślin i nie przechodzisz obojętnie obok tego co jest niszczone,jednak pozyskiwanie roślin bez wiedzy i pomysłu na przyszłość to marnotrawstwo - zwłaszcza takich roślin jak dęby.Jeśli masz możliwość to wsadź je do gruntu i niech sobie rosną. Zamieszczam zdjęcie abyś zobaczył różnicę miedzy tym co masz a tym co jest bonsai Dąb na bonsai - zbyszek - 12-24-2016 Dęby są roślinami trudnymi w uprawie i dlatego jest w kolekcjach ich niewiele. Bonsai to nie tylko grube stare drzewo w pięknej donicy, ale COŚ do czego się dąży . Gdyby ktoś popatrzył 20 lat temu na moje graby wykopane pod lasem i wsadzone do skrzynki balkonowej tez by się uśmiał , z tego co ja robię. Dziś patrzę już z innej perspektywy bo czas uczy pokory. Staraj się utrzymać drzewka przy życiu /sprawdź wymagania i terminy prac pielęgnacyjnych/, a później proponuję wsadź w płaską miskę /praca nad korzeniami/ grupując np. w lasek . Przez kilka lat będziesz miał zajęcie /spiesz się po woli/ http://4.bp.blogspot.com/_uM5mwrsBFYw/R ... nsai-2.jpg Dąb na bonsai - Bolas - 12-25-2016 Prawda Zbyszku tylko czy 20lat temu mieliśmy inne wyjście niż uczenie się na własnych błędach? W dzisiejszych czasach odpowiedź na nurtujące nas pytania dostaniemy w kilka dni. Wiedza jest w zasięgu ręki sęk w tym że kiedyś trzeba było się naszukać i kto zdobył odpowiedź zapamiętał trud jaki w jej uzyskanie włożył przez co bardziej ją zapamiętywał. Teraz jest trochę odwrotnie. Dąb na bonsai - tomwoski - 12-28-2016 Sama prawda Bolas, ale sa do tej pory są techniki które doświadczeni bonsaiści niechętnie się dzielą, bo zdobywali ta wiedze z trudem przez lata, dlatego sztuka bonsai jest tak niesamowita czasem z doświadczenia samemu mozna nauczyć sie czegoś czego nie uczą na warsztatach (nie ujmujac warsztatom) , czego nie ma nawet w książkach i to jest satysfakcjonujace. Co do debow z posta to ja raczej wsadzil bym je do gruntu na jakiejs dzialce i poprostu przycinal od czasu do czasu a za 5 -7 lat dopiero wykopał. Dąb na bonsai - Bolas - 12-28-2016 Nie spotkałem się z takim podejściem na warsztatach aczkolwiek trudno się spodziewać że osoba która nie potrafi drutować dowie się jak wszczepiać korzenie czy inne "triki" stosowane przy uprawie. Nawet nie będzie w stanie tego pojąć. Dąb na bonsai - tomwoski - 12-28-2016 Ja też się nie spotkałem przynajmniej w Polsce , ale różne historie slyszałem. W Polsce sztuka bonsai jest na dosyć wysokim poziomie ale swego czasu jak zaczynałem swoją przygodę z bonsai za granicą spotkałem się z pseudo bonsaistami, którym zależało żeby zrobić tylko biznes, także zdarza się. |