Forum Polskich Bonsaistów
Początkująca osoba szuka rady - Wersja do druku

+- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl)
+-- Dział: DLA WSZYSTKICH (http://bonsaiforum.pl/forum-3.html)
+--- Dział: FORUM DLA POCZĄTKUJACYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-6.html)
+--- Wątek: Początkująca osoba szuka rady (/thread-2574.html)

Początkująca osoba szuka rady - Everrion - 01-26-2017

Witam,
niedawno dostałem na prezent drzewko. Zawsze chciałem mieć własne
dlatego chciałem podejść do tego poważnie.

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jaki to rodzaj drzewka?

Jak się nim zajmować?
Jak często podlewać?
Jestem totalnie zielony w takich sprawach.
Martwi mnie tylko, że niektóre listki są żółte.

Jak temu zaradzić?
Kupiłem ziemię Akadame oraz nawóz Bonsai Master i jeden w płynie firmy Nohelgarden. Nie wiem czy dobre.
Bardzo proszę o pilną odpowiedź.
Z góry dziękuję

Początkująca osoba szuka rady - popek2002 - 01-26-2017

Cześć,
To jest prawdopodobnie azalia ( lub jakiś kuzyn o podobnych wymaganiach). Liście zrzuca bo musi się jeszcze zaaklimatyzować.
O jej wymaganiach poczytaj sobie w internecie (albo poszukaj na forum, może coś znajdziesz). Z nawozem i przesadzeniem poczekałbym do wiosny.
Powodzenia w poszukiwaniach i opiece nad roślinką Big Grin
Ps: Mi się podoba Smile

Początkująca osoba szuka rady - jm48 - 01-26-2017

Mocne wyzwanie jak na początek.
Rodzaj Azalia, setki gatunków.
Jak dla mnie, a przez wiele lat miałem i mam sporo roślin, najtrudniejszy w utrzymaniu rodzaj.
Próbowałem ze trzy razy, nie udało mi się utrzymać w jako takiej kondycji dłużej jak dwa sezony. Potem już odpuściłem.

Re: Początkująca osoba szuka rady - Everrion - 01-26-2017

Dziękuję bardzo za odpowiedź Smile

Początkująca osoba szuka rady - MaciekMM - 01-27-2017

Everrion napisał(a):Kupiłem ziemię Akadame

Wydaj się, że lepszym rozwiązaniem byłby zakup kanumy. Akadama nie jest zbyt odpowiednim podłożem ze względu na zbyt wysokie pH. Możesz przez to mieć problemy z utrzymaniem rośliny. Być może dodatek torfu kwaśnego w jakiejś proporcji załatwiłoby sprawę. Ja nie ryzykowałem i moja świetnie ( odpukać w niemalowane Smile ) rośnie właśnie w kanumie. W związku z tym, że jest to podłoże "jałowe" a roślinę trzymam w domu- (nieogrzewany pokój z temp 10-15sC) nawożę, choć oczywiście w znacznie mniejszym stopniu niż w pełni sezonu. Co do nawozu to dodatkowo zakwaszam nawozem typowo dla azalii/różaneczników.

Początkująca osoba szuka rady - Everrion - 02-16-2017

Witam,
chciałbym wszystkim bardzo podziękować.
Takie są efekty waszych rad na dzień dzisiejszy Smile

Jeszcze raz bardzo dziękuję.

Początkująca osoba szuka rady - jm48 - 02-16-2017

No... to jeszcze chyba nie jest efekt naszych porad.
Z rozpędu rozkwitła, ale pięknie i widać ma jeszcze dużo pączków.
Oby Ci się dobrze chowała.

Początkująca osoba szuka rady - tomwoski - 02-17-2017

To jest Azalia prawdopodobnie z jakiegos rodzaju Indica, cieplolubna ale bardzo ciezka w utrzymaniu w domu. Potrzebuje wysokiej wilgotnosci powietrza i kwasnej gleby. Takze w pierwszej kolejnosci odpada podlewanie twardą wodą, latem koniecznie na zewnatrz. Najlepsza mieszanka glebowa to kanuma plus kilkanascie % mchu torfowca (sphagnum). Ten rodzaj moze kwitnac nawet 2-3 razy w roku.

Początkująca osoba szuka rady - Bolas - 02-18-2017

Tyle że kwitnienie strasznie osłabia roślinę. Kwiat i pąki kwiatowe usuwa się gdy przekwitnie już w 60-70%. Od razu usuwa się kwiaty które zaczynają więdnąć razem z dnem kwiatowym.

Początkująca osoba szuka rady - Pelidea - 02-18-2017

Ale za to jak pięknie wygląda. No i zaletą jest długość kwitnienia - moje kwitną od początku stycznia i jeszcze nie widać końca. Smile