Klon palmowy - problem z liścmi - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA WSZYSTKICH (http://bonsaiforum.pl/forum-3.html) +--- Dział: FORUM DLA POCZĄTKUJACYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-6.html) +--- Wątek: Klon palmowy - problem z liścmi (/thread-2663.html) |
Klon palmowy - problem z liścmi - souljah - 05-03-2017 Witam, Mam problem z balkonowym klonem palmowym z którego chcę zrobić bonsai. Drzewo mam od kwietnia 2016. Niektóre liście dość szybko deformują się, zmieniają kolor i wysychają. W zeszłym roku był podobny problem. Co ciekawe tylko liści z górnej partii drzewa to dotyka. Z góry dziękuję za pomoc w ustaleniu od czego może to być. pozdrawiam Klon palmowy - problem z liścmi - Pelidea - 05-03-2017 Wygląda na poparzenie słoneczne. Klon palmowy - problem z liścmi - souljah - 05-03-2017 Raczej byłbym skłonny wyeliminować ten czynnik biorąc pod uwagę ilość słonecznych dni w naszym kraju tej wiosny (większość czasu pochmurno, deszcz etc.). Klon palmowy - problem z liścmi - Bolas - 05-03-2017 O dziwo klony o czerwonej barwie bardzo szybko reagują na ostre słońce. Poza tym choroby grzybowe w klonach palmowych są związane z wysoką wilgotnością i brakiem cyrkulacji powietrza w koronie drzewa. Klon palmowy - problem z liścmi - bart - 05-04-2017 Cześć, wydaje się, że podobny problem miałem ze swoim klonem, opisałem sprawę tutaj: klon-czy-to-choroba-czy-nadmiar-slonca-t16508.html Dzisiaj klon dogorywa, straciłem część gałęzi, na razie listków nie wypuścił, choć próbuje. Przesadziłem go na wiosnę, ale chyba będzie na straty A szkoda tym bardziej, że moje drzewko było również pamiątką Opinie były podzielone, niby nadmiar słońca im nie powinien szkodzić. Ale... w połączeniu z "piekarnikiem" na balkonie, prawdopodobnie w moim przypadku zaszkodziło mu "wysuszenie". A w konsekwencji, nieumiejętne podlewanie, źle zbalansowana wilgotność. Tyle, że w Twoim przypadku - o "piekarniku" na balkonie obecnie nie ma mowy Więc może nadmiar wilgoci i brak cyrkulacji powietrza, o czym pisze Bolas powyżej? pozdrawiam Bartek Klon palmowy - problem z liścmi - souljah - 06-12-2017 Dziękuję wszystkim za pochylenie się nad moim drzewkiem. Re: Klon palmowy - problem z liścmi - jm48 - 06-13-2017 souljah napisał(a):Raczej byłbym skłonny wyeliminować ten czynnik biorąc pod uwagę ilość słonecznych dni w naszym kraju tej wiosny (większość czasu pochmurno, deszcz etc.).Ilość słonecznych dni nie ma tu specjalnego znaczenia. Roślinie "niezahartowanej" do poparzenia wystarczy tylko ten jeden pierwszy słoneczny dzień, kilka godzin ostrego słońca i gotowe. To jest zjawisko całkiem podobne do poparzeń naszej ludzkiej skóry. Re: Klon palmowy - problem z liścmi - souljah - 06-16-2017 jm48 napisał(a):souljah napisał(a):Raczej byłbym skłonny wyeliminować ten czynnik biorąc pod uwagę ilość słonecznych dni w naszym kraju tej wiosny (większość czasu pochmurno, deszcz etc.).Ilość słonecznych dni nie ma tu specjalnego znaczenia. Dzięki! Chyba macie rację z tym słońcem; drzewko jest od strony południowej i z tego co pamiętam były słoneczne dni zanim te liście tak się zmieniły. Teraz już raczej nie widzę, aby ten problem postępował dalej (a nie pryskałem go żadną chemią, jedynie bioseptem, więc to raczej nie grzyb), więc pewnie się już przyzywyczaiło do słońca. |