Forum Polskich Bonsaistów
Klon palmowy. - Wersja do druku

+- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl)
+-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html)
+--- Dział: PREBONSAI (http://bonsaiforum.pl/forum-23.html)
+--- Wątek: Klon palmowy. (/thread-2831.html)

Klon palmowy. - Grzegorz the juniper - 02-22-2018

Witam.
Zakupiłem drzewko wstępnie formowane. Co myślicie o tym materiale?
Nie jestem pewny gdzie powinien być przód drzewka. Wydaje mi się ze najlepiej jeżeli wybiorę ustawienie ze zdjęcia nr1. Przód ze zdjęcia nr2 wydaję się byc najlepszy, tylko pień jest z tej perspektywy najwęższy. Zdjęcie nr3 odpada z powodu krzyżujących się gałęzi?
Czy powinienem coś jeszcze zmienić, uciąć lub wygiąć, za nim skupię się na rozbudowie gałęzi i defoliacji liści?

Klon palmowy. - Rafał Pater - 02-23-2018

Jak chcesz żeby Ci ktoś pomógł 'przez internet' to musisz zrobić lepsze zdjęcia. Prezentujące całą roślinę, na wprost, lekko znad poziomu doniczki i najlepiej z różnych kątów, jeżeli nie masz wybranego frontu.
Zobacz jak drzewa są prezentowane na stronie Rafała Wodzickiego:
http://niwaki.com.pl/

Oczywiście żadne zdjęcie nie odda wiernie tego, jak roślina wygląda w rzeczywistości, dlatego najlepiej możesz ocenić to Ty, lub ktoś do kogo udasz się z tym drzewkiem.

Klon palmowy. - Poso - 02-23-2018

Najniższa gałąź razi po oczach. Rozważ zrobienie odkładu i prowadzenie w kierunku sokan

Klon palmowy. - pawelo73 - 02-23-2018

OMG defoliacja Confusedhock: po co, na co? poza tym to chyba klon palmowy więc liście i tak ma małe. Przez najbliższe 20 lat zapomnij w ogóle o tym słowie. Tak jak przedmówcy pisali słabe ujęcia, ale patyś nie wygląda jakoś ciekawie, ja to bym ciachnął przewodnik po skosie tuż za pierwszą gałęzią, widoczną na pierwszym zdjęciu po prawej od dołu, i do większej donicy na 10 lat.

Klon palmowy. - Włodzimierz Pietraszko - 02-24-2018

Defoliacja nie ma na celu zmniejszania liści. Jest to podstawowy zabieg na lisciakach w celu uzyskania wzrostu nowych pędów z pąków przylisciowych co daje możliwość dodatkowego zagęszczenia korony w ciągu jednego sezonu wegetacyjnego. Wszyscy w cywilizowanym świecie bonsajowym to wiedza i stosują.

Klon palmowy. - pawelo73 - 02-24-2018

zawsze myślałem że to skutek uboczny (dodatkowe przyrosty) ale że jestem niecywilizowany dzikus z północy więc nie będę dyskutować z cywilizowanym południem Smile, natomiast tak czy inaczej musiałaby ta korona w ogóle być, żeby ją zagęszczać

Klon palmowy. - Bolas - 02-24-2018

Materiał masz ale czy on był wstępnie formowany :\ Aktualnie pracuj nad gałęziami i zagęszczeniem żeby było z czego formować. Należałoby już określić kierunek rośliny i ułożyć gałęzie potem będziesz musiał robić to na siłę.
Pawle - reakcję na utratę liści nazywasz skutkiem ubocznym? Dla bonsaisty to cel sęk w tym że w tej roślinie nie jest to niezbędne.

Klon palmowy. - Grzegorz the juniper - 02-25-2018

Dodałem nowe zdjęcia. Mam nadzieję że o takie chodziło i teraz uda się wybrać front drzewka. Wydaje mi się ze jedna z dwóch najgrubszy gałęzi powinna zostać odcięta?

Klon palmowy. - Bolas - 02-25-2018

Usunięcie tak grubej gałęzi w tym miejscu spowoduje problem z raną. Drzewo w stylu wyprostowanym spokojnym z wielkim śladem. Jeżeli ją usuniesz to wręcz pewne że strona z której wyrastał konar będzie tyłem.

Klon palmowy. - Grzegorz the juniper - 02-25-2018

Chyba odetnę cieńszą gałąź i tak jak sugerujesz miejsce odcięcia będzie tyłem drzewka.Czy to zgrubienie na końcu najgrubszej gałęzi jest Ok, czy powinienem coś z tym zrobić? Czy następnym etapem będzie rozbudowa gałęzi?

Klon palmowy. - Bolas - 02-26-2018

Wpisz sobie w googla "acer bonsai" i poszukaj inspiracji lub czegoś podobnego. Zgrubienia nir zawsze są mile widziane.

Klon palmowy. - Grzegorz the juniper - 02-27-2018

Znalazłem 3 zdjęcia na których mógł bym się wzorować. Drzewko na zdjęciu pierwszym wyglada z budowy najbardziej podobnie (oczywiście zachowując proporcje lat spędzonych na udoskonalaniem). Wygląda na to ze jedna z głównych gałęzi musi zniknąć? Jak myślicie ? Która? Dla mnie to ta cieńsza?

Klon palmowy. - Bolas - 02-27-2018

Noooo widzisz. Cel już masz teraz dążymy do niego.

Klon palmowy. - Rafał Pater - 03-01-2018

Grzegorz the juniper, a gdyby tak poszukać inspiracji również w naturze? Wink
W lesie prawie każdy stary liściak ma przynajmniej jedną dziurę, często wiele. Rozłupane pnie, pęknięcia od mrozów i piorunów.
Zobacz tutaj (wybacz, ale wrzucenie tego na forum to mordęga...):
https://photos.app.goo.gl/6Y0z0t8eyPSPhuwi2

Japońskie klony które zamieściłeś są piękne, ale nie wyczerpują możliwości.
Ja na Twoim miejscu rozważyłbym wycięcie tej najniższej, dużej 'gałęzi'. Blizne z czasem można zamienić w dziuple i nie będzie musiał to być tył drzewa.

Dalszą część drzewa można zacząć budować od drugiego poziomu obecnych gałęzi, w miejscu, w którym teraz wyrastają 3 cienkie gałązki. Na drugim zdjęciu z drugiej partii zdjęć która zamieściłeś widać ładny ruch pnia i możliwość przedłużenia go z którejś z tych 3 małych gałęzi - teraz nie trzeba jeszcze decydować z której. Ale oznacza ta, że wszystko to co wyżej, może być do wycięcia.
Dziupla byłaby wtedy po lewej stronie drzewa - moim zdaniem OK.
https://photos.app.goo.gl/p87I9tmmLrHgay0p1

Pamiętaj też, że klona możne szczepić, również z własnych gałęzi, więc możesz mieć gałąź w miejscu w którym teraz jej nie ma.

Klon palmowy. - Grzegorz the juniper - 03-02-2018

Dzięki za pomoc Panowie. Rafał Pater dziękuje za włożony czas i chęci. Teraz muszę kilka dni pomyśleć jaka drogę obrać. Wiem ze najgrubsza gałąź musi zostać odcięta.

Klon palmowy. - Bolas - 03-04-2018

Skoro tak uważasz. Klony mają bardzo slabe drewno podatne na patogeny więc pamietaj o jego zabezpieczeniu.

Klon palmowy. - Grzegorz the juniper - 03-07-2018

Rafa Pater mam dwa pytanka wynikających z braku wiedzy. Jak powinienem uciąć najgrubszą gałąź żeby zrobić z tego w przyszłości dziuplę?Rowno z pniem czy wklęsłą? Dla czego powinienem usunąć wierzchołek tak jak to narysowałeś na zdjęciu? Przypuszczam żeby pogrubić pień?
Bolas czy sugerujesz ze powinienem pryskać drzewko płynem aby je zabiezpieczyć? Jak często powinienem to robić?

Dzięki

Klon palmowy. - Silver - 03-07-2018

Moim zdaniem usunięcie tej najgrubszej gałęzi to błąd którego konsekwencje będziesz usuwał latami. Ja bym ją raczej skrócił proporcjonalnie do całości, pozbywając się jednocześnie tej " buławy " na jej końcu a usunął tą cieńsza rosnąca wyżej.

Klon palmowy. - pawelo73 - 03-07-2018

No cóż, usuwanie rany potrwa zapewne latami ale ten egzemplarz aż prosi się by ściąć go 20 cm od nasady, do kołka i do gleby na 10 lat. A tu coś na przykład (choć trzeba jak mniemam brać poprawkę, że w naszym klimacie klon palmowy może nie rosnąć tak dobrze.)
http://ibonsaiclub.forumotion.com/t1562 ... le-project

Klon palmowy. - Rafał Pater - 03-08-2018

Grzegorz - jak uciąć tą grubą gałąź? Nie wiem Tongue
Jak ma być z tego dziupla, to wszystko jedno czy obetniesz na płasko czy wklęśle. Dziuplę i tak trzeba będzie wywiercić, brzeg rany przejechać frezem albo innym narzędziem, aby był nieregularny, a nie okrągły (lub jajowaty), co świadczy o działaniu człowieka. Zastawiałbym się jedynie nad pozostawieniem 'kołnierza' tej gałęzi, co ułatwi gojenie się na jej brzegach, co również może dawać ciekawy wizualnie efekt. Pooglądaj prawdziwe stare drzewa! Smile

Poleciłem wycięcie wierzchołka i zbudowanie go z cienkiej obecnie gałęzi aby uzyskać wyraźnie zwężający się ku górze pień. Obecnie, od około 1/3 wysokości drzewa pień zwęża się bardzo nieznacznie, prawie niezauważalnie.
Zastępując drugą część pnia (mniej więcej od połowy wysokości drzewa) cienka gałęzią osiągniesz niższe drzewo z bardziej dynamicznymi zmianami grubości pnia.

Moim zdaniem nie ma potrzeby zabezpieczania rany. Drzewo bez kory zacznie po kilku latach się rozkładać, ale nie jest to niebezpieczne dla drzewa. Walter Pall, Graham Potter i inni o tym piszą - w naturze jest wiele drzew liściastych z wydrążonym pniem, których nikt nie zabezpiecza, a żyją dziesiątki lub setki lat. W przypadku dużych drzew pierwszym problemem z pustym pniem jest stabilność, a w przypadku drzewa bonsai nie musisz się tym martwić.
Proponuję wpisać w google: 'Walter Pall acer hollow' i pooglądać zdjęcia dziurawych klonów które nie były zabezpieczane a żyją w tym stanie od wielu lat.

Silver, jestem ciekawy jakie konsekwencje masz na myśli. Co więcej, uważam, że skrócenie tej gałęzi to błąd. Ta gałąź jest zbyt gruba aby kiedykolwiek wyglądała jak gałąź. Nie będzie też nigdy dobrym drugim pniem, bo wyrasta pod złym kątem. Nie mówiąc już o tym, że przez tą gałąź pień jest w tym miejscy grubszy niż u nasady.
Uważam więc, że pozostawienie tej gałęzi to błąd, przez który to drzewo nigdy nie będzie wyglądało dobrze. Ani za 5, ani za 10, ani za 20 lat.

Jedyne co można zrobić z tą gałęzią, to wyciąć cały pień powyżej tej gałęzi, a z niej zrobić dalszą część pnia. Ale wtedy zostaniesz z jeszcze większą raną, a kształt tej gałęzi wcale nie jest ciekawy.

Re: Klon palmowy. - Włodzimierz Pietraszko - 03-09-2018

Tak to się robi. Kleszcze wklesłe, równe cięcie, zabezpieczenie rany pastą.

Dwa sezony po cięciu tak to będzie wyglądało

Po 10 latach

A tak po 20 latach

Wnioski z tego proszę wyciagnąć samodzielnie.

Klon palmowy. - Grzegorz the juniper - 03-11-2018

Dziękuje za wskazówki Rafał Pater i Włodzimierz Pietraszko.
Drzewko zostało przycięte a gałęzie lekko wygięte. Po lewej stronie widzę nowe pąki, a prawą zaszczepię w przyszłym roku jeżeli nic nie puści.
Czy powiniennem jeszcze coś zrobić albo zrobiłem coś źle?
Dzięki

Klon palmowy. - Włodzimierz Pietraszko - 03-12-2018

Wszystko jest OK. Może tylko górne gałązki przyciąć mocniej do jednego węzła pąków.

Klon palmowy. - tomfish - 03-12-2018

Włodku pokazałeś nam lekcje pokory Smile - na wyniki trzeba czekać !
20 lat - szmat czasu, efekt znakomity.