![]() |
Yamadori Głóg - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: PREBONSAI (http://bonsaiforum.pl/forum-23.html) +--- Wątek: Yamadori Głóg (/thread-2883.html) |
Yamadori Głóg - Barbarossa1200 - 05-25-2018 Cześć, Podpowiedzcie co to jest ? Czy to Glóg (hawthorn)? Wielkie dzięki za pomoc ![]() Yamadori...ale co to ? - jareckiM66 - 05-27-2018 Tak, jest to głóg (ang. Hawthorn), tylko nie powiem Tobie jaki dokładnie gatunek (w Europie są dwa rodzime gatunku głogu: jednoszyjkowy (łac. Crataegus monogyna) i dwuszyjkowy (łac. Crataegus oxyacantha). Yamadori...ale co to ? - tomfish - 05-28-2018 Materiał z wielkim potencjałem ![]() Yamadori...ale co to ? - Barbarossa1200 - 05-28-2018 Tak, zdaję sobie z tego sprawe, jak również z braku mojego doświadczenia. Dlatego zwyczajnie boję się że go kolokwialnie mówiąc zepsuje. Nie mam możliwości uczestniczenia w żadnych warsztatach, na które najchętniej bym go zabrał :| I tak będzie musiał czekać aż nabiorę wprawy .... Yamadori...ale co to ? - Błaniu - 05-28-2018 Figura dość przestrzenna także lepiej pokazać komuś doświadczonemu na żywo w celu wybrania jak najlepszego kierunku... Moim zdaniem powinieneś usunąć cały ten materiał "mchopodobny" z korony... Z tego co wiem to głóg chyba ma kwiatki także będzie ładne wyglądał jak zakwitnie. Powodzenia P.S. A jaka wysokość drzewka? Yamadori...ale co to ? - Barbarossa1200 - 05-28-2018 Wysokość to 49 cm od nasady pnia. Zamieszczam rzuty zdjecia z pozostałych stron. Również jakieś mendy mi go żrą ![]() Ps. Drzewko opryskane decis 015ew A to drugi egzemplaze który udało mi się pobrać w tym samym miejscu i czasie. Jego wysokość to 67 cm Oba drzewka pobrane w tym roku więc czekam z nadzieją że przeżyją, jedyne co robię to podlewam na razie, żadnych zbędnych zabiegów aby ich nie stresować. Drugie miało głęboki system korzeniowy i podczas wykopywania, a raczej walczenia ze skałami bo drzewka rosły na skalach wapiennych, a raczej w ich szczelinach, ciężko było zachować system korzeniowy. Pierwsze drzewko natomiast miało ładny system korzeniowy naturalnie skompaktowany ponieważ rosło w zagłębienie otoczone glazami, które gdy usunąłem okazało się że wystarczyło uciacw "palowy" który wzrósł się głębiej i drzewo było wolne. Jeśli drzewka przeżyją to wracam w przyszłym roku po bardziej dorodne okazy. Na pierwszy rzut wziąłem skromniejsze aby przekonać się czy dają rade po przesiedleniu. A jest w czym wybierać...nie przesadzajac takich okazów jak powyższe jest tam tysiące, a są i takie które średnicę pnia mają kilkakrotnie większą wciąż będąc podobnych wymiarów jak powyższe...a wszystkiemu winne...kozice które regularnie od dziesiątek pewnie mawet lat są naturalnymi sprzymierzeńcami osób poszukujących yamadori ![]() Yamadori...ale co to ? - jareckiM66 - 05-28-2018 Ta gąsienica to larwa zwójki różoweczki - motyla, który składa jaja na roślinach z rodziny różowatych, do których zalicza się także głogi. Oprysk preparatem o nazwie Steward 30 WG, Rumo 30 WG, Affirm 095 SG, Coragen 200 SC. Gąsienice przepoczwarzają się w zwiniętych jak rulon liściach, tak że łatwo je zauważyć, zebrać i mechanicznie zniszczyć. Yamadori...ale co to ? - Barbarossa1200 - 06-01-2018 Dzięki. Znalazłem kilka liści zwinietych w rulonik tak jak napisałeś. |