![]() |
Jałowiec Sabiński - szybka historia - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html) +--- Wątek: Jałowiec Sabiński - szybka historia (/thread-2912.html) |
Jałowiec Sabiński - szybka historia - Silver - 07-11-2018 Tym razem ja pokusiłem się o przedstawienie historii pewnego jałowca. Roślina zakupiona w połowie lipca 2017r dzięki uprzejmości kolegi Michała. Bardzo mi się ten jałowiec spodobał i /co mi się rzadko zdarza / od razu miałem pomysł jak ma wyglądać w przyszłości. W okresie aklimatyzacji ( fot.3 ) za radą doświadczonych kolegów zrobiłem " techniczne " drutowanie w celu doświetlenia korony i w takim stanie, dokarmiany dotrwał do września. Po konsultacji z Mistrzem Włodzimierzem i upewnieniu się że wybrałem właściwy kierunek jałowiec nabierał sił do dalszych prac. W grudniu 2017r miałem okazję wziąć udział w warsztatach z Kevinem Willsonem ( fot.4 ) którego poprosiłem o opinię na temat tego jałowca. Efektem tych konsultacji była poprawa charakteru martwego drewna , dodanie tym elementom drapieżności oraz uwypuklenie struktury. W styczniu 2018r ( fot.5 ) zdecydowałem się na zmianę przebiegu linii życia w taki sposób aby połączyć płynnie robione wcześniej / przed zakupem / jiny z pniem. Niestety z powodu słabego oświetlenia na zdjęciu nie jest to tak dobrze widoczne....ale tylko na zdjęciu. W maju 2018r ( fot.6 ) ciąg dalszy prac. Tym razem na tapetę poszły : całkowite zdjęcie drutów /pojawił się nowa koncepcja / , zmiana kąta nasadzenia co dodało drzewu smukłości i przesiadka do nowej donicy. Uwierzyłem też że zdążę przygotować jałowca do wystawy w Wojsławicach. Dzięki uprzejmości i pomocy Bartka Koblańskiego " Sabina " została odrutowana miedzią i korona ułożona na nowo. Dołożenie mchu to już tylko kosmetyka. Fot.7 prezentuje jałowca przygotowanego do wystawy w Wojsławicach. W/g mnie mam powody do zadowolenia. Głównie dlatego że udało się pokazać te drzewo na tak znaczącej wystawie jaką była wystawa w Wojsławicach, podsumowującej 20-lecie polskiego bonsai. Jeszcze raz chciałbym też podziękować Panu Włodkowi , Bartkowi Koblańskiemu oraz tym wszystkim kolegą którzy nie pożałowali swego czasu na rozmowy ze mną . Jałowiec Sabiński - szybka historia - Bolas - 07-16-2018 No i piknie panie Krzysiu. Jałowiec Sabiński - szybka historia - Silver - 07-16-2018 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jałowiec Sabiński - szybka historia - sabamiki - 08-06-2018 jeszcze poukładaj to zielone i będzie miodzio no i pomyśl później nad zmianą donicy na coś do bunjina Jałowiec Sabiński - szybka historia - Silver - 08-09-2018 Dzięki Seba za sugestię. Na razie muszę ją zagęścić i na tym etapie wydaje mi się że doniczka dobrana jest optymalnie. Jałowiec Sabiński - szybka historia - sabamiki - 08-10-2018 jak chcesz nadbudować zieleni to jak najbardziej nie ma co się śpieszyć z przesiadką :wink: pozdr Jałowiec Sabiński - szybka historia - Bartek22 - 08-22-2018 Wiele pomysłów i wizji było co do tego jałowca, ale myślę że w takiej formie wygląda najlepiej. Jak się zagęści to wtedy będzie można elegancko ułożyć chmurki. Mnie się podoba :wink: Jałowiec Sabiński - szybka historia - tomwoski - 08-23-2018 Calkiem fajny bunjin sie zapowiada Jałowiec Sabiński - szybka historia - Silver - 08-24-2018 Cieszę się że mogłem te wszystkie wizje o których wspomniał Bartek skonsultować z tak uznanymi osobami w świecie Bonsai. Nikt nie odmówił mi pomocy i dlatego drzewko szło do przodu bez tracenia czasu. Jeszcze raz potwierdzają się słowa że trzeba iść do ludzi, czyli warsztaty warsztaty i jeszcze raz warsztaty...... dziękuję wszystkim |