![]() |
Oliwka - czerniejące liście - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA WSZYSTKICH (http://bonsaiforum.pl/forum-3.html) +--- Dział: FORUM DLA POCZĄTKUJACYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-6.html) +--- Wątek: Oliwka - czerniejące liście (/thread-3029.html) |
Oliwka - czerniejące liście - Arek - 05-20-2019 Witam Dwa tygodnie temu kupiłem moje pierwsze drzewko - oliwkę. Po tygodniu pojawiły się na niej wełnowce - byłem o tyle zdziwiony że drzewo kupowałem w dosyć znanym sklepie internetowym. Oczywiście inne rośliny w domu były i są pozbawione tych szkodników, więc przypuszczam że robactwo przyszło razem z drzewkiem. Udało mi się ich pozbyć - najpierw fizycznie, a na wszelki wypadek potraktowałem roślinę jeden raz substralem. Mój problem dotyczy jednak czegoś innego - mniej więcej od momentu pojawienia się wełnowców, drzewku zaczęły czernieć liście. Szczerze mówiąc nie wiem z jakiego powodu. Mam tez problem z uregulowaniem podlewania drzewa - próba podlania konewką powoduje po prostu przelecenie wody przed doniczkę. Obecnie podlewam je przez porządne zraszanie ziemi - czy tak powinno być? Drugie pytanie dotyczy częstotliwości - wiem że oliwka nie jest wymagająca w stosunku do wody, ale praktycznie po jednym dniu, ziemia jest tak sucha że drzewko można wyciągnąć z doniczki. Czy powinienem podlewać je częściej? Dodam tylko że drzewko powolutku traci liście - czy to okres przejściowy czy brak wody? Z drugiej strony kolor tych liści wygląda mi na przelanie drzewka(?). Z góry będę wdzięczny za wszelkie rady. Pozdrawiam Arek Oliwka - czerniejące liście - Silver - 05-20-2019 Moim zdaniem. w przypadku oliwki / chociaż nie podajesz czy jest to oliwka dzika czy europejska / czernienie liści jest powodem albo przesuszenia gleby - co patrząc na opis najbardziej by mi pasowało - albo braku słońca. Jeżeli chodzi o podlewanie to musisz podlewać przez zanurzenie całej doniczki w pojemniku z wodą. Po zanurzeniu poczekać aż odejdą pęcherzyki powietrza i już. Poziom wody powinien być parę centymetrów wyżej niż górna krawędź doniczki. Nie piszesz też ,a na zdjęciu nie widać co to jest za doniczka i gdzie trzymasz to drzewko. Doniczka powinna mieć duże otwory drenażowe a stanowisko pełnosłoneczne. Oliwka - czerniejące liście - Arek - 05-20-2019 Ślicznie dzięki za odpowiedź, a więc: - Oliwka sylvestris - jest trzymana na szafce przy oknie - skierowane na zachód, więc światła ma sporo, słońca po południu też - doniczka posiada dwa spore otwory drenażowe Oliwka - czerniejące liście - Silver - 05-20-2019 Wcale nie ma sporo światła a wręcz przeciwnie. Tobie się tylko tak wydaje. Wystaw ją na zewnątrz / jeśli masz takie mozliwisci / a jak nie to nie na szafkę tylko bezpośrednio na parapet. Oliwka - czerniejące liście - Bolas - 05-22-2019 Prosty miernik w Casto lub Leroy za 30zł i przekonasz się ile twoja roślina widzi światła na półce. Mam podobny i można się srogo zdziwić. Oliwka - czerniejące liście - Kamyk K. - 06-06-2019 Ewentualnie mozesz też sobie ściągnąć luksomierz na telefon i sprawdzić +/- jak to wyglada. I jak zmienia sie natężenie światła w pomieszczeniu a jak za oknem. Co prawda do dokladnosci takiego pomiaru mozna miec zastrzeżenia bo rośliny reagują na inne fale swiatla niz ludzkie oko ale fajny eksperyment ![]() Przy okazji wg regulaminu forum powinieneś uzupełnić informacje o sobie w rubryce imie i nazwisko ![]() Oliwka - czerniejące liście - Arek - 06-06-2019 Dziękuję za podpowiedzi. Zmiana podlewania przyniosła pozytywne rezultaty. Dodatkowo przestawiłem drzewko na parapet. |