![]() |
Świerk pospolity - Nidiformis - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: PREBONSAI (http://bonsaiforum.pl/forum-23.html) +--- Wątek: Świerk pospolity - Nidiformis (/thread-3038.html) |
Świerk pospolity - Nidiformis - bubu - 06-19-2019 Świerk pospolity - Nidiformis Jest pod moją opieką od końca marca. Drzewko zakupione w markecie, nie przesadzane, zasilone i mocno podcięte. W chwili obecnej drugi raz drutowane - dwa ostatnie zdjęcia. Świerk pospolity - Nidiformis - Bolas - 06-19-2019 Widać że wiedza o drutowaniu tylko z książek jeszcze przyda ci się troszkę praktyki z kimś doświadczonym. Może jakieś warsztaty bo wyczucia formy nie nauczysz się z książek. Świerk pospolity - Nidiformis - bubu - 06-24-2019 Z chęcią się wybiorę na warsztaty. Może jak będą organizowane w Łodzi to znajdę czas. Drutowanie zeczywiscie wymaga dużej wiedzy i wyczucia ale z każdym metrem drutu uważam że jest lepiej. Pewna osobistośc Paweł Szewczak mój znajomy podpowiedzial / zaproponował mi bym zastanowił się nad wycięciem prawej gałęzi i zrobić drzewo o dwóch pniach. Ale ztym się jeszcze wstrzymam - może do jakichś warsztatów. Re: Świerk pospolity - Nidiformis - Adam Kisieliński - 07-29-2019 Nie wiem kolego czy Ci pomoże na przyszłość mój przykład świerka ale wydaje mi się że raczej powinieneś dążyć do formy zbliżonej do świerków w naturze Świerk pospolity - Nidiformis - bubu - 07-29-2019 Dziękuję za cenną uwagę. Wszystko stopniowo, z czasem. Za każdym razem jak oglądam drzewko to dostrzegam co gdzie jeszcze powinienem poprawić. Kolejne drotownie to pnie bardziej ku górze a gałęzie w dół. Sporo moich błędów pozwala na dostrzeganie innych kierunków dla moich drzewek. Świerk pospolity - Nidiformis - Bolas - 07-31-2019 i tak trzymać Świerk pospolity - Nidiformis - bubu - 10-22-2019 No i znalazłem trochę czasu żeby wstawić fotki Zamieszczone zdjęcia obrazują zmianę kierunku i formy po warsztatach w Łódzkiej Palmiarni. Szkoda że sam na to nie wpadłem ale może z czasem będę umiał wybrać odpowiedni kierunek. Jeszcze długa droga przed nami ![]() Świerk pospolity - Nidiformis - Bolas - 10-22-2019 Brawo ty. Widzę że Darek pokazał na żywo co i jak teraz dodrutować pozostałe gałęzie i będzie sympatycznie. Świerk pospolity - Nidiformis - bubu - 05-12-2020 Nie udało się utrzymać tej rośliny przy życiu, najpierw uschła lewa dolna gałąź, która nie wytrzymała wyginania. I w końcu całe drzewko nie przeżyło zimy, cały czas wyglądało ok i na wiosnę zgubiło igly. Najgorsze jest to że nie do końca wiem czy to szkodnik, czy zmarzło czy jeszcze coś innego. ☹️ Świerk pospolity - Nidiformis - krzysiek.custo - 05-13-2020 Co ciekawe, że kolega jest z Łodzi ... a tu raczej mało bonsaistów. Trzeba by kiedyś powtórzyć warsztaty w okolicy. Świerk pospolity - Nidiformis - bubu - 05-13-2020 Chętnie, chętnie Świerk pospolity - Nidiformis - Bolas - 05-14-2020 To Krzyśki sprężyć poślady i działać. Świerk pospolity - Nidiformis - bubu - 10-17-2020 Po długiej przerwie w odwiedzaniu forum zajrzałem tu i muszę przyznać się że nie udało mi się utrzymać przy życiu kilku drzewek. W sezonie urlopowym świerk uległ zasuszeniu lub przenawożeniu. Cyprysik który naprawdę fajnie się zagęścił i dobrze wyglądał też został przenawożony. Muszę z bulem przyznać że sztuka bonsai jest trudna. Kilka drzewek udało się uratować przed szkodnikami i przetrwały, ale bukszpany np. jakaś zaraża dopadła. Pozdrawiam wszystkich wytrwałych w tej trudnej sztuce. |