![]() |
Azalia indica - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA WSZYSTKICH (http://bonsaiforum.pl/forum-3.html) +--- Dział: FORUM DLA POCZĄTKUJACYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-6.html) +--- Wątek: Azalia indica (/thread-3067.html) |
Azalia indica - Jacek - 11-16-2019 Czesc, Moja azalia ktora ma u siebie od miesiaca zaczela mocno zrzucac liscie. Wiekszosc z nich ma czarne koncowki jak na zalaczonych zdjeciach. W miedzy czasie potraktowalem ja srodkiem na ziemiorki (substral) i udalo sie ich pozbyc. Z tego co udalo mi sie wyczytac, taki stan jest spowodowany nadmiernym podlewaniem. Czy to moze byc to czy jeszcze cos innego? Bede wdzieczny za udzielenie porady co dalej mozna zrobic aby bylo lepiej ![]() Azalia indica - Silver - 11-17-2019 Mnie też się wydaje że przesadziłeś z wodą. Azalia to ciężki temat a właściwie kapryśny. Potrafi źle reagować na nadmiar minerałów w wodzie. Np.duża ilość żelaza szkodzi. Azalia indica - Jacek - 11-27-2019 Dzięki za odpowiedź. Drzewko traci coraz więcej liści więc zaczynam się zastanawiać czy może nie podlewam go za mało? Wszelkie rady mile widziane, wrzucam zdjęcia stanu obecnego, może pomogą jakoś to stwierdzić. Azalia indica - Silver - 11-28-2019 Doniczka postawiona bezpośrednio na keramzycie to błąd. Jeżeli keramzyt zalejesz wodą żeby utrzymać wilgotność powietrza jak mniemam to odetniesz dostęp powietrza do korzeni. Pomijam już fakt że drzewko stoi w wodzie czego akurat nie lubi. Azalia indica - tomwoski - 11-29-2019 Zdecydowanie to objaw nadmiaru wody przy jednoczesnym niedoborze swiatla. Nie jestem zwolennikiem trzymania azali indoor. Moim zdaniem powinna miec troche zmiowego spoczynku. Keramzyt jak najbardziej ok. Pamietaj tylko ze poziom wody w keramzycie nie moze siegac do spodu doniczki. Liscie nie sa wieczne, zawsze po jakims czasie spadna i wyrosna nowe szczegolnie w okresie zimy czyli niedostatecznej ilosci swiatla. Na mojej azalii prawie polowa lisci spada co zima z tym wyjatkiem ze w zime moja jest w spoczynku w temp 2 max 8 stopni i przy ograniczonym podlewaniu. Azalia indica - Bolas - 12-10-2019 Zima azalia ma mieć spoczynek jak pisze Tomek a nie 21st i mało słońca. Azalia indica - eryk2kartman - 12-12-2019 Azalia nie jest roslina domowa, wystaw na zewnatrz. Azalia indica - Bolas - 12-14-2019 Eryk ostrożnie z tymi doradzaniami w PL nie mamy zim po gdzie max temperatura to -5 a azalia indyjska z naszymi przymrozkami może sobie nie poradzić. Re: Azalia indica - eryk2kartman - 12-16-2019 Bolas napisał(a):Eryk ostrożnie z tymi doradzaniami w PL nie mamy zim po gdzie max temperatura to -5 a azalia indyjska z naszymi przymrozkami może sobie nie poradzić. Oczywiście że zdaje sobie z twgo sprawę, Azalia powinna być chroniona zimą, nie zmienia to faktu że powinna być trzymana na zewnątrz przez cały rok ![]() Azalia indica - Silver - 12-16-2019 eryk2kartman napisał(a):nie zmienia to faktu że powinna być trzymana na zewnątrz przez cały rok No nie do końca tak jest. Najdalej w polowie stycznia musi wrócić pod dach. Mniej więcej w tym okresie kończy sie dla Azalii okres spoczynku i niskie temperatury ją po prostu zabiją. |