Forum Polskich Bonsaistów
Wiąz - Dziwny Problem - Wersja do druku

+- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl)
+-- Dział: DLA WSZYSTKICH (http://bonsaiforum.pl/forum-3.html)
+--- Dział: FORUM DLA POCZĄTKUJACYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-6.html)
+--- Wątek: Wiąz - Dziwny Problem (/thread-3077.html)

Wiąz - Dziwny Problem - Alberto - 01-10-2020

Witam,
Posiadam drzewko może niecałe 2 miesiące.
Otóż wiem potrąciło listki i strasznie uschło, przez źle wybrane miejsce.
Lecz w przeciągu kilku tygodni może 3/4 zaczął puszczać listki a z nich kolejne jak widać na zdjęciu.
Czy to jest normalne aby nowo powstałe gałązki z listków poprzednich były tak długie ?
W takim tempie niedługo mi się zaplacze w środku Big Grin
[Obrazek: 6uCXK]

Wiąz - Dziwny Problem - JurasM_Pl - 01-10-2020

To normalne - ma zbyt mało światła

Wiąz - Dziwny Problem - Silver - 01-10-2020

Dziwne to zdjęcie. Jakby drzewko było pod kloszem.

Wiąz - Dziwny Problem - jm48 - 01-10-2020

Schowałeś drzewko pod kloszem gdzie ciepło i wilgotno jak w tropikach to i dostało kopa. Tymczasem słoneczka ci u nas jak na lekarstwo, ale mało tego, taki wiąz powinien sobie o tej porze roku w naszym klimacie głęboko spać i spokojnie czekać wiosny.

Wiąz - Dziwny Problem - Alberto - 01-10-2020

Ohhh I taka odpowiedź chciałem uzyskać.
Troszkę się naczytałem o Drzewkach ale tak szybkiego kiełkowania się nie spodziewałem.
Przy pozyskaniu drzewka dostałem informację że po 2 tygodniach ma być zakyte aby klimat który był na zewnątrz został zamknięty w środku.
Przy kaloryferze zaczęła tracić liście oraz podejrzewam że przechodziło w stan spoczynku bo zaczęło się to w grudniu, wcześniej normalnie kwitło.
Pytanie czy może kierować jakoś nowe gałązki do rozrostu drucikiem ? Czy można pozostawić aby samo rosło tak jak natura by chciała ? Wiem słoik ogranicza ta możliwość. Lecz jak się rozrośnie pewnie będę musiał przesadzić.

Wiąz - Dziwny Problem - Bolas - 01-16-2020

To błonsai w słoiku czy mi się zdaje?

Wiąz - Dziwny Problem - Alberto - 01-16-2020

Zgadza się )

Re: Wiąz - Dziwny Problem - Włodzimierz Pietraszko - 01-17-2020

Jak w słoiku to się zakisiło. Z tymi słoikami to bardzo głupi pomysł.

Wiąz - Dziwny Problem - Alberto - 01-18-2020

Włodzimierzu, mógłbym prosić Cię o wyjaśnienie ? Dlaczego tak uważasz ?
Na początku otrzymałem to jako podarunek, taki mały eko system z drzewkiem, lecz gdy potrąciło liście stwierdziłem że jednak roślinki nie są dla mnie bo wszystko mi ginie w domu. Lecz po zaopiekowaniu się tak jak potrafiłem zaczęło puszczać pędy i listki , coś pięknego. I zdecydowałem że będę o nie dbać. Więc jeśli będzie trzeba je przesadzić zrobię to ))) przecież to też żywy organizm )
Pozdrawiam

Wiąz - Dziwny Problem - kresowiak - 01-27-2020

Pod słoikiem żywy długo nie będzie. To kwestia panującej tam "zatęchłej " atmosfery, doskonałej do rozwoju pleśni. Jeśli koniecznie chcesz prowadzić to drzewko pod osłoną, zapewnij przewietrzanie tej atmosfery. Powodzenia!!

Wiąz - Dziwny Problem - Bolas - 01-29-2020

Powietrze jest tez potrzebne korzeniom dlatego właśnie w donicach do bonsai są spore otwory