![]() |
Wiąz - Dziwny Problem - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA WSZYSTKICH (http://bonsaiforum.pl/forum-3.html) +--- Dział: FORUM DLA POCZĄTKUJACYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-6.html) +--- Wątek: Wiąz - Dziwny Problem (/thread-3077.html) |
Wiąz - Dziwny Problem - Alberto - 01-10-2020 Witam, Posiadam drzewko może niecałe 2 miesiące. Otóż wiem potrąciło listki i strasznie uschło, przez źle wybrane miejsce. Lecz w przeciągu kilku tygodni może 3/4 zaczął puszczać listki a z nich kolejne jak widać na zdjęciu. Czy to jest normalne aby nowo powstałe gałązki z listków poprzednich były tak długie ? W takim tempie niedługo mi się zaplacze w środku ![]() Wiąz - Dziwny Problem - JurasM_Pl - 01-10-2020 To normalne - ma zbyt mało światła Wiąz - Dziwny Problem - Silver - 01-10-2020 Dziwne to zdjęcie. Jakby drzewko było pod kloszem. Wiąz - Dziwny Problem - jm48 - 01-10-2020 Schowałeś drzewko pod kloszem gdzie ciepło i wilgotno jak w tropikach to i dostało kopa. Tymczasem słoneczka ci u nas jak na lekarstwo, ale mało tego, taki wiąz powinien sobie o tej porze roku w naszym klimacie głęboko spać i spokojnie czekać wiosny. Wiąz - Dziwny Problem - Alberto - 01-10-2020 Ohhh I taka odpowiedź chciałem uzyskać. Troszkę się naczytałem o Drzewkach ale tak szybkiego kiełkowania się nie spodziewałem. Przy pozyskaniu drzewka dostałem informację że po 2 tygodniach ma być zakyte aby klimat który był na zewnątrz został zamknięty w środku. Przy kaloryferze zaczęła tracić liście oraz podejrzewam że przechodziło w stan spoczynku bo zaczęło się to w grudniu, wcześniej normalnie kwitło. Pytanie czy może kierować jakoś nowe gałązki do rozrostu drucikiem ? Czy można pozostawić aby samo rosło tak jak natura by chciała ? Wiem słoik ogranicza ta możliwość. Lecz jak się rozrośnie pewnie będę musiał przesadzić. Wiąz - Dziwny Problem - Bolas - 01-16-2020 To błonsai w słoiku czy mi się zdaje? Wiąz - Dziwny Problem - Alberto - 01-16-2020 Zgadza się ) Re: Wiąz - Dziwny Problem - Włodzimierz Pietraszko - 01-17-2020 Jak w słoiku to się zakisiło. Z tymi słoikami to bardzo głupi pomysł. Wiąz - Dziwny Problem - Alberto - 01-18-2020 Włodzimierzu, mógłbym prosić Cię o wyjaśnienie ? Dlaczego tak uważasz ? Na początku otrzymałem to jako podarunek, taki mały eko system z drzewkiem, lecz gdy potrąciło liście stwierdziłem że jednak roślinki nie są dla mnie bo wszystko mi ginie w domu. Lecz po zaopiekowaniu się tak jak potrafiłem zaczęło puszczać pędy i listki , coś pięknego. I zdecydowałem że będę o nie dbać. Więc jeśli będzie trzeba je przesadzić zrobię to ))) przecież to też żywy organizm ) Pozdrawiam Wiąz - Dziwny Problem - kresowiak - 01-27-2020 Pod słoikiem żywy długo nie będzie. To kwestia panującej tam "zatęchłej " atmosfery, doskonałej do rozwoju pleśni. Jeśli koniecznie chcesz prowadzić to drzewko pod osłoną, zapewnij przewietrzanie tej atmosfery. Powodzenia!! Wiąz - Dziwny Problem - Bolas - 01-29-2020 Powietrze jest tez potrzebne korzeniom dlatego właśnie w donicach do bonsai są spore otwory |