![]() |
Kosodrzewina - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html) +--- Wątek: Kosodrzewina (/thread-3208.html) |
Kosodrzewina - Włodzimierz Pietraszko - 01-29-2021 Kosodrzewina po pozyskaniu w 2014 roku aklimatyzowała się w drewnianej skrzyni przez 3 lata. W roku 2017 przesadziłem ją do doniczki przejściowej. Problemem były korzenie, które wyrastały z górnej części pnia. Po pierwszym formowaniu Zamiana doniczki na docelową ( japońska Tokoname). Tak wyglądała wiosną w roku 2020 Kosodrzewina - tian - 01-30-2021 ależ to oczy me pieści ![]() piękna praca... dzięki za inspirację i motywację Kosodrzewina - jerzyjerzy - 01-30-2021 Piękna forma. I co się stało z tymi korzeniami? Zostały w końcu po prostu ucięte, czy tylko schowane? I podstawowe pytanie (dla mnie) - gdzie w Polsce można znaleźć takie okazy poza obszarami chronionymi? Albo chociaż ile by kosztowała taka roślina bezpośrednio po pozyskaniu (czyli sam bym wziął na siebie ryzykowny proces doprowadzania jej do zdrowia)? Proszę o wycenę handlową. Kosodrzewina - Włodzimierz Pietraszko - 01-30-2021 Korzenie zmieściły się w nowej donicy, ale wymagały małej redukcji.Tego typu materiał można kupić na większych wystawach np. Trophy,Arco lub centrach bonsai w Niemczech, Belgii, Hiszpanii. Koszt zakupu zależny od umiejętnej negocjacji. Kosodrzewina - peper50 - 01-31-2021 Piękne jest... druga moja ulubiona... Podziwiam i nacieszyć oczu nie mogę. Pozdrawiam. Kosodrzewina - Bolas - 02-01-2021 Pikna. Jakbyś kiedyś chciał sprzedać to jestem chętny ![]() Kosodrzewina - tomwoski - 02-01-2021 Całkiem pomysłowo, pień płożący się po ziemi został "postawiony do pionu". Te korzenie, o które prawdopodobnie pyta jerzyjerzy to nie są korzenie główne pień ukorzenił się w tej części ponieważ przez cały czas stykał się z podłożem. Moje pytanie czy ta tak jakby poprzeczna część pnia, tworząca jakby belkę w literze "A" będzie maskowana? Czy w przyszlosci będzie rozważane usunięcie, czy jakas inna opcja? Kosodrzewina - Włodzimierz Pietraszko - 02-02-2021 Korzenie widoczne na zdjęciu są jedynymi, które ma ta kosodrzewina, a jeżeli chodzi o poprzeczkę to systematycznie ja redukuję. Re: Kosodrzewina - Wojciech Wojciechowski - 03-11-2021 Włodku, jako laik bałbym się zostawić na wierzchu te korzenie. Pewnie nie brałbym tego nawet pod uwagę. Ale jak to mówią: doświadczenie czyni mistrza! No i dołączam się do pytania: jerzyjerzy napisał(a):I podstawowe pytanie (dla mnie) - gdzie w Polsce można znaleźć takie okazy poza obszarami chronionymi?Pzdr Kosodrzewina - Kameo - 03-11-2021 Cudny widok. Dzięki za wyczerpujące tłumaczenia hodowlane, być może w niedalekiej przyszłości sama odważę się coś wyhodować. Może głupie pytanie, ale gdzie można zakupić takie doniczki? __________________ zobacz praktyczny cennik prac murarskich w Twoim mieście Kosodrzewina - jerzyjerzy - 03-11-2021 Kameo napisał(a):Może głupie pytanie, ale gdzie można zakupić takie doniczki? Wpisz w Google "doniczki bonsai" i dostaniesz kilkanaście sklepów. |