Forum Polskich Bonsaistów
A może tak spróbować ..... - jałowiec - Wersja do druku

+- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl)
+-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html)
+--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html)
+--- Wątek: A może tak spróbować ..... - jałowiec (/thread-330.html)

A może tak spróbować ..... - jałowiec - Michał Malawski - 07-26-2007

Ciekawe jak jest wasza opinia. Czy jest to już FUKINAGASHI. Zawsze inspirował mnie Naka.

[Obrazek: 81_0_3.jpg] [Obrazek: 81_1_3.jpg]

W końcu podjąłem tą walkę z tym trudnym stylem. Oto efekty.

[Obrazek: 81_2_7.jpg] [Obrazek: 81_3_5.jpg] [Obrazek: 81_4_6.jpg]

[Obrazek: 81_9_3.jpg] [Obrazek: 81_11_2.jpg] [Obrazek: 81_10_2.jpg]

[Obrazek: 81_12_2.jpg]

- Patryk Radulak - 07-26-2007

Niestety bardzo mało drzew podoba mi się w tym stylu. Tego niestety też nie mogę zaliczyć do tych które robią na mnie wrażenie. Jest to rzeczywiście bardzo trudny styl drzew rosnących w naturze, które bardzo ciężko odwzorować.
Bolas kiedyś pokazywał fotę drzewka z wystawy w tym stylu, którego autor uformował na takiego, którego wiatr dmuchnął bardzo silnie ale jednorazowo. Wiem, że są jeszcze takie, na które wiatr działa nieustannie i takie Naka zobrazował. Szkice pokazują bardzo ładne drzewa, gdzie istotną rolę ma tutaj pień. zdecydowane jego ruchy w stronę wiatru. Michale twój jałowiec tych ruchów nie ma, jest tylko przechylony i przypomina świerka przed wykrotem (zresztą świerki bardzo łatwo w naturze są formowane przez wiatr). Jakby nadać pniu jakiś ruch to na pewno lepiej zobrazowałoby to dramat tego drzewka. No i oczywiście elementy martwe. Naka bardzo fajnie też to zobrazował. Gałązka, która teraz jest martwa niegdyś chwilowo rosła według symetri, ale potem została skierowana przez wiatr w odwrotną stronę, co dodatkowo utwierdziło historię tego drzewka. U Ciebie ten jin na górze jakoś niepasuje. To takie moje skromne zdanie nie tylko co do drzewka ale do samego stylu.

- Bolas - 07-26-2007

Osobiscie uwazam ze iglaki w tym stylu sa bardziej niz ciezkie do uzyskania. Przypisałbym ten styl tylko dla lisciakow (w stanie bezlistnym) troszke jak styl Literacki iglakom.
Osobiscie raz zrobilem fukinagashi nim zaczalem uczeszczac na jakiekolwiek zajecia zdjecia mam ale jeszcze robione klasycznym aparatem (moze kiedys zeskanuje). W tamtym czasie bylem dumny z tej rosliny ale teraz mam mieszane uczucia gdy wiem jak ma wygladac "chmurka". Trudno tu byloby mowic o odrutowaniu kazdej zielonej galazki tak by miala ona ruch zgodny z wiatrem.
Zatem podsumowujac igliwie/zielen w przypadku iglakow jest spokojna tudzież galezie i pien sa "dmuchane" wiatrem. Nie pasuje to troszku Smile ale to moje skromne zdanie.

- Michał Malawski - 07-26-2007

Nie ma to jak doping do pracy. Na to czekałem. Patryk w całej rozciągłości sie z tobą zgadzam lecz w pewnej kwestii nie można mieć do końca racji. Wiadomo, że ideałem w tym stylu jest przy najmniej dla mnie drzewo z rys. pierwszego ( totalna walka drzewa z naturą ) ale także i rys. drugi przedstawia tą formę. Patrząc na nie można stwierdzić tylko jedno. Na rys. 1 drzewo w przeciągu roku pewnie miało okresy bezwietrzne i dlatego ma taki kształt. Szkic drzewa z rys. 2 to ciągła walka z wiatrem i tu niema juz takiego ruchu pnia i gałęzi. Wiadomo, że dramatyzm rys.1 jest rewelacja lecz i rys.2 ma cos w sobie. Ja przy tym materiale sugerowałem sie rys. 2 niec innego z tego co miałem nie dało sie zrobić. Bolasa wydaje mi sie, że nie do końca masz rację. Wynikałoby z tego że tylko liściak może być w tej fomie. Moim zdaniem jałowce i sosny też tak samo się nadają.

Dzisiaj walczę z elementami jin i shari. Efekty wieczorem.

Udało się jednak wcześniej ..... Big Grin Big Grin Big Grin
urlop mam nie ....

[Obrazek: 81_15_2.jpg]

- wog - 07-26-2007

zdecydowanie lepiej, jeszzce zeby troszke popracowac nad katem ulozenia galezi, chyba szczegolnie ta na samej gorze i czekac az sie zagesci

- sławek - 07-26-2007

Witam. Moim zdaniem powinieneś powyginać główny pień tak jak to jest na drugim rysunku bo chyba do tego dążysz. W tej chwili jest on wygięty jak wędka i to psuje ogólny wygląd

- Jacek Grzelak - 07-26-2007

Wydaje mi się że szczyt tej rośliny zbyt łatwo , zbyt szybko poddał się napierającemu stale wiatrowi , jednocześnie jego chmurki zdają się być nieco osłonięte przed napierającym czynnikiem :roll: :wink:

- Michał Malawski - 09-30-2007

No jałowiec przeżył formowanie i przesadzenie. Pokarzę wam efekty...
Ma fajne świeże przyrosty i w ogóle mi się podoba Tongue Tongue Tongue Tongue

[Obrazek: 81_virt_2.jpg]

tak chciałbym aby wyglądał w przyszłości...

[Obrazek: 81_virt2_1.jpg]

- wwoadas - 09-30-2007

efekt, ktory narazie udalo Ci sie uzyskac podoba mi sie, ale czy to nie za duzo 2 formowania, przesadzenie w ktorym jak zauwazylem byla spora redukcja korzeni? I jeszcze wcale nie bylo tak duzo zielonego. Jestem ciekaw czy bez wiekszych problemow przezyje zime.

- Michał Malawski - 09-30-2007

Nie, nie formowanie było jedno, a co do korzeni to ten jałowiec jest materiałem szkółkarskim i nie było dużej redukcji korzeni. Miał doskonale rozwiniętą bryłę korzeniową. Nie mam co do niego obaw przed zimą.. Big Grin Big Grin Big Grin

- wog - 10-02-2007

cze Michal , powiem tak, na poczatku bardzo sceptycznie patrzylem na to drzewko, ale po nasadzeniu , oraz odpowiednie tlo i swiatlo zaczyna mi sie podobac, trudna sztuka zrobic idealna forme smagana , ale moze Tobie sie uda