Cis - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: PREBONSAI (http://bonsaiforum.pl/forum-23.html) +--- Wątek: Cis (/thread-3452.html) |
Cis - morph - 09-14-2024 Witam, O ile jestem już na forum parę ładnych lat to jest to mój pierwszy post. Zakupiłem w szkółce Cisa. Już na miejscu zredukowałem dość solidnie jego zieleń. Spodobał mi się dość gruby pień. Chociaż fakt że nebari nie jest imponujące a za to pień ma zgrubienie na wysokości pierwszych gałęzi moim zdaniem będzie dość problematyczne dla tego materiału. Ale może coś uda się z tym zrobić. Chciałem się podpytać o opinie. Może jakieś sugestie co do formowania albo kierunku który powinienem obrać? Korzystam z faktu że ostatnio pogoda do siedzenia w domu (oby nie do układania worków z piaskiem) i może trochę osób tu zajrzy. Pozdrawiam . RE: Cis - jeszua - 09-15-2024 bry, ładnie wyrośnięty, choć zasadniczo te proste kołki stanowiące główne pnie psują wrażenie. mam podobnego z ogródka, od zeszłego roku próbuję cofać zieleń i stopniowo wycinać główne pnie, skupiając się na budowaniu drzewka z mniejszych gałęzi. idzie powoli, pierwszy rok generalnie stracony z racji braku tak wiedzy, jak i warunków; w tym się coś w oczekiwanym kierunku ruszyło jsz RE: Cis - morph - 09-16-2024 No właśnie z tymi prostymi kołkami to święta racja. Zero ruchu na którym można być coś bazować. Coraz bardziej zastanawiam się nad radykalnym cięciem, tak żeby została maksymalnie 1/3 obecnej wysokości. Wtedy pionowe pnie przerobić na jiny a zieleń budować na jakiejś skróconej bocznej gałęzi. Zostawił bym tylko trochę zieleni żeby drzewo przeżyło. Z wiedzy którą do tej pory przyswoiłem kojarzy mi się że cisy bardzo dobrze odbijają z pnia więc może ta gałąź dość ładnie się zazieleni w najbliższych latach. RE: Cis - morph - 09-18-2024 ciach RE: Cis - Mirek Drabent - 09-19-2024 Fajny ,,ciach" taki z przyszłością RE: Cis - morph - 09-25-2024 Dobra, przyznam się do małej prowokacji. Wszystkie dotychczasowe zdjęcia pochodzą z tego samego roku w którym założyłem konto na tym forum (2015). "Ciach" został wykonany na warsztatach (w tamtych czasach na początku sam bym się na to nie odważył). Od razu uprzedzę że jak na 9 lat to postęp drzewa jest znikomy. Niedługo po rozpoczęciu mojej przygody z bonsai rozpoczęło się też moje tworzenie nowych ludzi. A z racji że trzeba mieć w życiu odpowiednio poukładane priorytety to drzewa poszły w kompletną odstawkę. Z około 20 drzew na początku (jak wielu nowicjuszy kupowałem i kopałem co popadnie) do dnia dzisiejszego ostały się 4 sztuki. Między innymi opisywany cis. Poniżej zdjęcie z roku 2016. RE: Cis - jeszua - 09-26-2024 cdn..? RE: Cis - morph - 09-27-2024 Nastąpi. Buduję napięcie . Zdjęcie poniżej z tego roku z początku września. Zrobione już na warsztatach przed jakimkolwiek działaniem. RE: Cis - morph - 09-29-2024 Po warsztatach. P.S. Jedna gałąź po lewej uciekła do góry przed zdjęciem. RE: Cis - jerzyjerzy - 09-30-2024 No i to już rokuje |