Forum Polskich Bonsaistów
Modrzew ''Kruk'' - Wersja do druku

+- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl)
+-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html)
+--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html)
+--- Wątek: Modrzew ''Kruk'' (/thread-414.html)

Strony: 1 2 3

Modrzew ''Kruk'' - rafal kulesza - 11-26-2007

Niektórzy z was pamiętają z forum modrzewia, którego pierwszy raz formowałem u Włodka w marcu 2006 r. Dla przypomnienia fotka.

[Obrazek: 41_1_1.jpg]

Modry przez dwa sezony troszkę się rozrósł i nadarzyła się okazja żeby go zabrać na warsztaty z Kevinem. Kevin poprosił abym odrutował dwie pierwsze gałęzie a następnie pokazał mi pracę na martwym drewnie.

[Obrazek: 41_2_3.jpg]

[Obrazek: 41_3_3.jpg]

[Obrazek: 41_4_3.jpg]

Kevin zmienił front rośliny i jej nasadzenie.

[Obrazek: 41_5_2.jpg]

A oto efekt końcowy.

[Obrazek: 41_6_1.jpg]

Na wiosnę roślina idzie w donicę docelową. Może jakieś propozycje ?

- Patryk Radulak - 11-26-2007

Roślina niesamowicie się zagęściła Big Grin Nie jestem tylko pewny co do tej gałęzi:

[Obrazek: 14_41_6_1_1.jpg]

nie lepiej by było bez niej?

- wwoadas - 11-26-2007

Confusedhock: wow niesamowicie sie zagescil modrzewik. Fajna robota, mysle, ze za kolejne dwa trzy sezony bedzie super. Mam pytanie co to uszczykiwania: czy uszczykiwales mlode pedy na bierzaco, czy puszczles je takie dlugie i dopiero takie roczne pedy na wiosne przycinales? Wydaje mi sie ze ta pierwsza opcja, ale chcialbym sie upewnic :wink:

- Przemek R. - 11-26-2007

Faktycznie tak jak Patryk napisał - też nie jestem pewny tej gałęzi bo jakoś ich tak dużo tam. Może nawet lekko z czubka można by było zdjąć tych gałęzi i skrócić rośline -dwa było by widać jina.
PS - Adam a jaki masz problem z zagęszczaniem modrzewia ? Te które chcesz by rosły na długośc i grubośc zostawiasz , te które chcesz zagęścić przycinasz mniej wiecje na wybraną długość. W ciągu sezonu modrzew jest w stanie wypuścić nowych pędów do 2-3 o ile przycinasz , podlewasz i nawozisz.

- Jacek Grzelak - 11-29-2007

Ruski , nie rób nic pochopnie , jakiekolwiek ewentualne korekty zdążysz zrobić po sezonie , musisz oswoić się z nowym wizerunkiem drzewa w igłach i po ich zrzuceniu , wówczas zdecydujesz czy i co jest nie tak , roślina ma niesamowity potencjał :roll: Big Grin :wink:

- Włodzimierz Pietraszko - 11-29-2007

Modrzew ma doskonały balans. Każda gałąż jest tam gdzie należy. Obcięcie lewej gałęzi i odsłonięcie jina wierzchołkowego spowoduje zachwianie całej kompozycji. Według mnie to by było bardzo nierozsądne. Uważam że jest to w tej chwili jeden z najlepszych modrzewi w Polsce. W końcu lutego powinien być posadzony do super donicy a w czerwcu zapraszam na wystawę.

- Patryk Radulak - 11-30-2007

W każdym bądź razie Kruk ewoluował :lol: w o wiele lepsza roślinę, jakaś nowa nazwa...? Big Grin

- rafal kulesza - 11-30-2007

Nazwa zostaje. Nic nie będę obcinał. Dziękuję za zaproszenie. Prosiłem o jakieś sugestie co do donisi. Szczerze mówiąc podobają mi się doniczki Horsta Heinzlreitera na ale może ktoś wrzuci małego wirta z donisią i wstrzeli się w Kruka idealnie.

- Patryk Radulak - 11-30-2007

Przynajmniej można spróbować :wink:

[Obrazek: 14_1_10.jpg]
[Obrazek: 14_2_7.jpg]

- Robert Błądek - 11-30-2007

Witam. Modrzewik bardzo ładny. Jedyna rzecz to dysproporcja między potężnym pniem a cienkimi gałęziami, ale to nie problem. Po przesadzeniu do donicy w dobrą mieszankę, dużo papu, wody i słońca; sezon dwa i bedzie ok. Teraz co do donicy... Ja jestem tradycjonalistą i całe 17 lat swojego bonsai'owania przy doborze kształtu donicy do danego stylu staram posługiwac tabelą J. Y. Naki, którą w swojej książce wykorzystał A. Płochocki. Nastepny podział to: nieglazurowane do iglaków, glazura do liściaków, czyli wg tradycyjnych kanonów. Japońskie i dobrej jakości chińskie- hand made (Włodek ma do nich dostęp) naprawdę przystoją tej roślinie uformowanej w tak klasycznym stylu. Nie chcę nic ujmować europejskim twórcom donic, ale chodzi tu o tradycje i klasykę. A... jeszcze jedno,gdy na Litwie rozmawiałem z N. Urushibatą powiedział mi, że na wystawie sa rośliny dobre a niektóre nawet bardze dobre, ale wszystkie jak jedna mają jeden błąd, posadzone sa w za dużych donicach. Nie dawało mi to spokoju. Pomierzyłem wszystkie swoje rośliny i cichcem wiele z Waszych i porównałem to z doborem wielkosci donic wedlug J. Y. Naki i faktyczie popełniamy ten błąd. Ale realia są takie, że sadzi sie w to co się ma albo można mieć. Czasami musi minąć kilka latek a roślina przeskoczy przez kilka donic zanim trafi się na tą idealną. Tak więc życzę powodzenia i jestem pozytywnie zazdrosny,że ja nie mam takich bonsai.

- afish - 11-30-2007

Witam,
Pozwoliłem sobie zrobić virta z doniczką. Uważam, że do takiego drzewa najbardziej będzie pasowała klasyczna, skromna, nieglazurowana donica, w kolorze kory. A przy okazji, świetna robota i gratuluję drzewa.
Pozdrawiam,
[Obrazek: 534_41_6_1_kopia_1.jpg]

- rafal kulesza - 11-30-2007

Dziękuję za dobre słowa. Niestety jestem noga jeżeli chodzi o grafikę komputerową dlatego wkleję tylko fotkę donisi o jakiej myślę(chodzi mi o sam krztałt). Jedynie faktura mogłaby być trochę ''podrapana''
[Obrazek: 41_19f1a_1.jpg]

- afish - 11-30-2007

Big Grin ta też przymierzałem ale mi mniej pasowała, chociaż... kwestia gustu. Poniżej virt. Pozdrawiam,
[Obrazek: 534_41_6_1_kopia2_1.jpg]

- rolqa - 12-01-2007

[Obrazek: 7_croww_4.jpg]
[Obrazek: 7_croww2_1.jpg]

nio i moje zabawy ....pozdro

- rafal kulesza - 12-01-2007

Virty wspaniałe. Wielkie dzięki. Pozdrowienia.

- rafal kulesza - 04-15-2009

Obecnie modrzew wypuścił pędzelki i jest miodziuchny. Dodałem fotki z prawej i lewej strony żeby lepiej zobaczyć strukturę gałęzi.
[Obrazek: 41_P1050676_1.jpg]
[Obrazek: 41_P1050678_1.jpg]
[Obrazek: 41_P1050669_1.jpg]
Niestety nie mogę się doczekać szyszuni...może w przyszłym sezonie :wink:

- ravick11 - 04-16-2009

Troche nie pasuja te doniczki...Urushibata powiedzial rowniez mi, ze co niektore drzewka w ogole nie powinny sie pojawiac na wystawie czy w katalogach w europie, co do donic w europie to tylko machnal reka Smile...Jakby to powiedzial Urushibata, drzewko ladne, piekne, ale ogrodowe, i dalej idac ta mysla troche jakby nudne i za wysokie....a idac mysla Roberta Bladka rzeczywiscie sadzi sie w tym co sie ma i juz, a majac na uwadze to co kiedys powiedzial mario `trzeba miec nieograniczona liczbe donic zeby wybrac ta wlasciwa i doswiadczenie`,a z tych nieograniczonej liczby wybiera sie 2,3 najwyzej 4 doniczki, a pozniej ta jedna najlepsza i juz jak stwierdzil Tiger Urushibata....Smile

Re: Modrzew ''Kruk'' - rafal kulesza - 01-05-2012

Dawno nic nie pisałem o roślinie, która w 2011roku na wystawie East Meets West we Wrocławiu prezentowała się tak
[Obrazek: uh784_4.jpg]
roślina nie była drutowana od ponad roku i gałęzie się troszkę porozłaziły w swoją stronę. Niestety nie zrobiłem fotki przed drutowaniem. Podczas drutowania zauważyłem, że od lewego korzenia odchodzi kora. Należało ją usunąć
[Obrazek: iy745_1.JPG]
przed przystąpieniem do pracy koniecznie trzeba chlapnąć sobie małego
[Obrazek: em845_2.JPG]
i do roboty
[Obrazek: ny349_3.JPG]
Dla zrównoważenia balansu obniżyłem troszkę wierzchołek i przesunąłem go na lewą stronę. Obecnie roślina wygląda tak
[Obrazek: mb615_5.JPG]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TKH5QKK1XI4&feature=youtu.be[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qBgtYIq79po&feature=mfu_in_order&list=UL[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8Za6kF9_uPA&feature=youtu.be[/youtube]
Wydaje mi się że roślina zyskuje z roku na rok :wink:
[Obrazek: hz515_6.JPG]

Re: Modrzew ''Kruk'' - Przemek R. - 01-05-2012

Muy bueno Ruski, cuanta personalidad le da esa rama que sale casi del nebari, le hace ser diferente. Magnifico Dante! Szok !

Re: Modrzew ''Kruk'' - Maciek Krawczyk - 01-05-2012

Pogratulować żyłki reporterskiej Smile Bardzo fajna relacja, muzyka w tle też specjalnie zmieniona z chrześcijańskiego rocka na kojące brzmienia poezji śpiewanej Big Grin

Roślina prezentuje się rzeczywiście z roku na rok coraz lepiej. Odnośnie korzenia, to ja bym pociągnął to shari trochę dalej, ale dosłownie o 1-2 cm, kończąc je delikatną łezką, bo obecnie wygląda jak szpon.Nie wiedziałem też, że Dębowa ma tak silne działanie wybielające.

Re: Modrzew ''Kruk'' - rafal kulesza - 01-05-2012

Maćku, ten szpon jest praktycznie zasłonięty podłożem a jak dojdzie jeszcze mech to już praktycznie nic nie będzie widać :wink:
Przemku, nie wypiłem na tyle dużo tej dębowej żebym pojąć co do mnie piszesz Smile
Zrozumiałem tylko:Ruski, nebari i szok! Ale nie wiem czy to szok, że wyszło tak źle czy dobrze?

Re: Modrzew ''Kruk'' - Przemek R. - 01-05-2012

Jest taki jak powinien być i wygladać. Piękne drzewo i serio - jeden z łądniejszych modrzewi w Polsce jakie widziałem jako bonsai. No chyba, że ktoś jeszcze nie pokazał swojego z prywatnej kolekcji. Są to drzewa dostojne bardzo - wiem bo mam 4 sztuki (jednego czy 2 pokazywałem na kamciu).

Re: Modrzew ''Kruk'' - Bolas - 01-05-2012

Teraz to nie bardzo wiadomo skąd wzięła się nazwa „KRUK”. Ale Drzewo jest coraz piękniejsze i to się liczy najbardziej.

Re: Modrzew ''Kruk'' - pyrek - 01-06-2012

Nic tylko podziwiać - można dosłownie poczuć majestat modrzewia - jego siłę i piękno...

Re: Modrzew ''Kruk'' - loongi - 01-06-2012

Niesamowite drzewo, tylko podziwiac Big Grin

Bolas napisał(a):Teraz to nie bardzo wiadomo skąd wzięła się nazwa „KRUK”.
Ja bym skusil sie o okreslenie tego drzewa jako Biały Kruk :lol: , jak by nie patrzec unikat w Polsce, chyba ze inni bonsaisci jeszcze nie pokazali swoich rownie imponujacych roślin z kolekcji..

Re: Modrzew ''Kruk'' - peper50 - 01-06-2012

Nie można oderwać wzroku. Dziupla jest super. Materiał miałeś ciekawy ale to co i jak zrobiono z nebari to strzał w dziesiątkę. Gratuluję.

Re: Modrzew ''Kruk'' - sabamiki - 01-07-2012

świetne drzewo wyciągnąłeś z tego pniaka :!: pogratulować :wink:
tym bardziej mnie ciekawi historia tego modrzewia gdyż mam praktycznie identyczny materiał , jedynie wyższy i walczę z dylematem czy go właśnie nie skrócić do takiej wielkości właśnie jak twój
powodzenia w dalszej pracy z modrym :wink:

Re: Modrzew ''Kruk'' - rafal kulesza - 01-07-2012

Dzięki chłopaki,
Teraz na fotkach widzę, że z wierzchołka jeszcze będę musiał skrócić kilka gałązek ale to już kosmetyka i zrobię to na wiosnę jak wypuści zieleń.

Re: Modrzew ''Kruk'' - Piotr Modzelewski - 01-07-2012

Jaka fajna doniczka....................
Pierwsza prawa ?????????????????

Re: Modrzew ''Kruk'' - wog - 01-08-2012

super Big Grin