Forum Polskich Bonsaistów
co o tym sądzicie...? - Wersja do druku

+- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl)
+-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html)
+--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html)
+--- Wątek: co o tym sądzicie...? (/thread-419.html)

co o tym sądzicie...? - andrzej sikoń - 11-29-2007

.....

- Paweł Jaszczyszyn - 11-30-2007

Na pierwszy rzut oka drzewko robi pozytywne wrażenie. Chaiałbym abyś troszke opisał swoje drzewko ( jak długo nad nim pracujesz, jak je zdobyłeś, co planujesz w dalszej części udoskonalić itd) ciężko jest ocenić je jednak tylko na podstawie jednego zdjęcia od frontu. Może wklejisz pare zdjęć z innej perspektywy, zbliżenia np jinów, może zdjęcia z czasów pracy nad nim. napewno jest to świetny materiał z dużym potencjałem. Dużą zaletą jest pień (wystarczająco gruby i z naturalnym ciekawym ruchem. To nad czym napewno musisz popracować to zagęszczenie chmurek. Mojim zdaniem korzystne było by tutaj także obniżenie wierzchołka poprzez nadanie górnemu odcinkowi pnia delikatnego ruchu lub poprzez dleikatne przesunięcie go w prawą strone z dodatkowym obniżeniem np:
[Obrazek: 1004.jpg] POZDRAWIAM I musze powiedzieć że masz naprawde fajny okaz i dużo można jeszcze z niego wyciągnąć.

- rolqa - 11-30-2007

witaj Andrzeju .....
dziwi mnie ze jeszcze nikt nic nie napisał nio ale może po prostu musi byc ten pierwszy by pobudzić resztę.....Smile

a wiec - na pierwszy rzut oka roślina wydaje sie bardzo poprawna ladnie zbalansowana jednak mysle ze nie chodzi ci o to bvy poprostu pisac jakieś achy i echy dlatego powiem co mi nie pasuje co kłuje w oczy . po pierwsze brak konsekwencji w prowadzeniu układu gałęzi mowa tu o pierwszej i drugiej od dołu - jedna cieżka pociagnieta poprostu w dół bez nadania ruchu( pomyśl o rozbudowie tej gałezi na dwa piętra) druga nad nią pofalowana z końcowym wyjściem do góry.Idąc wyżej fatalne zwężenia (nio alena to wpływu sie nie ma ) które jednak widziałbym bardziej poskręcane nio i wierzchołek wyprowadzony praktycznie pionowo do góry - mógłbyś mocniej popracować nad ruchem tej wąskiej częsci co napewno wpłynęłoby na skompresownie całej kompozycji . Jeli chodzi o pień jin wydaje sie zbyt przesadzisty ale mysle ze nad tym jeszcze bedziesz pracował (frezem) jak i nad shari które poprowadzone do góry na całym pniu może dodać złudzenie większej dynamiki pnia to tyle ode mnie . Jesli możesz wrzuc fotke materiału z którego powstał ten wypasik .

pozdro i do zobaczyska może przy okazji warsztatów we wrocławiu

oo i jak widzę wraz z Pawłem pisaliśmy post chyba równocześnie wiec juz nie jestem pierwszy Tongue jednak nie bede zmmianial juz treści ... hihihihi

- andrzej sikoń - 11-30-2007

dzięki serdeczne za ....w końcu normalną konwersacją.....ostatnio tylko mie opiepszano i zarzucano grożbami.....Rolka wezme pod uwagę twoje i kolegi spostrzeżenia .chodziło mi właśnie o to co jest do zrobienia i poprawienia a nie co jest tylko ok. Konstruktywna krytyka ponad wszystko. poszukam pare fotek poprzedzających tą formę.Pozdro dla wszystkich rzeczowych konwersarzy i mam nadzieję do zobaczenia np u Włodka.......tram się wszystko zaczęło............
--------------------------------------------------------
a jednak przetrwałem Andrzej Sikoń

- andrzej sikoń - 12-01-2007

......[Obrazek: 4625_bonsai_001_1.jpg]
tak wygladał mój jałowiec przed formowaniem, pozyskane jamadori około 3 lat temu.niestety nie mam innych fotek z tamtego okresu.Za to nadrobioe niedługo nowymi z obecnego.pozdrawiam
-------------------------------------------------------------
Andzrej Sikoń