Forum Polskich Bonsaistów
Wiąz- ratujcie moj skarb prosze o rade... - Wersja do druku

+- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl)
+-- Dział: DLA WSZYSTKICH (http://bonsaiforum.pl/forum-3.html)
+--- Dział: FORUM DLA POCZĄTKUJACYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-6.html)
+--- Wątek: Wiąz- ratujcie moj skarb prosze o rade... (/thread-465.html)

Wiąz- ratujcie moj skarb prosze o rade... - Karpiukrk - 01-29-2008

W stuczniu kupilem Wiaza i starannie dobralem warunki w domu. Ma troszke za cieplo bo 20stC ale juz nic nie moge zrobic (zakrecilem calkowicie kaloryfery a na oknie go nie postawie bo troszke moze go przewiac zimnym pow. bo okna nie sa super szczelne). Sprawa wyglada tak ze jak go kupilem listki byly zielone a teraz pojedyncze listki najczesciej te malutkie żółkną. Dodam ze jedna gałąż wyglada jak by umierala bo na nim juz prawie nic nie zostalo reszta listkow drzewka stacila swoj blask i robia sie takie jakby matowe. Z tego co widze byl zimowany w stanie z lisciami. Moje pytanie czy robie cos nie tak czy to objawy wczesnej jesieni i zrzuca listki dodam ze zauważylem ze wypuszcza sporo mlodych listkow.

- Brygida Brodowicz - 01-29-2008

CZeść, ja swojego kupiłam w grudniu i zrobił dokładnie tak jak Twój-tzn. liście pożółkły i zaczęły opadać. Po 2tygodniach z zielonych pączków rozwinęły się nowe listki i gałązki Smile Często zraszasz liście?
Zamieść zdjęcie obumierającej gałązki
Pozdrawiam

wiąz - Paweł K - 01-29-2008

To prawdopodobnie wina tego, że zostały mu zmienione warunki (chodzi o temp., wilgotn. itd.) lub został "przeziębiony" w czasie przenoszenia z kwiaciarni do domu. Zraszaj co jakiś czas i spokojnie poczekaj. Powinny pojawić się wkrótce nowe liście tak jak napisał poprzednik.

- wog - 01-29-2008

dobrales starannie warunki, ale o swietle nie pomyslales? postaw go na okno, powietrze z nieszczelnych okien mu nie zaszkodzi, no chyba ze szczeliny sa takie ze kot przechodzi. Sama temperwtura i zraszanie wilgotnosc powietrza nie dadza rady w utrzymaniu przy zyciu rosliny potrzebne jest SWIATLO , a mamy zime wiec nie ma go pod dostatkiem

- Gabi - 01-29-2008

najlepsza żarówka to żarówka OSRAM Concentra SPOT R80 NATURA Rózowe opakowanie z roslinkami.

- Karpiukrk - 01-29-2008

jak mowilem zadbalem o warunki stoi na telewizorze ok 0,5m od okna wiec ma maksymalna dawke dzienna swiatla a jednoczesnie chroni go przed bezposrednim upieczeniem jak jest mocne slonce. Dziekuje za rade napewno kupie taka lampeczke Big Grin Liscie zraszam 2 razy dziennie a w planie mam zamiar kupic jonizator wody postawie go w okolicy drzewka i podniesie znacznie poziom wilgotnosci. Jeszcze raz dziekuje za rady zdjatko umieszcze moze jutro brat aparacik zakosil.. Pozdro

- Karpiukrk - 01-29-2008

OSRAM SPOT NATURA R80 juz swieci nad roślinka!! Pierwsze zdj pokazuje ta umierajaca gałązke, drugie te pojedyncze żółknące listki, a ostatnie cała roślinke

[Obrazek: th_28273_IMGP5071_123_835lo.JPG][Obrazek: th_28282_IMGP5072_123_700lo.JPG][Obrazek: th_28284_IMGP5073_123_517lo.JPG]
A tu jeszcze raz drugie bo tamto nie dziala http://img188.imagevenue.com/img.php?im ... _444lo.JPG

Re: Wiąz- ratujcie moj skarb prosze o rade... - Ewelina - 02-28-2008

prosze o rade nie wiem czemu7 w moim bonsai opadly liscie juz na poczatku grudnia i do tej pory nie ma lisci i nie wiem co sie z nim dzieje czy bedzie mial jeszcze jakies mlode liscie pomuscie mi.

- Bolas - 02-29-2008

Na galazkach ktore nie sa pomarszczone (wysuszone) zdrap troszke kory paznokciem jesli pokaze sie zielona tkanka tzn ze roslina jeszcze zyje tylko nie wypuszcza lisci z jakies przyczyny. jesli kora nie schodzi latwo tzn ze roslina padla. to samo mozesz powtorzyc na korze pnia.

Re: Wiąz- ratujcie moj skarb prosze o rade... - Ewelina - 02-29-2008

cześć bolas

Zrobiłam tak jak mówiłeś i chyba mi bonsai padł bo nie schodzi mi kora i jak drapałam to nie było widać nic zielonej tkanki Sad i co mam teraz robić był podlewany codziennie wieczorem a jak miął mokro to nie podlewałam to dlaczego mi on usechł Sad czy jeszcze kiedyś mi wypości lisice mam nadzieje ze odżyje tylko co mam robić .

- Bolas - 03-01-2008

To sprawdzenie tez moze byc dosc proste. jezeli roslina nie wypusci w cigu 2tyg niczego w warunkach pokojowych to napewno nic juz nie wypusci. Przykro mi ale sam test ze zdrapywaniem kory mowi juz duzo.