Jałowiec "Płetwa" Sabiński - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html) +--- Wątek: Jałowiec "Płetwa" Sabiński (/thread-467.html) |
Jałowiec "Płetwa" Sabiński - Bartosz Warwas - 01-29-2008 Witam. Chcę przedstawić losy tego jałowca. Materiał zakupiony wAkademi Bonsai podczas Warsztatów -10.12.2006 Materiał wyjściowy: Fotka po pierwszym formowaniu: Przesadzony do mniejszej donicy w marcu: i tak sobie czekał rok prawie na następną okazje i troche zmężniał. Praca tylko nad uszczykiwaniem i stopniowym usuwaniu drutów. Podczas ostatnich warsztatów w Akademi Bonsai pracowaliśmy nad ułożeniem korony i wygląda to tak: W planach mam odrutowanie malutkich gałązek i rozłożenie korony na pięterka, które zostały zaznaczone ale na zdjęciu mało widoczne. - Patryk Radulak - 01-30-2008 No jak to bywa po drugim formowaniu, roślina o wiele lepsza, przede wszystkim bardziej dopracowana zieleń i estetyczniejsza Z martwym będzie coś jeszcze robione? - Bartosz Warwas - 01-30-2008 Martwe jest robione na żylete albo na płewe zwał jak zwal, więc nie przewiduje jakiś wielkich zmian ale na pewno jeszcz jest do dopracowania - Anarhis - 01-31-2008 Co do martwego Bartku to zasugerowałbym się jałowcem Roberta viewtopic.php?p=17729#17729 Po skróceniu martwego i nadaniu mu większego dramatyzmu podobieństwo byłoby jeszcze większe ale myślę, że Twoja roślina zyskałaby na wyglądzie. - wog - 02-01-2008 czesc. dobra robota Bartosz, mam dwa pytania, jak wyglada nebari, oraz kiedy planujesz docelowke i oczywiscie jaka - Bartosz Warwas - 02-01-2008 Grzesiek Sz: Taka forma martwego jest oczywiście możliwa ale nie takie było założenie na początek. Grzesiek W: Nie mam zdjęcia nebari ale są to 2 korzenie które bardzo ładnie wychodzą i przez pewną dlugość są na powierzchni (nie włośniki oczywiście) a co do donicu to jałowiec wskoczył już w donisie . Nie mam zdjęcia po posadzeniu ale mam z dobierania miski. - Na fotce jest ona o jej srednice przed drzewkiem i wygląda jakby była za duża. - Włodzimierz Pietraszko - 02-11-2008 - kychu0 - 02-12-2008 Witam Widzę, że troszkę wypionowaliście roślinkę. Wygląda lepiej. I jeszcze taka uwaga dotycząca doniczki. Na pierwszej focie widać dokładnie , że jest ona w poziome paski, a na foto Pana Pietraszko roślina pokazana jest lekko z góry i te paski wydają się półąkręgami. Taki wzór monochromatycznej ( ) tęczy. I mnie osobiście taki wzorek podoba się bardziej. Nadaje doniczce lekkości. Można tu dyskutować czy do asymetrycznej rośliny pasuje bardzo symetryczna doniczka, ale po to jest forum, żeby podyskutować i wymienić swoje uwagi. - Bartosz Warwas - 02-13-2008 Witam. Wielkie dzięki za fotke :!: Bardzo ładnie sie w niej rozgościł w nowej misce. Hmmm to jest a właściwie powinna być ta sama donica co powyżej więc nie wiem skąd te efekty. No chyba, że pomyliłem doniczki ...zweryfikuje zdjęciem w najbliższm czasie. - Bolas - 02-13-2008 mysle ze powstaly podczas obrobki zdjecia (inny kat padania swiatla tez zrobil swoje) - Włodzimierz Pietraszko - 02-13-2008 tak jest to wina oświetlenia ( świetlówka w pracowni) doniczka jest ta sama jaką planowaliśmy - piotrwawa - 02-13-2008 też mi sie podoba w tej misce. Jakaś znajoma mi się wydaje - Bartosz Warwas - 02-15-2008 Zgadza sie donisia na pewno znajoma - Bartosz Warwas - 03-31-2008 A tak wygląda po kolejnych warsztatach w Akademii Bonsai. - kychu0 - 03-31-2008 Witam Powiem tak. Twoja roślina z wiekiem nabiera charakteru i takiego smaczku którego nie potrafię określić. Bardzo fajna. Tak trzymaj. - Bartosz Warwas - 04-21-2008 Zdjęcie rośliny z ostatniech chwili. Fotografia robiona przez Marka Baclera podczas Wystawy Bonsai w Sosnowcu. - Przemek R. - 04-21-2008 Trzeba mocno dopracować jiny i shari. Martwe częsci w tym drzewku przytłaczają całą rośline i zakłócają jej spokój. Dopiero zobaczyłem to na tej fotce z bliska. ALbo zrobic shari z dziórami albo je zróżnicowac po przez wybieranie włukien i ostre odchudzenie rośliny. Re: Jałowiec "Płetwa" Sabiński - Bartosz Warwas - 09-02-2011 Bardzo szybko minęły 2 lata. Jałowiec sporo przyrósł ale niestety pojawiły się stresowe igły po przesadzeniu i ostatnim formowaniu. Z tego tytułu, kazdy następny zabieg wykonuje jak najdelikatniej i jak najmniej drutuje. Tak wygląda na dzień dzisiejszy, rozważam zrobienie paru dziur w martwym. Co sądzicie o zmianach? Re: Jałowiec "Płetwa" Sabiński - sabamiki - 09-04-2011 bardzo przyjemny aczkolwiek w moim odczuciu korona jest zbyt ciężka i zbyt jednolita . warto by było wyprowadzić kilka delikatnych pięterek w koronie poza tym kąt nasadzenia bardziej pasuje mi ten z poprzedniego zdjęcia , drzewo wyglądało nietypowo i o wiele bardziej ciekawie. przy obecnym nasadzeniu jest to bardzo klasyczny bunjin Re: Jałowiec "Płetwa" Sabiński - krzysiek.custo - 09-05-2011 Osobiście uważam że jak był pochylony to lepiej mi odpowiadał. Trochę dramatyzmu nie zaszkodzi a jałowiec im ma go więcej tym jest ciekawszy (oczywiście są od tego wyjątki) To nie jest ten jałowiec z West Meets East, którego miałeś na warsztatach z Taigą? |