![]() |
Rozyczka - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html) +--- Wątek: Rozyczka (/thread-558.html) |
Rozyczka - daniel j - 05-16-2008 a oto moja ruzyczka prosze o opinie sugestie i co i jak dalej ja prowadzic ![]() ![]() prosil bym o podpowiedzenie badz zrobienia virta co do dalszego prowadzenia roslinki jak i dobrania donicy . roslina ma ok 15 cm wysokosci - gai-jin - 05-16-2008 moim zdaniem jedyne co tu będzie do zrobienia to przesadzenie w pojemnik docelowy, ja bym ograniczył się do utrzymania pokroju i tyle... prawie gotowiec jak na moje oko - wog - 05-17-2008 podoba mi sie Twoja rozyczka, ciekaw jestem jak bedzie wygladala w docelowce i jaka dobierzesz, masz juz koncepcje? - Patryk Radulak - 05-17-2008 Co do doniczki: to na jaki kolor kwitnie na roślina? - daniel j - 05-17-2008 kolor tych kwiatkow jes taki delikatny roz a co do doniczki to wlasnie prosilbym was o rade - Wojtek G - 05-17-2008 Proponuję taką doniczkę: ![]() - Karol H. - 05-17-2008 Roślina super, a donica moim zdaniem zależy od tego czy chcesz drzewo pokazywać w czasie gdy kwitnie czy przez cały rok. Albo robisz z tego rośline sezonową i dobierasz donice do koloru kwiatów, albo dajesz donice pasującą do drzewa w stanie bez kwiatów. - wwoadas - 05-17-2008 Fajna roslinka, ale doniczka, ktora zaproponowal Wojtek jest stanowczo za wysoka no i kolor tez nie ten. :wink: - Wojtek G - 05-18-2008 Doniczka powinna mieć wysokość równą szerokości nebari, więc nie wiem dlaczego piszesz, że jest za wysoka :?: Kolor doniczki dla rośliny o ozdobnych kwiatach może być dopełnieniem koloru kwiatów lub też dopełnieniem dominującego koloru w momencie kiedy roślina owych kwiatów nie posiada, tak więc zaproponowałem zielony kolor. Sam nie dobrałbym różowej doniczki, a zielona będzie pasowała przez cały sezon wegetacyjny. Można podyskutować jeszcze nad odcieniem zielonego. wwoadas jeżeli masz inną koncepcję to chętnie się z nią zapoznam, po to jest przecież to forum, aby dyskutować :wink: - Maciek Krawczyk - 05-18-2008 Ale ta donica wygląda jak hełm radziecki. Jest stanowczo za głęboka i za szeroka. Najszczęśliwszym rozwiązaniem będą kolory uwypuklające roślinę, w tym wypadku odcienie brązu lub beżu. Przy Twojej propozycji uwaga idzie na donice zamiast na roślinę. Takie jest moje zdanie.Poza tym raczej owal niż prostokąt. Pomyśl o takiej w jakiej masz azalkę. - wog - 05-18-2008 donica przy doborze ktorej kierowalem sie okresem kwitnienia, ale zabij mnie nie znam sie na rozach i nie mam pojecia jak moga wygladac te rozowe kwiaty ![]() - Maciek Krawczyk - 05-18-2008 Daniel wejdź na IBC i wpisz Rose w wyszukiwarce i masz kilka tematów. Może Ci to rozjaśni temat róż. Jest róża w odcieniu delikatnego różu (masło maślane) i jest posadzona w płytkiej czarnej misie, następnie przesadzona do beżowej donicy wprawdzie prostokątnej. Wszystkie są w stonowanych kolorach i nie są dobrane pod kolor kwiatów. - Patryk Radulak - 05-18-2008 Pamiętajmy o tym, że donice dopieramy z myślą o okresie w którym roślina, będzie prezentowana. Tutaj mamy do czynienia z różą, tak więc najświetniejszym okresem dla niej będzie okres kwitnienia, ale donica w kolorze różu kojarzy mi się z Barbie ![]() ![]() - Kamil Turner - 05-18-2008 Do różu coś co dla wielu nie pasuje czyli ciemna zieleń - daniel j - 05-18-2008 cos mi sie zdaje ze z ta doniczka miska to bedzie ciezko . Tak zeby kazdemu sie podobala i nikt nie przechodzil obok niej obojetnie, z jednej strony krzykliwe kolory a z drogiej spokojne sam niewiem :oops: - wwoadas - 05-18-2008 Wojtek teoretycznie doniczke dobrales dobrze na tym wircie, ale praktycznie to wziales pod uwage ten malutki korzonek, ktory oczywiscie jest wazny i przyszlosciowy, ale narazie jest cienki i slaby, wiec doniczka jest wg mnie za ciezka. Co do koloru to moze jeszcze troche ciemniejsza zielen? Moze odrobine przechodzaca w braz? Nie mam duzego doswiadczenia w dobieraniu doniczek, po prostu mi jakos ona nie lezy ![]() - Wojtek G - 05-19-2008 Po małej poprawce ![]() ![]() - Paweł P - 05-20-2008 cześć, taki szybciutki vircik, proponuję tą donice.. wykonał ją John Pitt.. według mnie barwa lekko pomarańczowa dobrze będzie się komponowała z barwą kory, natomiast blady popiel z delikatnym różem kwiatostanu będzie wyglądał bardzo efektownie.. pozdro ![]() - daniel j - 05-20-2008 ooooj swietna ta donica wyglada naprawde super ![]() - Paweł P - 05-20-2008 czasami dobra donica potrafi zdziałać cuda.. a roślina i donica muszą tworzyć jedną całość dając jednolite wrażenie estetyczne.. ostre barwy mogą tylko przytłoczyć tą rośline.. stonowane kolory podkreślą jej subtelność, bo taki jest według mnie ten gatunek, zwłaszcza w okresie kwitnienia.. donica pewnie nie jest tania, ale myśle, że warto zainwestować (jeżeli oczywiście Ci odpowiada) |