Forum Polskich Bonsaistów
jałowiec Halny - Wersja do druku

+- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl)
+-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html)
+--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html)
+--- Wątek: jałowiec Halny (/thread-57.html)

jałowiec Halny - wog - 10-05-2006

Witam z nóg Was to nie powali, ale chetnie poslucham opinii
[Obrazek: 17_1_1.jpg]
[Obrazek: 17_1_1_1.jpg]
[Obrazek: 17_1_2_2.jpg]
w realu wyglada ciut lepiej, zastanawiam sie nad gałazka ta druga od gory w glebii

- Patryk Radulak - 10-05-2006

Panie Grzesiu,
mnie jałowiec się bardzo podoba, fajna leciutka kaskada, ale zdecydowanie trzeba będzie pogrubić podstawę. Na tym pierwszym zgięciu pień sprawia wrażenie grubszego od nasady.

Serdecznie pozdrawiam Big Grin

- wog - 10-05-2006

slusznie moze sprawiac takie wrazenie, bład tkwi w nasadzeniu jest zbyt głeboko nasadzony i nie widac korzenia , a na pierwszym zagieciu wychodzi spora galazka wiec mozna odniesc takie wrazenie, mysle z po wiosennym przesadzaniu bedzie wygladal lepiej, dzieki za uwagi

- Jacek Grzelak - 10-05-2006

warto byłoby pomyśleć nad innym rozwiązaniem podczas przesadzania wiosennego , możeby tak do skorupy ??bo w tej donicy sprawia wrażenie jakby się nadal przewracał i nie ma odniesienia dla tak lekkiej korony , skorupa stwożyłaby wrażenie półki skalnej , a wystająca krawędź skały wyżej idącej , przez co koronka mając mało miejsca nie rozwija się nadmiernie
:roll: :wink:

- Bolas - 10-05-2006

Smuklejszy pojemniczek napewno byłby rozsadniejszy bo ten jest jakiś optycznie ciężki. Czy podniesienie rośliny byłoby słusznym posunięciem nie jestem pewien korzenie idzie wytworzyć nowe natomiast skupiłbym się na pogrubieniu pnia rośliny. Zadbaj o chmurki i rozrośnięcie rośliny co przyśpieszy choć troszkę nabieranie masy.

- sławek - 10-10-2006

Witam. Nie jestam wielkim znawcą ale zmienił bym troszke wierzcholek tej rośliny. Najwyższą galąske skierowl bym bardziej na prawo a z tej dugiej zrobił szczyt, bo teraz faktycznie wygląda jakby miala się przewrócić.

- wog - 10-10-2006

pewnie kazdy z Was ma sporo racji postaram sie wyciagnac wnioski.Dzieki

- wog - 08-06-2007

wnioski na chwile obecna wygladaja tak.jalowiec jest w tym sezonie w fazie zageszczania wiec chmurki nie sa idealne mam jeszcze zastrzezenia do donicy, ale mysle ze przy jego wolnym wzroscie za jakies dwa sezony bedzie juz ladny.A oczywiscie jeszcze glowa do sporych korekt , ale narazie nie ma zabardzo z czego jej ulozyc
[Obrazek: 17_IMG_7264_1.jpg]

- Przemek R. - 08-06-2007

Na tej roślinie można zauważyć postęp wiedzy i umiejetnosci w Twoim bonsai (w koncu kto nie ma takich roślin ? które się błednie samemu formowało a potem co jakis czas te błędy były naprawiane (niezawsze wszystkie do konca - ale były). Jałowiec widać ze nabiera jakiegoś wyrazu - staje się lekki i majestatyczny (troche to na wymiar napisane ale taki będzie niedługo - w co wierze), dobra strona frontowa i dół, do poprawienia pozostała jeszcze góra rośliny. Jest to gatunek wolno rosnący więc czas pokaże co z tego będzie. Jest dobrze Smile

Ale wiem że to nie jest szczyt Twoich możliwości i umiejętności i wierze ze te drzewko jest sentymentalne z racji przezytego wieku u Ciebie Smile

- Bolas - 08-06-2007

Przycinaj wszystko co rosnie w dół od chmórki.

- Patryk Radulak - 08-06-2007

Widzę tam dwie główne gałązki pełznące w dół. Ja zostawiłbym jedną. Dodatkowo praca nad nebari, rzecz bardzo ważna w tym stylu, myślę że tutaj trzeba będzie coś wykombinować. Big Grin
Co myślisz o vircie?
Przemek-> dawno twojego takiego postu nie widziałem :lol:
[Obrazek: 14_17_IMG_7264_1_1.jpg]

- wog - 08-08-2007

Jak napisal Bolas lekka kosmetyka usuniete rosnace w dol i rozdzielone zaczatki chmurek, mam jeszcze problem z gora , ale musi sie jeszcze zagescic . Do nastepnego sezonu
[Obrazek: 17_IMG_7271_2.jpg]