Dziwna sosna - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html) +--- Wątek: Dziwna sosna (/thread-661.html) |
Dziwna sosna - Piotr Skrzoska - 11-16-2008 Tej sosny jeszcze nie ruszałem ale na wiosnę coś z nią muszę zrobić.Tym razem mam nadzieję z waszą pomocą powinno wyjść znacznie lepiej.Ma ponad 40 lat sporo szyszek,system korzeniowy idealny płytki, korzenie rozchodzą się promieniście.Tylko konary są nie typowe.Chcę zachować to wygięcie i co Wy o tym sądzicie. - Pinaceae - 11-16-2008 Czesc. Dosc pospolity przypadek. czesto spotykam takie sosny. Twoja poprzednia sosna nieporownywalnie ladniejsza. Wracajac do tej, pierwsze co bym zrobil jesli bylaby moja : Wyselekcjonowal jeden pien, ktory mialby najladniejsze przejscie na tym pierwszym rozwidleniu oraz ktory ma najblizej zielen. Przy przesadzaniu dążyłbym do zmiany kąta. Moim zdaniem dosyć ciężko zrobić coś fajnego z takiego materiału. Mam nadzieje, że Ci sie uda i szacunek ze potrafsz wyjąc takie drzewka nie usmiercając ich. Zycze owocnej pracy. Pozdrawiam - Bolas - 11-16-2008 Dosc popularny widok szczegolnie w sosnowych mlodnikach tuz po swietach Bozonarodzeniowych. Kłusownicza wycinka drzewek na choinki swiateczne. Wydaje sie ze fajny materiał ale trzeba sie natrudzic zeby cos z niego wyciagnac. - wog - 11-16-2008 popatrz jakie ma nebari i uklad galezi, gdzies widzilalem podobna sosne... - Piotr Skrzoska - 11-16-2008 Sosna od zawsze miała zaskakująco małe igły,z tymi wycinaniem na święta to z nią było podobnie,tyle że na początku lat 90 wszystkie poszły pod topór rosła na wojskowym lotnisku polowym w lesie.Coś w niej mnie urzekło ale po wykopaniu nie pasuje.Szkic przedstawia moją wizie przyszłego bonsai.Jeżeli miałbym wyselekcjonować jeden pień to co z resztą z nagięciem będzie problem jest bardzo twarda i mam wrażenie że jest krucha.Inspiracja do tej sosny rośnie niedaleko Końcówki dobrze rozgałęzione trochę długie ale może wypuści bliżej wtedy prześwietlę. - Pinaceae - 11-16-2008 Czesc. Inspiracja fajna ale ten materiał mysle nie pasuje do niej. Chocby ze wzgledu na odleglosc miedzy rozwidleniem a zielenia. Zrobisz jak uważasz. Na koniec przesyłam bardzo intuicyjnego (?) virta jak ja bym robil. Reszta galezi do wyrzucenia. W to miejsce zrobilbym shari ewentualnie jakies jiny - Piotr Skrzoska - 11-16-2008 Jutro postaram się zrobic fotę i wtedy dam jeszcze raz.To zmienia całkę moją wizie ale jestem otwarty na wszystkie propozycję - pawelo73 - 11-18-2008 A może coś w tym stylu http://sidiao.myweb.hinet.net/2007_Clas ... 7-P07e.htm - Piotr Skrzoska - 11-18-2008 Paweł to już jest jakaś wskazówka co prawda zmienia wszystko ale pomysł jest dobry.Pień mam bardziej wygięty ale to nic.Zrobiłem fotki ale limit mi się skończył bo nic nie mogę wstawic. - Piotr Skrzoska - 12-15-2008 Tak mniej więcej to wygląda z jednej strony.Moim zdaniem gra nie warta świeczki.Chyba że jakiś pąk wypuści na dole. - Pinaceae - 12-17-2008 Moim zdaniem gra warta swieczki. Co wiecej uwazam ze to jedyna droga dla tej sosny. Niekoniecznie ten pien i ten front ale ta koncepcja. Pozdrawiam - Piotr Skrzoska - 12-18-2008 W sumie to zależało mi na tym szpetnym wygięciu,bo jak mam robić coś na siłę z nią to na pewno lepiej byłoby użyć inego materiału.Jak znajdę chwilę to wrzucę fotkę z drugiej strony sosny.Z tą wizią sosny muszę się oswoić może Bartek masz bardziej dalekowzroczną wizję Re: Dziwna sosna - Piotr Skrzoska - 11-22-2010 Sosna po pierwszym formowaniu.Na początek chyba starczy,parę lat i powinno nabrać wyglądu.Dolny konar z lewej może przedłużę o jedno piętro ale to z biegiem lat wyjdzie samo. Re: Dziwna sosna - Bolas - 11-22-2010 Zapowiada sie ciekawie. Informuj nas na bierząco. Re: Dziwna sosna - ItalianCopper - 11-23-2010 Bardzo fajniutko wyszedłeś z trudnego materiału Podrzucam dzieło Pana Pietraszki, które mi przyszło jakoś na myśl jak zobaczyłem Twoje drzewko :lol: Re: Dziwna sosna - Maciek Krawczyk - 11-26-2010 Ja nie podzielam zdania Bolka. Dla mnie sosna nie zapowiada się ciekawie chyba, że rozpatrujemy ciekawość jak zobaczenie w cyrku niedźwiedzia na motorze. W moim skromnym subiektywnym odczuciu drzewo jest ułożone nielogicznie i jeśli dojdzie więcej zieleni to będzie wyglądać jak wielki muchomor. Przepraszam Piotrze, ale nie trafia do mnie Twój styl, bo zarówno ta jak i "sosna z lotniska" nie budzą we mnie pozytywnej reakcji. Uważam, że można było stworzyć z niej lekką roślinę z frontem jak ze zdjęcia z dnia 17-12-2008. Nie widzę też podobieństwa do "Otago". Jeszcze taka mała prośba: jakbyś mógł zamieszczać większe zdjęcia, bo na tych to widać jedynie zarys. Re: Dziwna sosna - Piotr Skrzoska - 11-26-2010 Sosna na zdjęciu nie przypomina tej którą mam, po prostu jest nie fotogeniczna. Dobre co.Zdjęcie jest fatalne.Każdy materiał jest inny,i jak mam robić coś na siłę to lepiej wybrać dłuższy etap niż robić coś na jedną nutę.Materiał po formowaniu ma jeszcze jeden front do przemyślenia,ale jak wyżej napisałem nic na siłę.Konary nie są w prostej lini,i trudno jest ze zdjęcia coś wnioskować.A co do koncepcji delikatnej rośliny z pniem w obwodzie ok 30 cm to ja tego nie widzę. |